Gianna Tam in Lockdown - extra bij hoofdartikel SWK 219
Ik heb uit een slechte situatie iets moois voor mezelf gecreëerd
Lockdown 13-08-2020 12:08
Het volledige verhaal van Gianna Tam. Voor het hoofdartikel 'Drummers in Lockdown' in Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) lieten we 39 nationale en internationale slagwerkers vertellen over hun (muziek)leven van de afgelopen maanden: Hoe doorstaan zij deze gigloze tijd? Hoe houden zij hun techniek op peil? Hoe houden zij contact met mede-muzikanten en publiek? Zijn online lessen en livestreams een uitkomst? Hoe zien zij de nabije toekomst, en tot welke diepere inzichten zijn ze gekomen… We kregen 39 uitgebreide en opvallend openhartige epistels met antwoorden. Dat konden we lang niet altijd allemaal kwijt in de 20 pagina’s (!) die we voor dit artikel uittrokken. Daarom lees je hier op Slagwerkkrant.nl de volledige antwoorden van Gianna op onze vragenlijst en de video van "Ik Leef M’n Eigen Leven".

Hier op Slagwerkkrant.nl lees je de volledige verhalen die de drummers voor ons schreven en zie je de video's en foto's die zij in hun reacties mee stuurden. 
Je vindt deze artikelen in een speciale sectie op de website, onder de knop LOCKDOWN.

Heb je online iets gedaan aan optreden/samenspelen/presentatie/zelfpromotie?
Ik heb heel veel tijd gehad om nieuwe muziek te maken. Ik heb covers gemaakt die ingezongen en ingevuld met percussie en daarvan leuke filmpjes gemaakt die ik nu op fb insta en YouTube upload. Ik krijg er veel leuke reacties op en ik merk dat ik meer volgers krijg. Het eerste filmpje was een nummer van André Hazes Ik leef m’n eigen leven. Ik heb dit samen met m’n broertje Charlie gedaan.

 

Heeft de lockdown ook positieve effecten op de creativiteit?
Door de lockdown had ik opeens geen werk meer. Maar dat betekent heel veel tijd om nieuwe dingen te maken. Ik kon de focus leggen op m’n eigen muziek. Ik heb met m’n broertje producer Cheff en een tweede producer Alex van dijk gewerkt aan mijn nieuwe tracks. Op deze tracks zing ik maar speel ik vaak ook conga timbales en klein percussie. Eigenlijk heeft de lockdown dit allemaal in versnelling gezet. Dus ik heb uit een slechte situatie iets moois voor mezelf gecreëerd.

Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) 
 

Hoe houd je tijdens lockdown het hoofd boven water?
Ik maak gebruik van de TOZO-regeling. Normaal heb ik ook een b&b maar alle reserveringen daarvan werden ook gecancelled. Toen heb ik 1 van die kamers die ik verhuur permanent verhuurd. Ik heb dus nu en huisgenoot en veel minder geld te besteden. Ik merk dat ik met veel minder geld kan leven maar ik merk ook hoe erg ik gewend was om gewoon alles te kunnen kopen wat ik wilde. Ik keek nooit naar de prijs in de supermarkt of in een restaurant.
Nu de cafés en terrasjes weer open zijn vind ik het wel lastig dat ik niet zomaar ergens  kan lunchen of een drankje drinken als ik wil. Gelukkig had ik ook nog wel een goed bedrag op m’n rekening maar dat was eigenlijk om in mijn muziek te investeren. Als ik weer normaal ben ik benieuwd of ik wat van deze nieuwe gewoontes kan vast houden. Dan zou ik wel veel opzij kunnen zetten. Maar ik vind ook dat je moet genieten van het leven en ik word er gelukkig van als ik mezelf kan verwennen met een massage, een kopje koffie, een drankje, mooie nagels etc. haha.

Hoe zie je de nabije toekomst?
Ik heb vorige maand een show gedaan voor het roots festival en wicked jazz Sounds. Dat was alleen ik online. Volgende week heb ik 3 shows met Trijntje dat is wel met publiek maar veel minder dan normaal. Ook ga ik weer spelen met kindertheater slagwerkgroep 4beat en omdat dat voor jonge kinderen is, komen daar volgens mij gewoon veel kinderen. Verder zijn heel veel shows verplaatst naar eind 2021 en 2022 maar af en toe komt er ook wel weer wat binnen. Ik ben heel benieuwd. Soms vraag ik me af of het ooit weer helemaal normaal gaat worden dan krijg ik het wel even benauwd en ga ik denken wat ik anders zou moeten doen. Toch denk ik dat mensen nooit zonder muziek kunnen en er dan wel een nieuwe weg zal worden gevonden

Heb je tijdens de lockdown iets geleerd over jezelf als drummer/muzikant/persoon?
Voor de lockdown was ik soms zo druk dat ik niet echt altijd meer kon genieten van het spelen. Toen ik laatst voor de eerste keer weer een optreden had zag ik er een beetje tegen op. Toen we eenmaal begonnen werd ik er zo gelukkig van en ook van de dansers die dansten. Ik kreeg zo veel positieve energie dat ik weer wist waar ik het voor doe. Om mensen iets moois te geven en daarvoor krijg je zelf ook weer mooie energie terug.

 

 

Lees het volledige Hoofdartikel met 39 persoonlijke verhalen in 
Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) 
Vanaf 14 augustus 2020 in de winkel, of bestel 'm bij ons via Muziekmagazines.nl