Laatste voorstellingen N.E.W.S. percussietheater van dit seizoen
Met Jeroen de Rijk, Carlo Hoop, Simone Sou en Gen Hidaka
Events 24-01-2018 06:01
Vrijdag 29 september 2017 is de theatertournee van N.E.W.S van start gegaan. Vier toppercussionisten, Jeroen de Rijk, Carlo Hoop, Simone Sou en Gen Hidaka, een van de Yamato drummers, touren langs de theaters met dit indrukwekkend slagwerkprogramma, voorzien van schitterende visuals en ondersteund door lokale percussiegroepen en/of drumbands. Slagwerkkrant is partner van dit project. In Slagwerkkrant 201, sept-okt 2017 vind je een uitgebreid interview met de vier spelers.
N.E.W.S. kan je de komende tijd gaan zien in Leeuwarden, Enschede, Hoorn, Emmeloord, Heerlen, Zaandam, Hoofddorp, en Alkmaar.  

Lees hier het verslag van de première

Twee laatste voorstellingen van dit seizoen:

donderdag 25 januari, Hoofddorp, De Meerse. Tickets hier.

woensdag 31 januari, Alkmaar, TAQA De Vest. Tickets hier.

N.E.W.S. brengt percussie uit de vier windstreken – North (Europa en de Verenigde Staten), East (Azië, met de nadruk op Japan), West (Latijns Amerika), South (Afrika) samen. De windstreken zullen worden vertegenwoordigd door respectievelijk Jeroen de Rijk (door lezers van Slagwerkkrant meerdere malen uitgeroepen tot beste percussionist, en verantwoordelijk voor de composities in deze voorstelling), afwisselend een van de Yamato drummers, Madoka Higashi (in de eerste reeks) of Gen Hidaka (de laatste twee voorstellingen), de Braziliaanse percussioniste Simone Sou en de doorgewinterde djembespeler Carlo Hoop (The Surinam Music Ensemble en Fra Fra Sound). Dit alles onder regie van Jurriën Rood en met composities van Jeroen de Rijk. Bovendien is een grote rol weggelegd voor animatiefiguur Lina.


In deze trailer is Mireille Linger te zien in plaats van Simone Sou, die de  tournee gaat doen. En Gen Hidaka die te zien is in deze video zal in de eerste serie vervangen worden door Higashi Modaka, net als Hidaka een van de Yamato drummers.    

De voorstelling is te zien van 29 september t/m 28 oktober 2017 en van 25 januari t/m 31 januari 2018 in diverse Nederlandse theaters.

vrijdag 29 septemberLeeuwarden, De Harmonie. Tickets hier.
zaterdag 30 september, Drachten, De Lawei. Tickets hier.
dinsdag 3 oktober, Enschede, Wilmink theater. Tickets hier.
woensdag 4 oktober, Hoorn, Het Park. Tickets hier.
zaterdag 7 oktober, Emmeloord, Theater ‘t Voorhuys. Tickets hier.
vrijdag 27 oktober, Heerlen, Parkstad Limburg Theaters. Tickets hier.
zaterdag 28 oktober, Zaandam, Zaantheater. Tickets hier.
donderdag 25 januari, Hoofddorp, De Meerse. Tickets hier.
woensdag 31 januari, Alkmaar, TAQA De Vest. Tickets hier.

 

Lina's trommeltocht
N.E.W.S. brengt percussie uit de vier windstreken naar de theaters: North (Europa en de Verenigde Staten), East (Azië, met de nadruk op Japan), West (Latijns-Amerika, met de nadruk op Brazilië) en South (Afrika, vooral Guinee, Senegal en Mali). Een grote rol in de voorstelling is weggelegd voor animatiefiguur Lina. Zij gaat tijdens de voorstelling op zoek naar nieuwe ritmes en brengt de vier drummers bij elkaar.
Jeroen de Rijk: ‘Lina is een Hollands meisje dat met al dat getrommel van over de hele wereld in aanraking komt. Ze komt Carlo tegen, Simone, Higashi en mij. En wij gaan in gesprek met haar, met tekst en muziek.’
Dit alles speelt zich af voor de pauze. Na de pauze is het louter percussiemuziek wat de klok slaat, met de compositie van Jeroen de Rijk als leidraad: ‘Ik heb indelingen gemaakt, soundscapes bij de diverse werelddelen gezocht, en een break gemaakt die steeds op verschillende manieren terugkomt en die ook gespeeld gaat worden met de lokale slagwerkgroep die in elke stad gaat meedoen. Met als basisgedachte “je zou het niet zeggen, maar we wandelen uiteindelijk allemaal met één onderliggende heartbeat op deze planeet”.
Jeroen de Rijk vervolgt: ‘De basis van de band die meedraait met de soundscapes is ook op één tempo. Terwijl er heel polyritmisch doorheen gespeeld wordt. Er gaat een enorm pallet aan grooves en kleuren overheen. Het zal niet opvallen dat alles 120bpm is, maar het zal je toch een coherent gevoel geven. Op grote videoschermen worden ondertussen schitterende beelden vertoond die de muziek uit de vier werelddelen illustreren.’

 
Jeroen de Rijk


Carlo Hoop


Madoka HigashiSimone SouAlle foto's door Lucienne van der Mijle

N.E.W.S, North, East, West, South,
een slagwerkproject van Global Performing Arts Group in samenwerking met Jeroen de Rijk. 

Slagwerkkrant is partner van dit project. 

 

www.newspercussion.nl

Like N.E.W.S. op: 
https://www.facebook.com/N.E.W.S.eentrommeltocht/