Vergeet je werkgeheugen niet - Mira Burgers

De volledige reactie van Mira voor het hoofdartikel in SWK 228

Slagwerkkrant Plus 24-02-2022 14:37

In Slagwerkkrant 228 (maart-april 2022) publiceerden wij een uitgebreid achtergrondartikel over Drums studeren. Aanleiding was een column in zusterblad Musicmaker. Gitarist Wim den Herder kwam daarin met een prikkelend betoog. Kort samengevat: ‘Ons geheugen is nagenoeg onbeperkt. Ons werkgeheugen is echter juist zeer klein en daardoor snel overbelast. Voor een goed resultaat zou je dus in kleine, overzichtelijke stappen moeten studeren.’ Twaalf vooraanstaande drumleraren kwamen met een uitgebreide reactie, die we online volledig publiceren. Hieronder lees je de reactie van Mira Burgers. De column uit Musicmaker kun je bekijken als je onder DOWNLOAD klikt op het pdf-icoon.

Dit is een extra web-item naar aanleiding van een artikel in Slagwerkkrant 228, maart-april 2022. Vanaf vrijdag 25 februari in de winkel. Of je kunt deze editie nu al bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.  

 

MIRA BURGERS
Drumt o.m bij The Cool Quest, maakt YouTube-serie Inspired By…
en geeft privéles.

‘Als ik in één dag een hele set erin moet krijgen, knal ik meestal door’

 

1. Wat vind je van de uitspraak, en denk je dat het van toepassing is op drums studeren?
Zelf denk ik dat dit soms wel en soms niet van toepassing is. Het ligt er natuurlijk een beetje aan hoeveel dingen je moet instuderen in welke tijd. Als je een hele set erin moet krijgen in een dag, dan knal ik meestal door, wel met pauzes. Mocht ik specifiek bezig zijn met het verdiepen in iets, ga ik stapje voor stapje te werk.

 2. Heb je voorbeelden hiervan
-in je eigen ervaring met drums studeren
-in je ervaringen met leerlingen/studenten
-in je ervaringen met andere muzikanten of in bands, orkesten, voorstellingen, projecten, etc
Als ik bijvoorbeeld nieuwe tracks instudeer focus ik me eerst op de gehele vorm van de track en de hoofd grooves / fills die belangrijk zijn. Als ik dat erin heb zitten ga ik focussen op de sound, feel en details etc. Als ik deze stelling meer betrek op mijn leerlingen, dan is het soms wel handig om in stapjes te werken. Sommige leerlingen vinden het fijn om een oefening in kleine stapjes op te bouwen totdat ze zich zeker voelen om de gehele oefening te spelen. Maar ik heb ook leerlingen die het fijner vinden om de gehele groove in een keer aan te leren en daarna in te gaan op details.

3. Als je werkgeheugen inderdaad beperkt is, hoe kun je dat dan het best counteren in een uitdagende situatie (b.v. korte tijd om een lang programma met veel partijen in te studeren)
Wat ik zelf vaak fijn vind werken is eerst focussen op de globale partij/groove/fill o.i.d. en  vervolgens naar details te gaan kijken. Zelf vind ik het namelijk fijner spelen als ik niet meer hoef na te denken over hoe die groove ook alweer moest. Dan kan ik veel vrijer spelen met mijn timing/sound etc.

4. Hoe weet je eigenlijk wanneer je werkgeheugen overbelast is?
Als ik bijvoorbeeld in hele set instudeer en ik merk dat de informatie niet meer binnenkomt of het lukt even niet. Dan neem ik vaak een korte pauze (even naar buiten of wat drinken). Dat helpt vaak goed.

5. Is het hele verhaal niet gewoon een excuus om snel tevreden te zijn over je studie-effort: dus om niet te veel te hoeven studeren?
Ik denk van niet, want je probeert juist zoveel mogelijk informatie op te pikken, maar je doet er door deze manier iets langer over. Als je niet doorzet met deze manier, dus na die ene pauze niet verdergaat met studeren of informatie opnemen dan denk ik van wel.

  

 

Check de volledige reacties van de andere 11 drumdocenten

Vergeet je werkgeheugen niet - Davy Deckmijn

Vergeet je werkgeheugen niet - Dennis Boxem

Vergeet je werkgeheugen niet - Eddie Claessens

Vergeet je werkgeheugen niet - Hans Eijkenaar

Vergeet je werkgeheugen niet - Jeroen Vrolijk

Vergeet je werkgeheugen niet - Joost Patocka

Vergeet je werkgeheugen niet - Lucas van Merwijk

Vergeet je werkgeheugen niet - Mark Eeftens

Vergeet je werkgeheugen niet - Olaf Fase

Vergeet je werkgeheugen niet - Richard Moelker

Vergeet je werkgeheugen niet - Yoran Vroom

 

 

 

Lees het volledige artikel in Slagwerkkrant 228 (maart-april 2022)
Vanaf 25 februari 2022 in de winkel
Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken