Van De Nood Een Deugd Weekendpakket - aflevering 6
Muziek, lesstof, funvideo’s, leesvoer en je lijfblad
Muzieknieuws 24-04-2020 16:40
Dit weekend wordt het wel heel makkelijk om van de nood een deugd te maken. Hoe dan? Gewoon door Slagwerkkrant 217 (mei-juni 2020) door te ploegen; gisteren kwam hij uit! De meeste abonnees zullen hem uiterlijk morgen in de bus krijgen. Losse kopers; ren naar de winkel of bestel via Muziekmagazines.nl, of lees ’m digitaal (App Store, Readly, LeesLounge, Magzine). Toch maakten we een online Weekendpakket, gewoon omdat het zo leuk is. Dus ook deze vrijdag (naast SWK217 en alle online extra’s) nieuwe muziek; een studiepakket; een serie fijne drumvideo’s; een Benelux-drummer die je normaal gesproken live zou kunnen zien; een bijzonder Slagwerkkrant-artikel uit de oude doos (+nieuwe video’s), en een lekker zinloze funvideo.

door Bouke Bijlsma, Erk Willemsen, Dennis Boxem en Mark Eeftens 

Nog een weekend zonder gigs, repetities en jams. Hou vol! In deze bijzondere periode van afgelastingen, quarantaine en gedwongen ledigheid, hebben drummers eindelijk eens tijd voor dingen waar ze normaal gesproken niet aan toe komen. Ons advies: geniet van de noodgedwongen onthaasting, help je buren en je oude moeder, ruim je zolder en/of drumhok eens goed op; allemaal goed en wel, maar vergeet niet je drumskills bij te houden. Zowel fysiek als mentaal. Helemaal onderaan vind je een inhoudsoverzicht van Slagwerkkrant 217 met directe links naar alle online extra’s.

Mark Eeftens leest de nieuwe Slagwerkkrant
(foto Dennis Boxem met bijzondere bewerking door Marcel Willemsen) 

 

FUNVIDEO 1
Als eerste funvideo deze absolute classic. We weten: er is waarschijnlijk niemand die dit niet al eens heeft gezien. Maar ik weet nog dat ik destijds bij mijn eerste view letterlijk dacht: hier ga ik gewoon altijd naar kijken als het een keertje wat minder gaat… Een aanrader voor moeilijke tijden. Pure feel good met de Koreaanse drummer!

 

RELEASE VAN DE WEEK
Release van de week deze vrijdag is Dream So Big Eyes Are Wide. Deze mooie liveplaat van Belgische singer-songwriter Milow werd afgelopen februari (toen dat nog net kon) opgenomen in Carré en de Lotto Arena met een topband en het Antwerp Philharmonic Orchestra. Drummer is Oscar Kraal.

Oscar Kraal bij Milow

Kraal is bij deze topband de popdrummer pur sang. Zorgen dat het liedje staat als een huis, met een briljante drumsound. De Nederlandse slagwerker heeft er nooit een geheim van gemaakt dat spelen met Milow voor hem een droomgig is. In het nummer Tourist hoor je waarom. Oscar Kraal speelt daarin een glansrol met een onverbiddelijke groove en puntige fills. 


 


Milow in Carré

Luister hier naar het volledige album: 

Als je klikt op de link zie je het volledige onlineartikel Relase van de week vrijdag 24 april 2020.


ARTIKEL UIT DE OUDE DOOS
Het archiefartikel dat we deze vrijdag presenteren is een mooie speciale feature door Dennis Boxem uit 2013. Hij schreef toen voor Slagwerkkrant 175 het hoofdartikel Sounds Maken; een mooie verzameling tips om heel verschillende klanken te halen uit een standaard drumkit met een handvol oude drumspulletjes en allerlei andere gemene trucs. Je leest dit mooie 5-paginaverhaal als je onder DOWNLOADS klikt op het pdf-icoontje.

 

Maar Dennis zou Dennis niet zijn als ie er ook niet een persoonlijke voorbeeldvideo bij had gemaakt. Check it out:

 

FUNVIDEO 2
Ook deze funvideo is niet nieuw, maar wel hilarisch. De weerman Owain Wyn Evans van de BBC sluit uitzending vanuit huis af met een vrije onverwachte drumuitbarsting.

 

GEWOON EEN HELE FIJNE DRUMVIDEO
Deze lekkere video met Hans Eijkenaar is de teaser voor een even zo fijne serie artikelen met video door onze vrienden van Drummerzone.com.

