Tim van Emmerloot in Lockdown - extra bij hoofdartikel SWK 219

Eindelijk weer samen, maar zonder publiek

Lockdown 13-08-2020 13:08

Het volledige relaas van Tim van Emmerloot. Voor het hoofdartikel “Drummers in Lockdown” in Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) lieten we 39 nationale en internationale slagwerkers vertellen over hun (muziek)leven van de afgelopen maanden: Hoe doorstaan zij deze gigloze tijd? Hoe houden zij hun techniek op peil? Hoe houden zij contact met mede/muzikanten en publiek? Zijn online lessen en livestreams een uitkomst? Hoe zien zij de nabije toekomst, en tot welke diepere inzichten zijn ze gekomen… We kregen 39 uitgebreide en opvallend openhartige epistels met antwoorden. Dat konden we lang niet altijd allemaal kwijt in de 20 pagina’s (!) die we voor dit artikel uittrokken. Daarom lees je hier op Slagwerkkrant.nl Tims volledige relaas plus de video die hij mee stuurde.

 

Heb je online iets gedaan aan optreden/samenspelen/presentatie/zelfpromotie?
Met mijn band SIMIO mochten wij dit jaar op InJazz spelen. Deze editie werd online gehouden doormiddel van een livestream, en wij mochten optreden in het Bimhuis. Het was een aparte ervaring; je speelt na lange tijd eindelijk weer samen, maar zonder publiek. Je hebt dan ook in eerste instantie geen idee hoe het optreden is bevallen, of hoe het publiek reageert. Het gekste vond ik om even te moeten wachten in stilte na de show, totdat de presentator het weer oppakte in een andere zaal.
Verder hebben wij weer een single uitgebracht met gast artiest Rolf Delfos en zijn wij rustig aan het filosoferen over waar wij heen willen als band.


 

Heb je de lockdown aangegrepen om meer of anders te studeren?
De lockdown is een kans geweest om te focussen op song-writing en componeren. Het heeft me ook veel ruimte gegeven om de lijst met muzikanten af te gaan die ik nog eens goed wou checken!

 

 

Heb je online les gegeven, of misschien zelfs genomen?
Ik heb zeker een aantal masterclasses gevolgd. Ook heb ik veel naar interviews/podcasts geluisterd die, in een zekere zin, ook een soort les zijn.

 Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) 

 

Heeft de lockdown ook positieve effecten op de creativiteit?
De lockdown heeft voor veel zelfreflectie gezorgd; als drummer hechtte ik veel van mijn zelf beeld aan optreden, en als dat wegvalt ben je geforceerd te kijken naar wie je bent als persoon en wat je wilt. Dit heeft het positieve effect gehad dat ik voor mijzelf heb duidelijk gemaakt wat ik wil doen, wie ik ben en waar ik (op dit moment) heen wil. Het creative process zelf is niet zozeer veranderd, maar de focus waarmee ik mijn creativiteit gebruik is aangescherpt en doelgericht.

 

Hoe houd je tijdens lockdown het hoofd boven water?
Ik ben ook een filmer. Zo blijft er, misschien zelfs zeker in deze tijd, vraag naar video’s. Ook heb ik gebruik gemaakt van de TOZO.

Hoe zie je de nabije toekomst?
Ik heb geen idee. Met een virus zoals dit en de bewustwording in de wereld is er zo snel zo veel veranderd. Voor mij liet dat zien hoe fragiel onze plannen zijn. De wereld is aan het veranderen, het enige wat ik kan doen is flexibel blijven; Ik vind mijn weg wel!

 

Heb je tijdens de LockDown iets geleerd over jezelf als drummer/muzikant/persoon?
Ik ben aan het spelen met het idee van gelukkig zijn met wat je hebt, en probeer daar een balans in te vinden. Het klinkt in eerste oog opslag cliche, maar als ik erover na denk is dat een van de grootste drijfveren in de mens; Gelukkig zijn. Geluk is de reden waarom we de keuzes maken die we maken. Voor iedereen is het anders, maar de reden blijft hetzelfde: Het maakt ons, uiteindelijk, gelukkig. Vaak stellen we gelukkig zijn vast aan doelen. Het gevaar zit hem daarin dat daar de focus op komt te liggen; "Als je die hebt gehaald, DAN ben je gelukkig." Ik vroeg mijzelf af: Wat als ik die einddoelen weghaal?; Wat als ik nu gelukkig ben? Heb ik dan niet al ‘gewonnen’? 
Ik haal zoveel geluk uit muziek, maar ik vergat dat wel eens. Ik wou vaak meer en was ongelukkig en kritisch als ik bepaalde doelen niet had gehaald. Ik ging bij mijzelf af waarom dat was? Nu elke keer wanneer zoiets opkomt probeer ik positief te denken en dankbaar te zijn dat mijn hele leven om muziek draait. Geluk zit overal, het is aan jezelf om het te zien.

  Lees het volledige Hoofdartikel met 39 persoonlijke verhalen in 
Slagwerkkrant 219 (september-oktober 2020) 
Vanaf 14 augustus 2020 in de winkel, of bestel 'm bij ons via Muziekmagazines.nl

Check de website van Tim van Emmerloot  

 

zoeken
zoeken