Bozzio Holdsworth Levin Mastelotto
Een tour van eenmalige avonden
On Stage 09-04-2010 15:35
Het concept luidt: geen afspraken. ‘Ongelimiteerde acceptatie’ zo omschreef Terry Bozzio na afloop van het concert in Paradiso aan ons het groepsgevoel in dit kwartet. Dat betekent uitgesponnen improvisaties van twee maal een uur door Allan Holdsworth, Tony Levin, Pat Mastelotto en Terry Bozzio; twee drummers, een bassist en een gitarist die luisteren, durven, excelleren, en zich bescheiden weten op te stellen.Op onze vraag of dit project door Bozzio werd genitieerd zegt hij:
"Het is me overkomen. Ik deed in Japan een serie optredens met andere drummers, iets met Cobham, met Chad Wackerman en een week later met Pat Mastelotto. En steeds schoven er andere muzikanten aan. Opeens speelden we met zn vieren, Pat, Allan en Tony. Ik had er een moord voor gedaan als ik tapes had gehad van die eerste twee avonden. Dat was goud! Toen hebben we besloten door te gaan."

De vier mannen komen bijna onzichtbaar het podium op, nestelen zich achter hun instrument en beginnen onmiddellijk te spelen. Bozzio neemt de lead met zijn oneindigdelige set waarvan onder meer zeven bassdrums deel uit maken. Mastelotto en Bozzio vullen elkaar goed aan en de enorme hoeveelheid drums op het podium leidt niet af van de hoofdzaak: het totaalgeluid. Mastelotto legt met laptop en elektronica een ondergrond neer waar Bozzio met zijn melodische spel dankbaar overheen gaat. Sound en volume zijn perfect: nauwelijks uitversterkte drums, subsonische bassen van Tony Levin, en etherische klanken van Allan Holdsworth.

Het concert is door Paradiso letterlijk als jamsessie aangekondigd: vier serieuze mannen van een zekere leeftijd die de spanning van de improvisaties zoeken. En ze krijgen zeker wat ze hebben willen. Inclusief een geconcentreerd publiek. Geen van vieren zet zich op de voorgrond. Met leeftijd komt wijsheid, zullen we maar zeggen. Met het risico dat het saai wordt, natuurlijk. Dat wordt het misschien ook wel als je deze muziek op cd zou beluisteren. Maar getuige zijn van dit proces maakt het tot een avontuur.

Bozzio legt het nog eens welbespraakt aan het publiek uit voordat ze de catacomben opzoeken voor een korte pauze:

"Wat wij vanavond doen is instant composing, ofwel voor diegenen die visueel ingesteld zijn: een improvised film score, ofwel we hebben geen noot afgesproken en geen enkele afspraak gemaakt vantevoren. Ofwel: we weten niet wat we aan het doen zijn; maar niet heus want we nemen allemaal onze muzikale bagage mee. Eigenlijk is het simpel: eerst luister je naar elkaar en dan besluit je ofwel om mee te gaan ofwel om ertegenin te gaan. Bottomline blijft: dat wat je vanavond hoort zal je nooit nog eens horen. A one time musical experience."

Bozzio Holdsworth Levin Mastelotto tourt nog:
vrijdag 9 april, De Boerderij, Zoetermeer
zondag 11 april, De Oosterpoort, Groningen
maandag 12 april, Le Kursaal, Dolhain-Limbourg
donderdag 15 april, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven

drummer links