De 40 jaar Slagwerkkrant Podcast, met Kim Weemhoff, Michael Schack en de Slagwerkkrant-redactie: Bouke Bijlsma, Dennis Boxem en Erk Willemsen

Aflevering 4: de columnisten en de redactie

Slagwerkkrant Plus 26-10-2022 09:51

Slagwerkkrant viert in 2022 haar 40-jarig jubileum. Ter gelegenheid van die mijlpaal publiceren we dit jaar een serie van vier podcasts. De vierde aflevering van De 40 jaar Slagwerkkrant Podcast kun je bij uitkomen van deze Slagwerkkrant, SWK 232, nov-dec 2022, beluisteren in je favoriete podcast-app, of hier op Slagwerkkrant.nl. Deze vierde aflevering heeft thema 'de columnisten en de redactie'.

Net als afleveringen 12, en 3 kun je ook dit vierde deel onze 40 jaar Slagwerkkrant Podcast beluisteren in je favoriete podcast-app. In deze vierde en laatste aflevering bespreekt de voltallige redactie de muziek en het leven met columnisten Kim Weemhoff en Michael Schack die samen meer dan 200 columns voor Slagwerkkrant schreven.

Met twee babbelprojectielen als Kim Weemhoff en Michael Schack in de podcast-studio – uiteraard ons bekende ‘Aquarium’ op de redactie – valt het sowieso niet mee om enige vaste lijn aan te houden. Aan de hand van een aantal muziekfragmenten en voorgelezen stukjes uit de columns van beide heren weet de redactie het podcast-schip toch op koers te houden, met geanimeerde gevolgen.

Luisteren maar! 

Kim Weemhoff is naast sessie- en live-drummer (o.a. Diesel, Candy Dulfer, Mathilde Santing) en bandleider (Sinister Project) natuurlijk ook jarenlang vaste columnist geweest van Slagwerkkrant. Tussen 1999 en 2011 schreef hij meer dan 70 columns, onder serienamen als: De Keuken van Kim, Zendo van Kim, De Doka van Kim en Het Orakel Kim. Rode draad in die columns: vrij associëren, een beetje overdrijven en de grens opzoeken; soms vilein, maar altijd met bevrijdende humor en een grote liefde voor muziek in het algemeen en drums in het bijzonder.

Michael Schack is het meest bekend vanwege zijn energieke solo-optredens als DJdrummer met zijn e-drumset-up, maar speelde ook met artiesten als Netsky en Milk Inc. Michael schrijft sinds 2004 onafgebroken elke twee maanden een column voor Slagwerkkrant; inmiddels maar liefst 126 stuks. Rode draad: een beetje dwars politiek tegen de gangbare mening in, maar altijd vanuit het muzikale perspectief van de spelende drummer, en met humor natuurlijk.

Erk Willemsen richtte eind 1982 Slagwerkkrant op, samen met Benno Boeters, Marcel Willemsen en Tineke van Brederode. Sindsdien is hij uitgever van Slagwerkkrant en met tussenpozen ook hoofdredacteur. Vanaf 2015 combineert hij beide taken. In de eerste podcast refereerde hij nog nostalgisch aan het eerste interview dat hij ooit deed met een wereldberoemde drummer: Simon Phillips voor Slagwerkkrant nummer 4 in 1983.

Bouke Bijlsma kwam begin jaren negentig bij Slagwerkkrant als stagiair en is nooit meer vertrokken. Na zijn eerste interview met Danny Sahupala in nummer 46 (nov-dec 1991) publiceerde hij talloze artikelen en interviews (o.a. Ricky Lawson, Doudou N’Diaye Rose, Bernard Purdie, Chad Smith, Clyde Stubblefield), en groeide hij uit tot een vaste kracht als schrijver, eindredacteur en uiteindelijk lid van het hoofdredactieteam.

Dennis Boxem reageerde in 1999 op een oproepje voor testredacteuren en begon eigenlijk tegelijkertijd als fotograaf. In Slagwerkkrant 94 publiceerde hij zijn eerste verhaal én zijn eerste foto, en daarna volgden letterlijk honderden tests, interviews, achtergrondverhalen, foto’s en verslagen. Dennis is sinds 1999 vast redactielid en sinds 2000 lid van het hoofdredactieteam van Slagwerkkrant. Daarnaast runt hij sinds 2019 een popschool in Oud Beijerland.

zoeken
zoeken