Deze bijzondere artikelenreeks op de Engelstalige site komt uit Nederland, en portretteert Hans Eijkenaar bij tv-hit The Voice Of Holland; een unieke inkijk in ‘the job’, met vier videoreportages gefilmd in en om de drumbooth van The Voice. Uniek materiaal, want Drummerzone is de eerste die toestemming kreeg om te filmen op een van de bekendste podiums ter wereld!

Hans Eijkenaar in de drumbooth van The Voice
 

Wij vonden deze serie zo goed en de moeite waard dat we de artikelen hebben verzameld op onze site. Daar kun je alle vier de video’s bekijken en doorklikken naar de bijbehorende artikelen op Drummerzone.com.
Als je hier klikt op de link ga je direct naar ons verzamelartikel Drummerzone artikelenreeks over Hans Eijkenaar bij The Voice.

 

INSPIREREND STUDIEMATERIAAL
Voor ons educatieve hoekje dook Mark Eeftens zijn drumstudio om eigenhandig de transcriptie voor te spelen van zijn cursuspagina Spelen met Danny Carey voor Slagwerkkrant 217 (mei-juni). Het gaat om het nummer Pneuma, zoals Carey ‘m speelde op een live video van Tool, geschoten met een drumcam door Vic Firth. De transcriptie (en dus ook Marks drumfragment) is vanaf 1:45 minuten.

Mark Eeftens (foto Dennis Boxem)

Bewuste transcriptie (en nog een tweede bonustranscriptie) vind je als je onder DOWNLOADS klikt op het pdf-icoontje. Onderaan dit item vind je nog een link naar de online extra’s bij Spelen met Danny Carey. Daar kun je de originele live video van Tool en Carey bekijken.


Mark Eeftens speelt zijn transcriptie voor. Hier zie en hoor je alleen de drumpartij:

 
Hier zie en hoor je de drums met de live audio van Tool erbij:

En hier speelt Mark de drums in met de audio van Tool, maar dan op 75% van het tempo (dat kun jij dus ook doen!). Dat maakt de onnavolgbare partij iets navolgbaarder:

Als je klikt op de link dan ga je naar de online extra’s bij Spelen met Danny Carey in Slagwerkkrant 217. Daar zie je o.a. de originele video van Tool.

 

BENELUX-DRUMMER DIE WE LIVE EVEN MOETEN MISSEN
Een drummer die we deze vrijdag graag even in het zonnetje zetten is Pierre Courbois. Gisteren werd hij tachtig jaar oud! En behalve een indrukwekkende leeftijd voor een nog altijd behoorlijk actieve drummer, is dat ook een verdomd goede reden om strak thuis te blijven. Pierre, van harte gefeliciteerd! Hieronder twee mooie video’s om het te vieren; een soloperformance en een gedenkwaardig interview van 5 jaar terug.

Pierre Courbois werd afgelopen donderdag 23 april 80 jaar oud

Courbois speelt solo het nummer Glissando, waarbij hij bijzondere listen toepast om de pitch van zijn trommels te veranderen tijdens het spelen.

Het interview uit 2015. Maker Bas Andriessen gebruikte destijds (toen Courbois dus 75 werd) maar een klein deel, maar ter ere van deze 80ste verjaardag publiceerde Andriessen nu het gehele interview. Een mooi eerbetoon!

  

SLAGWERKKRANT 217 MET ONLINE EXTRA’S

We hebben in deze bijzondere tijden een mooi nummer gemaakt. Hieronder noemen we kort de opvallende artikelen en features. Als je klikt op de links ga je naar de bijbehorende online extra’s (video’s, audio, notenwerk, extra foto’s en meer)

features
Hybrid Drums Experience 2020 - verslag en interviews
StageCoach Sessions - workshop en interview met Jeroen JJ Goossens
Anika Nilles - clinicverslag

interviews
Nick Mason (Pink Floyd, Saucerful Of Secrets)
Trilok Gurtu (van Zawinul tot solo)
Koen Herfst (Vandenberg 2020)
De Wizzdrum van Gert en Wouter Hietkamp
Ian Mosley (Marillion)

Cursussen
Cesar Zuiderwijk/Olaf Fase - Drumbestuiving II
Mark Eeftens - Spelen met Danny Carey
Notentip - met Justin Brown (bij José James)

tests
Roland TD-27KV e-drums
Zildjian I-Family bekkens
Sabian HHX Complex bekkens
Sontronics Drumpack Plus drummicrofoonset
Zoom LiveTrak L-20R mixer/recorder

En verder
Muziek in tijden van Corona - info en tips
Stretchen met Bruno Meeus - oefeningen en tips
Drumeo Festival 2020 - verslag

 

Volgende week vrijdag is er natuurlijk opnieuw een Van De Nood Een Deugd Weekendpakket!