Chris Strik in Lockdown - extra bij hoofdartikel SWK 219
Een kwestie van prioriteiten stellen: Family first!
Lockdown 13-08-2020 12:08
Het volledige verhaal van Chris Strik. Voor het hoofdartikel 'Drummers in Lockdown' in Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) lieten we 39 nationale en internationale slagwerkers vertellen over hun (muziek)leven van de afgelopen maanden: Hoe doorstaan zij deze gigloze tijd? Hoe houden zij hun techniek op peil? Hoe houden zij contact met mede-muzikanten en publiek? Zijn online lessen en livestreams een uitkomst? Hoe zien zij de nabije toekomst, en tot welke diepere inzichten zijn ze gekomen… We kregen 39 uitgebreide en opvallend openhartige epistels met antwoorden. Dat konden we lang niet altijd allemaal kwijt in de 20 pagina’s (!) die we voor dit artikel uittrokken. Daarom lees je hier op Slagwerkkrant.nl de complete reactie van Chris op onze vragenlijst en kun je een aantal video’s bekijken die hij deze maanden opnam.

Hier op Slagwerkkrant.nl lees je de volledige verhalen die de drummers voor ons schreven en zie je de video's en foto's die zij in hun reacties mee stuurden. 
Je vindt deze artikelen in een speciale sectie op de website, onder de knop LOCKDOWN. 

Chris Strik 

Heb je online iets gedaan aan optreden/samenspelen/presentatie/zelfpromotie?
Ik heb in deze periode maar twee keer meegewerkt aan een online project waarbij een ieder zijn partij thuis inspeelde. Met The Preacher Men hadden wij een nummer ingespeeld niet alleen bedoeld als teaser voor het nieuwe album die in Oktober opgenomen gaat worden, maar vooral als hart onder de riem voor iedereen.

 

De andere samenwerking was met Hammond speler Arno Krijger


Deze manier van opnemen werkt op zich best wel goed natuurlijk, maar is niet altijd even ideaal. Zo zal het mijn inziens met vooraf duidelijk geproduceerde muziek beter werken dan bij geïmproviseerde muziek. Hoe dan ook gaat er werkelijk niets boven interactie tussen fysiek aanwezige, spelende muzikanten in een studio.

 Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) 

 

Heb je de lockdown aangegrepen om meer of anders te studeren?
Ik had echt gehoopt om meer te gaan studeren in mijn mooi ingerichte studio thuis. De logistiek om de boel thuis draaiende te houden met een vrouw die ook thuis moet werken, een zoon van 5 jaar die niet naar school kon, en zorgen dat mijn bejaarde ouders niets te kort kwamen nam echter zoveel tijd en energie in beslag dat het drummen er nogal eens bij inschoot. Ik heb dit overigens niet ervaren als frustratie, maar een kwestie van prioriteiten stellen. Family first, nothing else matters. Het studeren bleef daardoor beperkt tot het onderhouden van vorm en techniek, dus helaas geen nieuwe uitdagingen aangegaan.

 

Hoe houd je tijdens lockdown het hoofd boven water?
Ik kon in tijdens de lockdown gelukkig mijn hoofd boven water houden zonder overheidssteun, omdat ik al 21 jaar een vast dienstverband heb op de muziekschool in Breda en ook in deze periode “gewoon” elke maand mijn salaris betaald kreeg. Ik had echter nog nooit online les gegeven, maar omdat de studio al volledig was ingericht, met microfoons, camera’s, etc. was ik al vrij snel up and running. Het viel mij eerlijk gezegd niet tegen en biedt absoluut mogelijkheden voor de toekomst. de hele wereld kan nu les krijgen van mij als men dat zou willen. Net als met online opnemen geldt ook hier dat deze manier van lesgeven nooit de “live” lessen zal kunnen vervangen. 
Ook heb ik de nodige tracks voor verschillende producers ingespeeld in deze periode. 

 

Hoe zie je de nabije toekomst?
Heb ondertussen de eerste 2 gigs er al weer op zitten, en het was zo ongelofelijk fijn om weer live met muzikanten samen voor publiek te spelen. Vanaf klap een besefte ik mij pas echt hoe erg ik dat gemist had. 
Het theater had echt zijn best gedaan om iets van de 1,5 meter te maken, maar toch is de vibe heel anders. Misschien moet ik nog heel erg aan wennen aan het nieuwe normaal, maar ik betwijfel of dat ooit gaat lukken.
Er staan ondanks alles toch “gewoon” weer allerlei uitdagende projecten op stapel met The Preacher Men en de Rob Mostert Hammond Group. 
Ik was de vervanger van Ton Dijkman bij de shows van Karin Bloemen, maar alles is gecanceld omdat het voor de theaters met de huidige regelgeving niet rendabel is. Komt dat nog terug, of was afgelopen Maart de laatste keer dat we samen op het podium stonden? De tijd zal het leren.

 

Heb je tijdens de lockdown iets geleerd over jezelf als drummer/muzikant/persoon?
Als ik een ding geleerd heb tijdens deze lockdown is het wel, dat je door gedwongen pas op de plaats je alles enorm gaat relativeren en ziet wat pas echt belangrijk is. Drummen speelt een belangrijke rol in mijn leven, maar het welzijn van je gezin, familie, vrienden is het allerbelangrijkste. Al het andere doet er dan niet toe.

 

Lees het volledige Hoofdartikel met 39 persoonlijke verhalen in 
Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) 
Vanaf 14 augustus 2020 in de winkel, of bestel 'm bij ons via Muziekmagazines.nl