NSJ 2010 - Stevie Wonder legendarische afsluiter
Met o.a. Ronald Bruner Jr. Tim Austin en Rick Jordan
On Stage 22-07-2010 01:16
De WK-finale weerhield het publiek er niet van de derde dag van het North Sea Jazz festival 2010 te bezoeken. Sterker nog: de laatste dag was gewoon uitverkocht. De organisatie had zich als doel gesteld dat iedere bezoeker de derby Nederland-Spanje op groot scherm zou kunnen zien. Het concert van Joss Stone werd vervroegd terwijl andere artiesten en hun publiek geen probleem hadden om zich tijdens de wedstrijd aan de muziek te wijdden. Goed geregeld dus. Wij bezochten natuurlijk ook nog wat bekende drummers die met evenzo bekende artiesten te zien waren...Paul Acket Award 'Special Appreciation' voor Quincy Jones
Naast de 'normale' Paul Acket Award, die dit jaar naar Christian Scott ging, heeft het festival ook een speciale Acket-prijs. De 'Special Appreciation' award werd op 11 juli uitgereikt aan Quincy Jones. De legendarische muzikant / producer / bandleider zit inmiddels meer dan 60 jaar in het vak en heeft zijn sporen in de muziek ruimschoots verdient n nagelaten. In zijn werk overstijgt en vermengt hij zo'n beetje alle muziekstijlen en gedurende zijn lange cariere werkte hij met onnoemelijk veel artiesten als Dizzy Gillespie in 1956 tot aan Celine Dion toe. En, zoals iedereen waarschijnlijk wel weet, is hij de producer van het best verkochte album allertijden: Michael Jacksons 'Thriller'.

Dit derde en laatste deel in de NSJ 2010-serie is minder een drummersartikel dan de verslagen van dag 1 en dag 2. Natuurlijk werden we verwend met drummers als Ronald Bruner Jr. bij Stanley Clarke, Ernesto Simpson bij Richard Bona, het groovemonster Tim Austin bij die andere legende, Buddy Guy en zelfs Dwight Muskita die bij Stevie Wonder te zien was.

Zondag 11 juli stond ook in het teken van een aantal grote namen in de muziek. Waar Guy, Clarke en Mr. Wonder vanzelfsprekend tot de grootste behoren, waren ook smaakmakers als Katie Melua, Joss Stone en Richard Bona te zien.

De inmiddels al 23-jarige Joss Stone gaat zo langzamerhand tot de grotere diva's behoren. Met vier albums heeft de jonge zangeres wereldwijd al 10 miljoen albums verkocht. Op haar drummer Rick Jordan valt niets af te dingen. Met strakke soul, dikke grooves en ogenschijnlijk net iets te relaxt, speelt hij de nummers van Stone smaakvol. Let op: live dan wel zonder de percussie die op haar albums wel te horen is. En het is knap als je dat voor elkaar krijgt.

Het statement dat Ronald Bruner Jr. bij en met Stanley Clark in de eerste drie minuten van het concert maakte was meteen raak. Clarke introduceerde zijn band door elke muzikant muzikaal voor te stellen met basbattles tussen drums, piano (Hiromi) en keyboards (Ruslan Sirota). Bruner is niet een typische drummers drummer terwijl hij op drumfestivals solo een regelrechte attractie is. Bij Clarke is hij net zo spectaculair om te zien. Misschien nog wel mooier; je ziet hem duidelijk meer in zijn element als hij met anderen speelt.

De letterlijk grote Tim Austin heeft twee grote namen op zijn CV staan: de bluesgiganten BB King en Buddy Guy. Met deze laatste legendarische gitarist speelde hij in Nile. Buddy Guy maakt als geen ander de show. Tim Austin legt als geen ander een warme shuffle neer die hij minuten lang kan volhouden zonder een fill te geven die langer duurt dan 1 tel. Indrukwekkend, 100% de blues en een drummer die je met zijn spel de beste lessen leert als je een moment neemt om eens goed te luisteren hoe strak zijn groove wel niet is.

Na de WK-finale leek het alsof niemand naar huis was gegaan; buiten de Nile stonden diegenen die niet meer de zaal inkonden gewoon op het geluid te genieten van een van de grootste artiesten ooit: Stevie Wonder. Ontegenzeggelijk een van de beste afsluiters van het festival ooit.

Hieronder de laatste lijst met fotoalbums van deze NSJ-editie. Daarin vind je enkele nieuwe, niet eerder vermeldde namen. Verzadig je maar gewoon aan de foto's in alle albums (zie ook de verslagen van NSJ - dag 1 en NSJ - dag 2).

Het North Sea Jazz festival 2010 had weer teveel artiesten om allemaal aandacht te kunnen geven. De line-up was divers, verfrissend, vernieuwend en, op enkele concerten na, erg goed toegankelijk. We kijken nu al uit naar North Sea Jazz 2011 met evenzoveel muzikale uitdagingen en hoogtepunten.

Fotoalbums
 • Joost Zoeteman Gipsy Quartet (Harlem stage buiten voor Ahoy`)
 • Ronald Bruner Jr. (Stanley Clarke Group)
 • Stanley Clarke Group
 • Elvis Costello & the Sugarcanes
 • Katie Melua
 • Tim Austin (Buddy Guy)
 • Buddy Guy
 • Rick Jordan (Joss Stone)
 • Joss Stone
 • Richard Bona
 • Jean Christophe Maillard (gitarist Richard Bona)
 • Stevie Wonder
 • drummer links