Eerste show percussietheater N.E.W.S. - een verslag
Met Jeroen de Rijk, Simone Sou, Madoka Higashi, Carlo Hoop en Traditional Drum Collective
Muzieknieuws 30-09-2017 16:46
N.E.W.S. is een nieuwe percussietheatervoorstelling, waarin de vier werelddelen North, East, West, South worden voorgesteld door vier raspercussionisten Jeroen de Rijk, Simone Sou, Madoka Higashi en Carlo Hoop. Op 29 september speelden ze de eerste officiŽle show van de tour in Stadsschouwburg De Harmonie in Leeuwarden, ondersteund door het Traditional Drum Collective uit Leeuwarden en Stiens.

​In het deel voor de pauze komen de slagwerkers individueel aan bod in gesprek met animatiefiguur Lina, die in haar ‘trommeltocht’ allerlei vormen van percussie tegenkomt.
Het publiek wordt meteen bij de lurven gegrepen door djembéspeler Carlo Hoop, waarna Madoka Higashi, een van de slagwerkers van de Japanse Yamatodrummers, er nog eens een schepje bovenop doet. Het publiek in Leeuwarden valt ervoor.
De Braziliaanse Simone Sou gaat uit van aarde en hartslag; met haar energieke body percussion laat ze het publiek lichamelijk participeren.
Jeroen de Rijk schetst de historie van zijn percussiereis, waar pop- en jazz een grote rol in spelen, en de laptop hem posthuum in contact brengt met Michael Jackson. Met emmers vol eitjes weet hij heet publiek te laten 'schuiven' en 'vliegen'. Lina heeft ondertussen haar wereldreis gemaakt. 

Na de pauze komt alles samen. De vier spelen samen, begeleid door een backing track en fraai illustrerende videobeelden. Eén hartslagbeat vormt de basis van tal van improvisaties, met spektakel van de gespierde Madoka Highashi op de manshoge O-daiko, verfijnde fills van Simone Sou op haar uitgebreide opstelling Braziliaanse percussie, kletterende, virtuoze timablesolo's van Jeroen de Rijk en een apotheose in de bloedstrakke djembésalvo's van Carlo Hoop.

De trommeltocht wordt besloten met de opkomst van het Traditional Drum Collective uit Leeuwarden dat de indrukwekkende slotbreak samen met het percussiekwartet speelt, afgewisseld met ingenieuze patronen uit het Old Guard Fife and Drum Corps repertoire.

We streamden vanuit het publiek de finale via Facebook Live. Bekijk hier dat fragment. 

De voorstelling is nog te zien van 30 september t/m 28 oktober 2017 en van 25 januari t/m 31 januari 2018 in diverse Nederlandse theaters.

zaterdag 30 september, Drachten, De Lawei. Tickets hier.
dinsdag 3 oktober, Enschede, Wilmink theater. Tickets hier.
woensdag 4 oktober, Hoorn, Het Park. Tickets hier.
zaterdag 7 oktober, Emmeloord, Theater ‘t Voorhuys. Tickets hier.
vrijdag 27 oktober, Heerlen, Parkstad Limburg Theaters. Tickets hier.
zaterdag 28 oktober, Zaandam, Zaantheater. Tickets hier.
donderdag 25 januari, Hoofddorp, De Meerse. Tickets hier.
woensdag 31 januari, Alkmaar, TAQA De Vest. Tickets hier.

Lees elders op Slagwerkkrant.nl het aankondigingsartikel van de tour, met meer achtergronden. Klik hier.

 

N.E.W.S, North, East, West, South,
een slagwerkproject van Global Performing Arts Group in samenwerking met Jeroen de Rijk. 

Slagwerkkrant is partner van dit project. 

www.newspercussion.nl

Like N.E.W.S. op: 
https://www.facebook.com/N.E.W.S.eentrommeltocht/