Slagwerkkrant 142 november-december 2007

25 jaar Slagwerkkrant. Wat is die tijd omgevlogen! Op de volgende pagina’s in deze extra dikke Slagwerkkrant tref je een plakboek aan van geestelijk vader Erk Willemsen. Als ik zo vrij mag zijn om even in mijn eigen verleden te duiken: als jonge drummer ontdekte ik Slagwerkkrant in 1984. Ik was toen al freelance muziekjournalist, maar het duurde nog twee jaar voor ik bedacht dat Slagwerkkrant het medium kon zijn voor gesprekken met mijn favoriete drummers. Er was mijns inziens een gebrek aan actuele rockonderwerpen in de eerste drie jaargangen Slagwerkkrant. Mel Gaynor van Simple Minds stond op de cover van nr. 15, maar Stewart Copeland praatte een editie eerder vooral over zijn Afrikaanse avonturen. Jazz, fusion, klassiek, new wave, historisch en allerlei etnische stijlen kwamen ruim aan bod. Maar schrijvers die in de rockscene zaten, die had Slagwerkkrant nog niet. En zo debuteerde ik in nr. 20 met een interview met Scott Rockenfield van Queensryche, stond mijn interview met Alex Van Halen op de cover van 21 en was 22 (1987) de editie met de eerste metalspecial. Mijn gesprekken met Lars Ulrich, Charlie Benante en Motörhead’s Phil Taylor maakten reacties los van jazzpuristen en andere lezers van het eerste uur. Vervolgens waren de covers echter aan Jim Kilpatrick en Han Bennink en werd het menigeen duidelijk dat de balans in Slagwerkkrant niet was doorgeslagen, maar simpelweg anders was komen te liggen. Anno 2007 hoop ik die balans nog steeds te bewaken.

Op naar de volgende 25 jaar!
Mark van Schaick

«« Slagwerkkrant 143 januari-februari 2008

Inhoud Slagwerkkrant 142 november-december 2007


25 Jaar Slagwerkkrant plakboek [ hoofdartikelen pagina 10 ]

In die 25 jaar is een boel gebeurd. Erk Willemsen - uitgever van Slagwerkkrant, medeoprichter, voormalig hoofdredacteur en altijd en bovenal schrijver - blikt terug aan de hand van foto’s en artikelen.


Neil Peart [ hoofdartikelen pagina 32 ]

Rush-drummer Neil Peart stond altijd bekend als ontoegankelijk. Als we hem vlak voor een concert in Californië eindelijk kunnen spreken, toont hij zich opvallend openhartig en zeer welbespraakt. Peart over de Snakes & Arrows-tour, zijn groei als drummer, zijn leermeester Freddie Gruber, zijn gloednieuwe drumkit, en misschien wel zijn grootste liefde: Rush.


Jasper van Hulten [ hoofdartikelen pagina 36 ]

De laatste jaren speelt allroundtalent Jasper van Hulten zich meer en meer in the picture met gigs bij trompettist Eric Vloeimans, zanger Wouter Hamel en internationale ster Gino Vannelli. ‘Ik heb nooit overwogen om iets anders te gaan doen dan drummen.’


Guy Bours [ hoofdartikelen pagina 46 ]

Rechtdoor drummen is geen optie voor de eigenzinnige drummer van Alamo Race Track. De Amsterdamse band staat volop in de belangstelling, mede dankzij een veelbekeken filmpje op Youtube. Hierin is Guy Bours heel typerend in de weer met een shaker, een tamboerijn, een snare en... een handdoek.


Luisito Quintero [ hoofdartikelen pagina 48 ]

Hij groeide in Venezuela op met de tradities van de Afro- en latinpercussie. In New York werkte Luisito Quintero met vele grote latin- en jazznamen, maar ook ging hij in zee met dance- en hiphopproducer Louie Vega. Op zijn eigen cd Percussion Maddness komen al deze richtingen samen.


Drums opnemen - deel 4 [ hoofdartikelen pagina 70 ]

In het vierde deel van de serie Drums opnemen gaan we nog wat dieper in op de mogelijkheden van de computer in de homestudio.


Sonor S-Classix drums [ tests pagina 51 ]


Meinl Byzance Extra Dry bekkens [ tests pagina 52 ]


Zildjian Armand bekkens [ tests pagina 54 ]


Mapex Pro-M drums [ tests pagina 56 ]


LP Custom Shop conga’s en bongo’s [ tests pagina 59 ]


Sabian XS20 bekkens [ tests pagina 61 ]


Gibraltar Catapult, Ultra-Adjust en HHOT hardware [ tests pagina 63 ]


Importeurs en reacties [ tests pagina 65 ]


Zuiderwijk / Fase [ cursussen pagina 75 ]

De menselijke metronoom, deel 6


Peter Deiman [ cursussen pagina 77 ]

Cajóncursus: Laat je niet kisten, deel 1


Mark Eeftens [ cursussen pagina 79 ]

Spelen, deel 35, Shuffle I


Slagwerkkrant Service Station [ en verder pagina 104 ]

Met alles over onze Events, Slagwerkwereld.com, Shop, Lezersadvertenties, de volgende editie en Colofon.


De Doka van Kim - De wet van Murphy [ en verder pagina 113 ]

Kim Weemhoff kan vroeg naar huis.


25 Jaar Slagwerkkrantlezer [ en verder pagina 18 ]

Coos Ursem is vanaf het allereerste begin fanatiek en kritisch Slagwerkkrantlezer. Gesprek met een ware liefhebber.


Jubileumgiveaway [ en verder pagina 20 ]

Win de Dave Weckl Yamaha & Sabian set t.w.v. € 8.000,- en LP Custom Shop conga‘s en bongo‘s!


Opmaat [ en verder pagina 23 ]

Met Lars Nijman, Martijn Bosman, IM Max Roach, Ahead Black On Brass snaredrum, Roland RT-10 drumtriggers, De Avonturen van CymBat, Het Optreden van Sjoerd van Bommel, Lief&Leed, Brieven en de Notenbalkentip.


Lowlands 2007 [ en verder pagina 38 ]

Een verslag van drie dagen rocken in de polder tijdens deze 15-jarige jubileumeditie. We spraken op het festival met Mikkey Dee van Motörhead, Ben Johnston van Biffy Clyro en Cherisse Ofosu Osei van Mika.


De Opstelling van Flo Mounier [ en verder pagina 50 ]

De set-up van deze Canadese snelheidsmaniak, geschoten op het Drumworld Festival


Drumworld Festival 2007 [ en verder pagina 68 ]

Een fotoverslag van alweer de vierde editie van dit Limburgse drumfestival, met onder anderen Peter Erskine, Jonathan Mover, Flo Mounier en Cindy Blackman. We wisten Erskine te strikken voor een update.


Recensies [ en verder pagina 82 ]

Met cd’s, dvd’s, boeken, concerten, Op je oren, en de column van Michael Schack


Agenda [ en verder pagina 99 ]


zoeken
zoeken