Video's Gregg Bissonette en Cindy Blackman
Adams Drummersfestival 2009, Deel II
On Stage 22-05-2009 02:29
In dit tweede artikel over het Adams Drummersfestival in België vervolgen we met Gregg Bissonette en Cindy Blackman. Tijden de 19de editie van het festival dat 10 uur duurde, maar liefst 18 artiesten op de twee podia had en 1200 bezoekers, pakten ook Gregg en Cindy hun stokken op voor hun clinics. Alhowel verschillend in stijl en spel, hadden de twee drummers het publiek aan hun voeten. Bij Cindy was het publiek vooral onder de indruk. Bij Gregg kon iedereen gewoon meezingen ...Dit jaar werd het festival aan elkaar gepraat door presentator Dom Famularo. De Global Ambassador of Drumming hield het publiek scherp en zorgde er voor dat er geen saai moment tussen de change-overs was. Co-host was de Belgische drummer Sean D'Hondt, die ook met het Adams Trio te zien was op het kleinere Adams podium. Verschillende endorsers van het merk maakten daar hun opwachting, waaronder Dirk Dergent met zijn trio en de Italiaanse Angelo Crisci. Het nieuwe opkomende drumtrio Tres Mambini (Jan Hapeslagh, Maarten Hemmen en Barto Staalman) gooide zeer hoge ogen met hun optreden. Een spectaculaire slagwerkgroep die met complexe stukken indruk maakte, maar ook met haar performance zelf. Hier gaan we in de toekomst meer van zien n horen.

Gregg Bissonette is een van die drummers die overal voor ingehuurd kan worden. Met geweldige humor en expressie kon hij het publiek helemaal aan zich binden. Spelenderwijs zong het publiek letterlijk de nummers mee waarvan hij de bekende ritmes speelde. Een mooie manier om de bekende grooves eens vanuit die invalshoek te bekijken. Onderdeel van zijn clinic was een The Police-medley als ode aan Stewart Copeland voor zijn muzikaal baanbrekend werk op de drums.

Cindy Blackmans basis ligt in de oude jazztraditie. Ze groeide op tussen grote jazzhelden waarvan Art Blakey wel de meest invloedrijke is geweest, "He was like a father to me." Dom Famularo voegt daar aan toe: "Listen to Tony Williams and you will learn where she comes from." Vanaf de eerste tot de laatste klap dicteert Cindy de zaal. Alles is raak en overtuigend en heeft een warme, volle sound terwijl haar spel open blijft klinken door de immense lading techniek die ze in huis heeft.

Bekijk de video's van Gregg en Cindy hieronder. Bekijk ook de foto's van de twee artiesten bij dit artikel en in hun fotoalbums van het festival.

video player

Cindy Blackman speelt: Gretsch, Istanbul, Vic Firth
Klik hiervoor Cindy's Adams Drummers festival fotoalbum

Gregg Bissonette speelt: Mapex, Zildjian, Remo
Klik hier voor Gregg's Adams Drummers festival fotoalbum

Andere artikelen van het Adams Drummers festival 2009 op Slagwerkwereld.com:
Deel I: Mel Gaynor & Will Calhoun
Deel III: Pete Lockett & Simon Phillips (binnenkort online)

drummer links