Drumworldfestival Adams Drumworld
een serie clinics van meesterdrummers
On Stage 01-10-2004 20:57
Op 18 september 2004 vond de grootse opening plaats van Drumworld in Ittervoort. De grootste drumzaak in Nederland had behoorlijk uitgepakt door 7 clinics van evenzoveel grootmeesters te programmeren. De line-up was zeer divers waardoor elke bezoeker aan zijn trekken kon komen qua stijl, techniek, muzikaliteit, materiaal en presentatie. Nationale Ă©n internationale helden betraden om beurten het podium om alle drum- en slagwerkliefhebbers van lessen, anekdotes en uitzonderlijk spel te voorzien. Een zeer geslaagde dag waarvan slagwerkwereld.com chronologisch verslag doet.Jamie Westland
Iedereen kent Jamie als de drummer van de succesvolle Nederlandse band Di-rect. Maar wat weinig mensen weten is dat hij ook 4 jaar klassiek piano heeft gestudeerd en daarmee een sterke muzikale basis heeft. De play-along songs die hij speelde lieten zien dat hij ook composities kan schrijven voor de drumset en hierop soleert alsof het zijn dagelijks werk bij Di-rect is -waar hij overigens weinig ruimte voor drumsolo's krijgt.
Techniek is en blijft voor Jamie een van de pijlers van het drummen; hij probeert in zijn drukke schema zoveel mogelijk te studeren op de Single Stroke, Double Stroke en de Paradiddle. Dat hij zijn technieken wel overduidelijk beheerst, kun je zien in de solo's van Jamie die bijgevoegd zijn.

Michael Schack
Als live-drummer van Clouseau kwam Michael zijn naam definitief op de slagwerkkaart te staan. Eerder richtte Michael al de super groove band Groovemania op en speelt hij momenteel als vaste drummer in Camden. Ook is hij zeer actief betrokken bij de ontwikkeling van de Roland SPD-S, TD-20 en de TD-3.
Michael presenteerde de Roland TD-20 en liet zien dat deze electronische drumset een scala aan mogelijkheden heeft waarmee elke drummer uit de voeten kan. In de set zitten honderden muziekstijlen en geluiden die je kunt gebruiken voor elke gewenste situatie. Ondanks Michaels verhaal over de drumset kon hij niet verbloemen dat hij zelf al die verschillende stijlen tot in de puntjes beheerst en niet voor niets deze drumset promoot. Michael is een van die drummers die vernieuwend speelt en drummers een bredere kijk op drummen geeft.

Ton Dijkman
Omdat zijn vader ook drumde moest Ton maar gitaar gaan spelen. Het bloed kruipt waar het gaan moet en daarom is Nederland gezegend met een van de beste pop-drummers van de wereld. Dankzij een opnamesessie voor een destijds nog Italiaans zingende Marco Borsato kwam hij in de band terecht van Nederlands bekendste en meest populaire zanger tot nu toe. Al jaren is Ton een van de meest gevraagde drummers van Nederland. Zo zagen we hem vorig jaar in de (big)band van Idols en speelde hij recentelijk de nieuwe cd van Boris in.
En Ton is een veelzijdige drummer met veel kwaliteiten. Tijdens de clinic had hij wellicht de beste en meest leerzame opmerking van de dag: "Het gaat dus eigenlijk hierom...", en speelde vervolgens de basis-vierkwartsmaat in zijn meest simpele vorm. De boodschap: als je die niet kunt grooven, dan heeft de rest waarschijnlijk ook geen zin.

Billy Cobham
Een van de 'all-time heros' uit de Jazz- én Popscene. De staat van dienst van deze drummer is ongelooflijk en hij speelde met alle groten der aarde, waaronder Miles Davis, George Duke en Chick Corea.
Billy had niet zozeer een specifiek verhaal, maar kon met zijn spel des te beter uitleggen hoe creatief muziek gemaakt kan worden op het drumstel. Met een mallet-achtige insteek bespeelde hij zijn drumset met 4 stokken of mallets. Bekijk de streams voor zijn diversiteit en creativiteit op de drums.

Raymond Herveille
Raymond Herveille is een technisch wonder die met elk tempo uit de voeten kan. Zijn presentatie ging over de noodzaak van techniek en de toepassingen daarvan op het drumstel. Door zijn haakse opstelling op het podium was goed te zien hoe Raymond alle verschillende technieken demonstreerde. Van snare drum rudiments en triple paradiddles tot up-tempo double bass shuffle ritmes, Raymond past alles op eigen wijze toe in de meest groovende combinaties op de drumset. Mocht je geinspireerd raken door Raymonds spel, hij opende in september samen met Fon Janssen de drumschool 'Drumworld School of Rhythm', je kunt dus gewoon les bij hem nemen!

Thomas Lang
Thomas bracht in 2003 zijn 'Creative Control' DVD op de markt. Een 5 uur durende exercitie om je te helpen bij het ontwikkelen van snelheid, controle en coördinatie. Inmiddels is deze DVD een van de best verkochte uitgaves in de geschiedenis van Hudson Music.
In de filmpjes zie je hoe Thomas virtuoos zijn technieken toepast in zijn spel. Met bijna onnavolgbare combinaties van handen en voeten zie je hoe Thomas soleert over de verschillende elementen van zijn drumset.

Mike Mangini
Als afsluiter was superdrummer Mike Mangini geboekt. Inmiddels wordt hij in de wandelgangen van de slagwerkwereld bestempeld als ‘The polyrhythm king’. Mike is vooral bekend van de Amerikaanse bands Extreme, Annihilator en gitarist Steve Vai. Met uitzonderlijke precisie liet Mike zien hoe hij zijn 4 Hi-Hats en dubbele bass in veel combinaties kan bespelen. Opvallend genoeg kon hij de geesten verzetten door iedereen te verassen met een subtiele brushes groove. En dat is een gave die maar weinig drummers hebben: verrassend en subtiel uit de hoek komen op momenten dat niemand het verwacht.

De opening van Drumworld was een ontzettend groot succes waar zo'n 6000 mensen op af kwamen. Naast deze dag programmeert de 2000m2 grote slagwerkwinkel regelmatig clinics en evenementen. Uiteraard houden we je op de hoogte van alle activiteiten, maar misschien is het verstandig zelf eens een kijkje te gaan nemen in de slagwerkwereld van Drumworld in Ittervoort.

Voor meer video & streams kun je de pagina's van de artiesten bekijken.

drummer links