Leon Klaasse in Lockdown - extra bij hoofdartikel SWK 219
Bijzonder is het project met Janis Ian
Lockdown 13-08-2020 12:08
Het volledige verhaal van Leon Klaasse. Voor het hoofdartikel 'Drummers in Lockdown' in Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) lieten we 39 nationale en internationale slagwerkers vertellen over hun (muziek)leven van de afgelopen maanden: Hoe doorstaan zij deze gigloze tijd? Hoe houden zij hun techniek op peil? Hoe houden zij contact met mede-muzikanten en publiek? Zijn online lessen en livestreams een uitkomst? Hoe zien zij de nabije toekomst, en tot welke diepere inzichten zijn ze gekomen… We kregen 39 uitgebreide en opvallend openhartige epistels met antwoorden. Dat konden we lang niet altijd allemaal kwijt in de 20 pagina’s (!) die we voor dit artikel uittrokken. Daarom lees je hier op Slagwerkkrant.nl de complete reactie van Léon; hij schreef aan de hand van onze vragenlijst een lekker doorlopend verhaal. Daarnaast zie je alle lockdown-video’s die hij ons toezond.

Hier op Slagwerkkrant.nl lees je de volledige verhalen die de drummers voor ons schreven en zie je de video's en foto's die zij in hun reacties mee stuurden. 
Je vindt deze artikelen in een speciale sectie op de website, onder de knop LOCKDOWN.

Leon Klaasse

 
Hier mijn belevenissen en bezigheden tijdens deze afgelopen vier maanden.
Op 12 maart kreeg ik onderweg naar een optreden met The Analogues te horen dat het concert van die avond was gecancelled en dat dit zeker voor alle shows in maart zou gelden. Al vrij snel bleek dat dit nog lang niet het einde van de Corona Crisis was en dat alle shows in april en mei ook werden afgezegd en dit waren echt superdrukke maanden voor mij; ik tourde met zowel The Analogues (Let It Be/Abbey Road-Tour) als met Hadewych Minis (& Het Matangi Quartet) en het ging om ruim 50 shows in 2 maanden tijd. Dus ook financieel was dit voor alle betrokkenen een regelrechte ramp, en bij iedereen overheerste de paniek.

Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020)

Na eerst 2 weken in ’n soort shock te hebben geleefd, besloot ik niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar mijn gedwongen vrije tijd te gebruiken om weer eens m’n drum skills bij te spijkeren en ook weer te gaan componeren, iets dat ik altijd met heel veel plezier deed, maar wat er de laatste jaren wegens tijdgebrek vaak bij in schoot.
Het eerste idee waar ik mee aan de slag ging kwam voort uit het dagelijkse nieuws op TV waaruit bleek hoeveel verdriet en leed dit Corona-virus aanrichtte en noemde deze boodschap:
'HOPE FOR HEALTH'. Ik nam de muziek in mijn homestudio op en plukte relevante (en meest recente) beelden van het internet wat tot deze clip leidde: 


Gestimuleerd door het indringende, doch positieve karakter van deze song ging ik gelijk door met schrijven en opnemen. Eén van die andere uitspattingen was het nummer 'VRIJ'.

Tekst en muziek, alle instrumenten en vocalen weer zelf geschreven, gespeeld, opgenomen en geproduceerd in mijn studio.
Daarnaast ontstond ook het idee voor ‘n bijzondere videoclip; een verzameling van korte (door hun zelf gefilmde) gelukzalige momenten uit het dagelijks leven van mijn familie, vrienden en kennissen, en die dan achter elkaar te monteren als één lange feel-good-movie.

De inzendingen waren talrijk en overweldigend en het was weliswaar een behoorlijke klus, maar het resultaat is in mijn ogen hartverwarmend en absoluut alle moeite waard gebleken. En dat is precies wat dit nummer moet uitstralen, opdat wij binnenkort weer in toenemende mate van onze vrijheid mogen genieten, en de misère en het verdriet van de afgelopen periode achter ons kunnen laten. VRIJ: 

 

Ondertussen werd ik zo nu en dan gevraagd om thuis drums op te nemen voor verschillende projecten van diverse collega's, waaronder deze bijzondere versie van 'SPINNING WHEEL' met De Bladblazers: 

 

En ook deze van The Dashboard Danglers is door een ieder helemaal apart thuis opgenomen, ‘ISLANDS IN THE STREAM’:

Met deze laatste band ga ik vanaf november 2020 tot maart 2021 door alle theaters in Nederland touren en in augustus van dit jaar zal er ook een single met videoclip verschijnen: CORONA DAYS

En tussen alle bedrijven door ben ik vorige maand per toeval ook nog met Janis Ian (FLY TOO HIGH - 1979) in contact gekomen en bij een bijzonder project van haar betrokken geraakt: 'Better Times Will Come'.

 Janis Ian

Een door haar geschreven hoopvolle tekst en melodie, uitgevoerd door allerlei componisten, artiesten en muzikanten. De opbrengst hiervan gaat naar een goed doel, the Pearl Foundation. Eerst had ik een song gemaakt met haar stem, begeleid door mijzelf op keyboards, bass, drums en backing vocals, maar zij haalde me over om het toch zelf te zingen.

Quote Janis Ian:

Léon originally sent me a version using my vocal, but being a little familiar with his history as an artist, I urged him to re-do the song with himself singing. Like most artists, he's as humble as he is talented; this interview  is worth a read. I'm very happy he let me pester him into doing this!

Dus hier is mijn versie van haar song, wederom alles zelf gespeeld, gezongen, opgenomen, en geproduceerd in mijn eigen studio.


Hoe de toekomst er uit gaat zien, weet ik nu nog niet.
Voorlopig zijn alle optredens verschoven naar een latere datum en ook dan moeten we nog maar afwachten hoe het publiek zich zal gedragen. Komt men gewoon weer 'en masse' naar de concerten en voorstellingen, of blijft men uit angst liever thuis? Wie zal het het zeggen?

Ik weet i.i.g. dat deze tijd van bezinning en werkeloosheid mij gedwongen heeft om creatief te zijn en ik hoop zo door te kunnen gaan om ook op deze manier mijn brood te kunnen verdienen zoals ik al mijn hele professionele leven lang met zo veel plezier heb gedaan.
En natuurlijk ga ik sowieso door tot ik er bij neerval.

Check Leons socials en zijn Youtube-kanaal

 

 

Lees het volledige Hoofdartikel met 39 persoonlijke verhalen in 
Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) 
Vanaf 14 augustus 2020 in de winkel, of bestel 'm bij ons via Muziekmagazines.nl