Han Bennink video's NSJ 2009
Meesterlijk werk van de drummer met "eardops in..."
On Stage 18-08-2009 02:19
Op 12 juli 2009, de derde dag van het North Sea Jazz festival, gaf Han Bennink een clinic in het NRC Jazz Café. Een barruimte waar je even kunt bijkomen van de hectiek van het festival. Degenen die bij Bennink tot rust dachten te kunnen komen kwamen bedrogen uit. De clinic van het drumicoon was bijzonder verrassend, zoals we van hem gewend zijn. Niet in het minst omdat hij zichzelf met zang -of zelfs gesproken tekst- begeleidt. En dan hoor je Bennink zomaar een nummer uit 1939 van The Ramblers spelen.Kleinkunst
Bennink staat bekend om zijn unieke en authentieke manier van spelen. Hij heeft een geniale verbeelding en tegelijkertijd onnavolgbare manier van spelen en musiceren. Met eigen teksten en improvisaties maakt hij slagwerk overal en op elke manier toepasbaar. Hij laat zijn stokken op alles klinken en zelfs als hij ze laat vallen, mag je het bij Bennink muziek noemen. Een artiest die onbegrijpelijk drums kan spelen maar tegelijkertijd nog steeds een virtuoos is in wat hij doet.

De clinic
Voor de aanwezigen leek het misschien dat Bennink ietwat chaotisch overkwam en de ene na de andere solo eruit sloeg. Maar ook hij had drie dagen NSJ achter de rug. Er was dan ook niemand in het publiek die een zinnige drumvraag kon verzinnen. Wellicht kwam het ook omdat hij 10 minuten later na de clinic met het Borstlap/Bennink/Glerum (BBG-trio) moest spelen in de Madeira zaal. Maar als je 67 bent, en nog steeds zoveel presteert, dan mag je je heel veel veroorloven.

Behalve zijn grenzeloze energie geven de video's vooral een aantal fantastische momenten van de clinic. Tijdens zijn eerste solo slaat hij zichzelf zo hard op de vinger dat hij daadwerkelijk een pleister nodig heeft. Vervolgens gaat hij op brushes verder en grijpt diep in zijn muzikale bibliotheek en speelt opeens Wie is Loesje? Een nummer uit 1939 van The Ramblers. Destijds geschreven voor drummer Kees Kranenburg om hem soloruimte te geven voor drum fills binnen het in 1926 opgerichtte jazzorkest.
[bron: www.geheugenvannederland.nl]

Bennink heeft veel geschiedenis. Zelfs zoveel, en zo muziekoverschrijdend, dat zelfs tekst en woord van de afgelopen 60 jaar door hem samengebracht worden in een compositie voor de op 12 juli overleden dichter Simon Vinkenoog. Een oude, goede vriend en mede-artiest van Bennink.

Bekijk hieronder de video's van een van de vooraanstaande drumiconen van Nederland. Als extraatje vind je onder de video's ook de tekst van Wie is Loesje?. Het origineel van het nummer is te beluisteren in de laatste track in de playlist van de video's.

video player

Lyrics Wie is Loesje?:

Wie is Loesje? (The Ramblers)

Wie is Loesje
Wie is toch dat snoesje
Loesje is het meisje van de drummer van de band
Daar gaat Loesje
Met dat leuke bloesje
Loesje vindt de drummer toch zo'n echte leuke vent

Hoor, daar speelt hij net een break
Zij voelt in haar hart een steek

Wie is Loesje
Wie is toch dat snoesje
Loesje is het snoesje van de drummer van de band

Als Loesje lang naar de drummer kijkt
dan denkt hij slechts aan haar
Hij speelt dan werkelijk onvermoeid
zijn hele repertoir
En zij kijkt dan naar hem, geniet van z'n muziek
En 's avonds zegt ze "lieve boy,
wat speel jij magnifiek"

drummer links