Vergeet je werkgeheugen niet - Lucas van Merwijk

De volledige reactie van Lucas voor het hoofdartikel in SWK 228

Slagwerkkrant Plus 23-02-2022 16:39

In Slagwerkkrant 228 (maart-april 2022) publiceerden wij een uitgebreid achtergrondartikel over Drums studeren. Aanleiding was een column in zusterblad Musicmaker. Gitarist Wim den Herder kwam daarin met een prikkelend betoog. Kort samengevat: ‘Ons geheugen is nagenoeg onbeperkt. Ons werkgeheugen is echter juist zeer klein en daardoor snel overbelast. Voor een goed resultaat zou je dus in kleine, overzichtelijke stappen moeten studeren.’ Twaalf vooraanstaande drumleraren kwamen met een uitgebreide reactie, die we online volledig publiceren. Hieronder lees je de reactie van Lucas van Merwijk. De column uit Musicmaker kun je bekijken als je onder DOWNLOAD klikt op het pdf-icoon.

Dit is een extra web-item bij het artikel in Slagwerkkrant 228 (maart-april 2022). Vanaf vrijdag 25 februari ligt ie in de winkel. Of je kunt deze editie nu al bestellen in onze webshop Muziekmagazines.nl. We sturen Slagwerkkrant op zonder verzendkosten.  

LUCAS VAN MERWIJK
Lucas speelt o.a. met eigen projecten Cubop City Big band en Drums United, schreef meerdere drummethodes, is docent aan Conservatorium van Amsterdam waar hij tevens de Faculty coördinator van de Jazz Drums afdeling is. en als gastdocent betrokken bij 9Beats drumschool in China.


‘Ik omarm vastlopers als een voorbode van een doorbraak’

Het gevoel van Wim te verzanden in materiaal is een bekend verschijnsel. Ik zie het regelmatig gebeuren bij mijn studenten en ik heb persoonlijk ook vastlopers gehad. Ik ben deze vastlopers gaan omarmen en gaan zien als een voorbode van een doorbraak; een natuurlijk onderdeel in de creatieve ontwikkeling en een onderdeel van groei. Wims oplossing, de vijf woorden (of licks, oefeningen) per dag is prima en kan effectief zijn. Het valt in mijn ogen onder drillen. Drillen is weer een onderdeel van oefenen.

1. Oefenen.
Het drillen van de fundamentals of basics (een bepaald aantal per dag) werpt zijn vruchten af. Over basisvaardigheden als rudiments, techniek, coordinatie, lezen etc) moet je niet meer hoeven na te denken. Het is materiaal en moet na beheersing op peil gehouden worden. Het ontwikkelen van deze basisvaardigheden is zowel voorbereiding als onderhoud. Gedurende mijn ervaringen als docent aan de gigantische 9Beats school in China viel me de imposante werkhouding op waarin het drillen een belangrijke plaats inneemt, resulterend in prima basisvaardigheden, techniek en coordinatie. Met het drillen van de fundamentels komt je een heel eind maar het is uiteindelijk niets zonder de volgende twee aspecten.

2. Studeren
Wie studeert heeft het nodig. Studeren versus drillen. Als je een bepaald ritme of feel begrijpt of voelt, kan je het meestal ook spelen. Als je het muzikaal niet begrijpt, kan je het niet spelen. Je kan dus oeverloos blijven drillen, maar zonder de muziek te doorgronden is het zinloos.
Door het luisteren naar muziek en het bestuderen ervan ga je het begrijpen. Studeren is dan ook iets anders dan oefenen. Het houdt in luisteren naar platen, concerten bezoeken, opnames analyseren en bestuderen bijvoorbeeld door ritmes, grooves of solo’s uit te zoeken en uit te schrijven. De vergelijking met taal gaat op. Naast de gedrilde oefeningen (de gestampte woordjes) ook kennis en muzikaal begrip ontwikkelen.

3. Spelen
Het woord zegt het al, spelen. Dus dat moet het ook zijn. Spelen, spelen en nog eens spelen
Creativiteit en experiment stimuleren en inbouwen in je aanpak. Je eigen ideeen en feel ontwikkelen, grooves neerzetten. De lijst is oneindig. Spelervaringen opgedaan tijdens tours, opnames of een vaste gig kunnen plotseling een enorme groeispurt veroorzaken. Drillen en studeren zijn noodzakelijk maar, net als met taal, je leert het uiteindelijk pas echt door het veel te doen.

Spelen, oefenen en studeren, ze mogen in elke willekeurige volgorde staan, maar deze drie goede vrienden beinvloeden elkaar constant en houden elkaar scherp.
Blijf werken en kilometers maken want doorbraken komen vaak onverwachts.
Muziek en ritme zijn als medicijn. Oefen langzaam met geduld en toewijding en sta open voor alle muziek. Het is een nooit eindigende reis.

 

Check de volledige reacties van de andere 11 drumdocenten

Vergeet je werkgeheugen niet - Davy Deckmijn

Vergeet je werkgeheugen niet - Dennis Boxem

Vergeet je werkgeheugen niet - Eddie Claessens

Vergeet je werkgeheugen niet - Hans Eijkenaar

Vergeet je werkgeheugen niet - Jeroen Vrolijk

Vergeet je werkgeheugen niet - Joost Patocka

Vergeet je werkgeheugen niet - Mark Eeftens

Vergeet je werkgeheugen niet - Mira Burgers

Vergeet je werkgeheugen niet - Olaf Fase

Vergeet je werkgeheugen niet - Richard Moelker

Vergeet je werkgeheugen niet - Yoran Vroom

  

Illustratie Lucie Milo

Lees het volledige artikel in Slagwerkkrant 228 (maart-april 2022)
Vanaf 25 februari 2022 in de winkel
Of bestel ’m bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken