Gianna Tam presenteert 'Make me Smile'
Een allround debuutalbum
On Stage 28-10-2009 00:53
Op 25 september presenteerde Gianna Tam haar eerste solo album in Panama in Amsterdam. Op slagwerkwereld.com kennen we haar vooral van haar werk bij Drums United, Van Merwijks Music Machine en Bongomatic. Deze keer, met haar eigen bandje, laat Gianna vooral haar kwaliteiten als zangeres zien. We waren bij de cd presentatie, filmden de show en spraken Gianna later over hoe 'Make me Smile' tot stand kwam. Gianna blijkt allround als muzikante: ze schrijft een album vol maar laat al haar drums even op de achtergrond.Met deze eerste plaat, waarvoor ze alle nummers zelf schreef, maakt ze een popdebuut dat je ronduit compleet mag noemen. Gianna haar muziekstempel is sterk, het zijn haar liedjes. Oprecht een eigen plaat, waarop ze zelf niet de drumpartijen voor haar rekening wilde nemen. Haar muzikale verhaal ligt ver van haar werk met Lucas van Merwijks projecten. Gianna schrijft nummers die niet makkelijk in een stijl te passen zijn. Het zijn popliedjes en het zijn stuk voor stuk goede nummers. Misschien zoekt een echte criticus hier en daar meer ruw materiaal in de songs op het album. Gianna koos voor een licht album op popgebied. In de compilatievideo bij dit artikel zie je dat de band de cd live knallend neerzet.

Video's en interview
Hieronder geeft Gianna wat achtergrondinformatie over het album. Daaronder vind je de video's van de cd presentatie in Panama in Amsterdam, inclusief de introductie van Bob Fosko, de voormalige voorman van de spraakmakende Raggende Manne.

Een eigen cd, wanneer kwam je op het idee om dit te doen?
"Op het conservatorium heb ik al veel liedjes geschreven. Lucas zei op een gegeven moment dat ik er een cd van moest maken. Ik heb een aantal muzikanten van school gevraagd om mee te doen en nu hebben we een band. Ik schreef alle nummers op piano en we hebben ze met de band uitgewerkt. Lucas was bij de opnames, vooral om ze te begeleiden. We hebben samen de percussie ingespeeld."

Waarom heb je de cd niet zelf ingedrumd?

"Nou, ik ben nog niet zo lang bezig met zang. Daar wilde ik me helemaal op richten en ik vind het goed overbrengen van de zang lastig als je aan het drummen bent."

Het is een echt popalbum geworden maar ik hoor geen duidelijke invloeden.

"Ik luister veel naar R&B en soul, dat is mijn smaak. Maar ik weet niet welke invloeden ik heb. Ik kan ze ook niet goed benoemen; deze muziek is wat bij mij hoort."

Je zingt veel over liefde, he?

"Haha, dat hoor ik wel vaker maar dat is helemaal niet zo! Het gaat toevallig af en toe over liefde. Een thema van een liedje kan over van alles gaan. Ook serieuze dingen. Het zijn eigenlijk gewoon ideen. Het begint altijd bij een idee dat ik dan op piano uitwerk. Soms begint het met een beat, soms is het zang of een melodie. Dan zit ik wat te spelen en de complete tekst en melodie komen dan vanzelf."

De grote gitaarmeester Leonardo Amuedo speelt op 'Not Drying'. Zit hij niet ergens in Zuid-Amerika?

"Ja! Ik had een nummer geschreven en op piano ingespeeld. Ik stuurde het naar hem met de opdracht: 'maak iets moois van.' Hij heeft een supermooie gitaarpartij opgenomen en teruggestuurd. Daarna heb ik de zang ingezongen."

Wat zijn de plannen voor de toekomst?

"We zijn nu druk bezig met boekingen en promotie. De cd is net uit dus we hebben hem overal heengestuurd. We hopen snel veel te gaan spelen!"

video player

Klik hier voor meer foto's van de cd presentatie van 'Make me Smile'
Beluister tracks van 'Make me Smile' via de albumlink hieronder

Gianna's band is:

 • Gianna Tam: vocals
 • Matthijs van Beek: electric & acoustic guitar
 • Mark van Bruggen: bass
 • Colin Vermeulen: drums
 • Jeroen Roelofsen: rhodes, hammond & piano

  Op 'Make me Smile' hoor je op zang:
  Shirma Rouse, Raquel Brown, Ricardo Burgrust, Gianna Tam.

  De blazers op het album zijn:
  Martijn de Laat: trompet
  Miguel Boelens: alt, sopraan & baritonsax
  Louk Boudesteijn: trombone
 • drummer links