Nueva Manteca's Fiesta de Tambores
On Stage 21-09-2004 21:40
Als 'Giant Latin Percussion Show' stond het concert van Nueva Manteca op 11 september 2004 in de Kloostertuin in Woerden in de aankondiging vermeld. Dat bleek niet overdreven; zelden komt het in Nederland voor dat op één avond 5 slagwerkgrootheden bij elkaar zijn en het publiek met een anderhalf uur durend ritmisch festival bombarderen. Voor dit Fiesta de Tambores waren 3 collega-percusionisten uitgenodigd om de gelederen te versterken: Gerardo Rosales, Armando Vidal Sanchez en nestor van de Nederlandse percussie Martin Verdonk.Nueva Manteca heeft sinds de oprichting in 1982 volgens Paul Rico (Latin Beat Magazine) de status weten te bereiken van 'Europa's number 1 Latin Jazz Ensemble'. Mede namens de arrangementen van artistiek leider en pianist Jan Laurens Hartong is de groep een veelgevraagd orkest in binnen- en buitenland. Met grote regelmaat is NM terug te vinden in de Top 10 van de Amerikaanse Latin Radio Charts en is inmiddels een begrip onder Latin-kenners over de gehele wereld.

In twee sets liet de elf man grote superformatie het publiek een scala aan Afro-Cubaanse muziek horen met spetterende blazerspartijen. Want niet alleen de slagwerkers van de avond zijn gerenommeerde namen, ook de blazerssectie van Nueva Manteca bestaat uit muzikale grootheden als Ilja Reijngoud, Ben van den Dungen, Wim Both en Rob van de Wouw.

Gerardo Rosales
Gerardo Rosales is percussionist, bandleider en muzikaal producent, geboren in Caracas Venezuela en tegenwoordig woonachtig in Amsterdam. Hij combineert de authentieke salsa met jazz, hieraan de Venezolaanse ritmes toevoegend, die zijn muzikale werk een originele tint en identiteit geven. Een meester op de Maracas, zoals je in de filmpjes kunt zien.

Martin Verdonk
Recentelijk bracht Martin zijn nieuwe CD 'Old School New Sound' uit. Deze release ging direct vergezeld van een re-release van zijn eerste solo-CD 'Tribal Fusion' met Horacio 'El Negro' Hernandez, Danny Gottlieb n Lucas van Merwijk op drums. Martin is een van de meest gevraagde en allround percussionisten van het moment en speelt met veel (inter)nationale artiesten over de hele wereld.

Armando Vidal Sanchez
Armando Vidal uit Cuba bespeelt naast percussie ook drums en timbales en is tevens een begenadigd zanger.

Lucas van Merwijk
Naast zijn werk met veel verschillende artiesten is hij leider van de internationaal vermaarde Cubop City Big Band, het slagwerkduo DRUMIX!, met de afrikaanse sabar master drummer Aly N' Diaye Rose en de 9 man sterke wereldpercussie groep Drums United, waarmee hij tot eind dit jaar een tour doet.

Nils Fischer
Nils Fischer studeerde percussie in Cuba, Brazili, Puerto Rica en aan het Rotterdams Conservatorium. Hij is een allround percussionist en speelt ondere andere ook in The Cubop City Big band and Drums United van Lucas van Merwijk. Naast het spelen geeft Nils ook les aan het Rotterdams Conservatorium en aan de Pentaton Percussion School in Duitsland.

Een avond met artiesten van dit kaliber leverde een slagwerkervaring op die je maar zelden zult hebben. Voor slagwerkers komen er maar weinig momenten voor waarop je zo op je wenken bediend wordt zoals deze 5 meesters in Woerden deden. Bekijk de streams voor indrukken van de avond die met recht een Fiesta de Tambores genoemd mag worden.

drummer links