Marijn van den Berg in Lockdown - extra bij hoofdartikel SWK 219

Ik heb mijn dubbelpedaal afgestoft

Lockdown 13-08-2020 13:08

Het volledige verhaal van Marijn van den Berg. Voor het hoofdartikel 'Drummers in Lockdown' in Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) lieten we 39 nationale en internationale slagwerkers vertellen over hun (muziek)leven van de afgelopen maanden: Hoe doorstaan zij deze gigloze tijd? Hoe houden zij hun techniek op peil? Hoe houden zij contact met mede-muzikanten en publiek? Zijn online lessen en livestreams een uitkomst? Hoe zien zij de nabije toekomst, en tot welke diepere inzichten zijn ze gekomen… We kregen 39 uitgebreide en opvallend openhartige epistels met antwoorden. Dat konden we lang niet altijd allemaal kwijt in de 20 pagina’s (!) die we voor dit artikel uittrokken. Daarom lees je hier op Slagwerkkrant.nl Marijns complete reactie plus een aantal video’s.

Hier op Slagwerkkrant.nl lees je de volledige verhalen die de drummers voor ons schreven en zie je de video's en foto's die zij in hun reacties mee stuurden. 
Je vindt deze artikelen in een speciale sectie op de website, onder de knop LOCKDOWN. 

Marijn van den Berg

Heb je online iets gedaan aan optreden/samenspelen/presentatie/zelfpromotie?
Ik heb niet zo heel veel online gedaan tijdens de lockdown. Ik ben nog van de stratenboek generatie, ik heb de eerste mobiele telefoon zien komen. Sociale media zit er bij mij niet zo ingebakken als bij de jongere generaties. Ik heb het ook niet echt nodig gehad om werk te generen. Normaliter zou ik een topjaar hebben gedraaid, maar in de sector waarin ik mij begeef, valt nu niets te doen, dan moeten we eerst van de 1,5 meter af. Het is gewoon niet rendabel voor grote artiesten om nu een Ziggo Dome te gaan doen…. Wel hebben wij met onze band een aantal liedjes opgenomen met als doel over een paar jaar een eigen theatertour te kunnen doen. Dus op eigen kracht, daar waar we gewoonlijk met een artiest touren. De komende maanden komen er eerst een paar covers uit, straks ook eigen liedjes. Check ons op Spotify of YouTube, Marcel Fisser Band.

 


Heb je de lockdown aangegrepen om meer of anders te studeren?

Gelukkig heb ik thuis een eigen studio, dus ik heb een goede plek om te studeren. Ik heb de situatie aangegrepen om weer wat meer te studeren. Normaliter schiet dat er met mijn drukke agenda bij in. Ik heb er wat boeken uit mijn conservatorium tijd bij gepakt o.a. the new breed van Gary Chester, (kon ik toen al niet doorheen komen). Ook heb ik mijn dubbelpedaal weer eens afgestoft, mocht Pinkpop met Floor volgend jaar wél doorgaan heb ik een nieuw wapen :-) Elke dag een paar uurtjes, om toch wat te doen te hebben en om in shape te blijven. Zou ik eigenlijk na corona ook moeten doen, maar dat komt er gewoon niet van. Ook heb ik af en toe nog wat tracks opgenomen.

 


Heb je online lesgegeven, of misschien zelfs genomen?

Ik heb een paar drumleerlingen en heb dus wel wat online lessen gegeven, maar dat werkt voor mij niet zo. Kijk, het drumstel van een leerling staat natuurlijk nooit naast de router, maar altijd ergens weggestopt op zolder of in de kelder, zo ver mogelijk weg van de wifi :-) Dat haperende en stilstaande beeld en vaak ook de dichtslaande microfoon vanwege de herrie, dat irriteert mij nogal. En ik heb natuurlijk ook geen grote lespraktijk, dus was de urgentie er ook niet. Ik ben niet zo’n leraar, ik speel gewoon liever erg veel… Neemt niet weg dat als er mensen zijn die een keertje privéles van mij willen hebben zeker nu van harte welkom zijn, natuurlijk!!!

Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) 
 

Heeft de lockdown ook positieve effecten op de creativiteit?
Uiteraard kom je, als je weer gaat studeren, op nieuwe ideeën. Je pakt iets aan, gaat er mee aan de slag en probeert dat te bewerken tot iets wat in de praktijk voor jou bruikbaar kan zijn. Bijvoorbeeld een coördinatie oefening tot fill bewerken.

 

Hoe houd je tijdens lockdown het hoofd boven water?
Ik heb drie maanden een bijdrage uit de Tozo-1 regeling gekregen. Dat was in elk geval iets, maar bij lange na niet voldoende. Ik heb het geluk dat ik nog wel eens op tv ben en veel cd’s inspeel, dus ik ben eigenlijk een beetje gered door inkomsten uit die rechten, de Norma en de Sena. En een beetje studiowerk erbij. Maar als we weer een terugslag krijgen, ga ik van de winter wel een baantje zoeken, ben ik bang…… Al was het alleen maar om weer iets concreets te doen te hebben.

 

Hoe zie je de nabije toekomst?
Gelukkig heb ik in juli, augustus en september weer een paar gigs staan. Na de zomer wordt het nog wel even lastig. Ik zou in oktober een theatertour doen met Nick en Simon, maar die in zijn geheel verplaatst naar oktober 2021. Ook de tour met Ruth Jacott is al gecanceld net als alle grote evenementen, zoals Muziekfeest XXL in Ziggo Dome (altijd op tv met oud en nieuw). Er staat dus nog niet zoveel in de agenda, een paar gigs met Jan Akkerman en Floor en hopelijk komen er nog wat losse optredens bij en mogen de gigs die staan gewoon doorgaan……

En als de goden ons gunstig gezind zijn in oktober opnames voor een nieuwe reeks Beste Zangers. Het is wel frustrerend dat er voor jou wordt bepaald dat je je geld niet meer mag verdienen met dat wat je het liefste doet… Dan denk je wel eens, ik kap ermee en ga wat anders doen. Maar het blijft een feit dat je het liefst je brood verdient met muziek maken en dat je dat helemaal niet wilt missen. En ik heb nu eenmaal een conservatoriumopleiding gedaan, ik kan dus domweg niets anders. Als ik een andere baan zoek, kom ik al gauw bij het ongeschoolde werk terecht. Niets mis mee, maar dan verdien ik een heel ander salaris dan ik gewend ben.

 


Heb je tijdens de lockdown iets geleerd over jezelf als drummer/muzikant/persoon?

Het besef dat ik een fantastisch gezin heb! Wij zijn een gezin waarbij er eigenlijk nooit 4 mensen tegelijk thuis zijn, behalve tussen pak hem beet 01.00 ’s nachts en 8.00 ’s morgens. Dan kom je elkaar natuurlijk niet of nauwelijks tegen. Als je dan in een keer naar 24/7 maanden lang samen zijn gaat en dat gaat in zo’n goede harmonie (met 2 pubers hè), voel ik mij gezegend.

 

Lees het volledige Hoofdartikel met 39 persoonlijke verhalen in 
Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) 
Vanaf 14 augustus 2020 in de winkel, of bestel 'm bij ons via Muziekmagazines.nl

zoeken
zoeken