Slagwerkkrant 146 juli-augustus 2008

Redactioneel

De Special over elektronische drums in deze Slagwerkkrant heeft een voorloper. In editie 40 (november-december 1990) stond het coververhaal Drums Elektronisch, dat begon met deze pakkende openingszin: ‘Wegens het tienjarig bestaan: hoe staat het er voor, tien jaar na de uitvinding van drumcomputer en drumpad, met het elektronische slagwerk en de muziek die ermee gemaakt wordt?’ Laten we niet discussiëren over de toenmalige schrijfstijl en het uitgangspunt voor dit artikel (hoezo tienjarig?); het gaat me om de fotografie bij het verhaal. Het heeft geen zin om het te ontkennen, want dit soort dingen komt toch uit: ondergetekende was zelf fotomodel voor Drums Elektronisch. Ja, dat is uw huidige hoofdredacteur die daar de cover van nummer 40 sierde. Gekleed in een spandex pak en beplakt met printplaten en bedrading zat ik iets elektronisch drummends uit te beelden. Die Slagwerkkrant komt dus nog wel eens uit de kast als de collega’s even hard willen lachen. Wil jij niet zoiets leuks voor de cover van deze Slagwerkkrant, suggereerde ik nog aan Dennis, die de Special op pagina 26 en verder schreef. Leuk, ook voor later! Helaas ontbreekt het me in zo’n artistieke discussie aan overredingskracht...

Mark van Schaick

«« Slagwerkkrant 147 september-oktober 2008

Inhoud Slagwerkkrant 146 juli-augustus 2008


Thomas Pridgen [ hoofdartikelen pagina 20 ]

Met Thomas Pridgen is progpunkband The Mars Volta er niet rustiger op geworden. In tegendeel. De vervanger van Jon Theodore is een intense drumwervelwind die je onthutst achterlaat. Pridgen is niet anders gewend. Op tienjarige leeftijd liet hij, als jongste Zildjian-endorser ooit, mensen al versteld staan met zijn spel.


Juan van Emmerloot [ hoofdartikelen pagina 22 ]

‘Onderneem en wees jezelf’ is het motto van deze veelzijdige drummer die alle aspecten van het drumvak even serieus neemt. Van Emmerloot tourde met gitaargrootheden als Snowy White en Steve Lukather, doceert op de popafdeling van het Rotterdams Conservatorium en maakte een eigen les-dvd. Daarnaast ontwierp hij voor Pro-Mark vernieuwende drumstokken.


Brian Blade [ hoofdartikelen pagina 36 ]

Ook Brian Blade is een drummer die zijn toehoorders overrompelt; niet met snelheid of een imponerende techniek, maar met pure muzikaliteit en intens, maar delicaat spel. Kim Weemhoff doet op geheel eigen wijze verslag van zijn ontmoeting met de Amerikaanse drummeester.


Yamaha DTXtreme III e-drums [ tests pagina 46 ]


Sabian APX bekkens [ tests pagina 48 ]


Roland TD-9KX e-drums [ tests pagina 50 ]


Remo Modular Drum [ tests pagina 53 ]


Sonor Force 1007 drums [ tests pagina 54 ]


Importeurs en reacties [ tests pagina 55 ]


Cesar Zuiderwijk / Olaf Fase [ cursussen pagina 57 ]

U vraagt wij spelen, deel 43, Favoriete dubbele-basspatronen.


Mark Eeftens [ cursussen pagina 59 ]

Spelen, deel 39, Thomas Pridgen (The Mars Volta)


Peter Deiman [ cursussen pagina 61 ]

Cajóncursus: Laat je niet kisten, deel 5


Giveaway [ en verder pagina 16 ]

We geven een Meinl Mb8 bekkenset weg. Lees hier hoe je hem kunt winnen.


Muziekopleidingen in Nederland [ en verder pagina 40 ]

Wie beroepsdrummer wil worden, kan tegenwoordig kiezen uit talloze muziekopleidingen in mbo en hbo, maar welke school past bij jou? We zetten de mogelijkheden op een rijtje.


Recensies [ en verder pagina 62 ]

Met cd’s, dvd’s, boeken, concerten, Op je oren, en de column van Michael Schack


Agenda [ en verder pagina 74 ]


Slagwerkkrant Service Station [ en verder pagina 76 ]

Met alles over onze Events, Slagwerkwereld.com, Postorders, Shop en Colofon


De Doka van Kim - A(ndere) D(rums) H(eel) D(om) [ en verder pagina 89 ]

Kim Weemhoff neemt je mee op een tour langs memory lane en een heleboel drumstellen.


Opmaat [ en verder pagina 9 ]

Met Atom Willard, Ernst van Ee, Adams Ton Dijkman Signature snare, Meinl Foot cabasa, finale Clash of the Coverbands, zelfbouwdrumstel Arjen Spaans, Het Optreden van Ricky Lawson & Lenny Castro, column Lief en leed, de notenbalktip


zoeken
zoeken