The Big Bang video's: de opening
Nagoya Marimbas en Capoeira
On Stage 30-12-2008 15:40
In onze serie artikelen over The Big Bang doen we op Slagwerkwereld.com verslag in volgorde van het programma zoals het elke avond op het toneel te zien was. Naast de programma-onderdelen geven we ook specials van Simon Phillips en Pete Lockett. We gaan van start met Laurent Warnier uit Luxemburg en Xi Zhang uit China die Nagoya Marimbas speelden van Steve Reich en begeleid werden met dans door danser en choreograaf Ederson Rodrigues Xavier uit Brazilië.Xi Zhang (Europese naam: Rachel) uit China studeerde slagwerk in Peking, won daar de National Marimba Competition en kwam twee jaar geleden naar Nederland om hier haar studie en carrire te vervolgen.

Laurent Warnier uit Luxemburg rondde in 2006 zijn muziekstudie in eigen land af. Daarna kwam hij naar Nederland te komen voor verdere studie aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij won diverse prijzen, waaronder de EMCY Competition for Marimba in 2006. Op de dag dat The Big Bang van start zou gaan in Rotterdam was hij net op tijd terug van een eindexamen dat hij 's middags nog in Luxemburg deed.

Nagoya Marimbas
Steve Reich beschrijft zijn compositie uit 1994 als volgt:
Nagoya Marimbas is enigszins vergelijkbaar met mijn stukken uit de jaren zestig en zeventig, in die zin dat er herhalende patronen gespeeld worden op twee marimbas, met een of meer slagen uit fase, waardoor een reeks tweestemmige canons wordt gecreerd. Deze patronen worden echter melodisch ontwikkeld; ze veranderen vaak en elk van hen wordt doorgaans niet vaker dan drie maal herhaald, zoals gebruikelijk is in mijn recentere werk. Het stuk is ook aanzienlijk moeilijker uit te voeren dan mijn eerdere werken en vraagt om twee virtuoze spelers.

En virtuoos was inderdaad wat de twee jonge, maar vooral extreem getalenteerde muzikanten lieten zien. Zelfs voor de optredens kon je Laurent Warnier backstage zonder stokken het muziekstuk zien oefenen door met zijn handen de toetsen te bespelen. De twee lieten een rust en beheersing op het instrument zien die maar weinig muzikanten op die leeftijd zich eigen hebben kunnen maken.
Een opener die het programma direct een breed en veelbelovend spectrum gaf. En zeker zeer verrassend voor dat deel van het publiek dat nog niet het ruime gebied van slagwerk kent. Bekijk in de eerste video hoe de twee het publiek doodstil kregen terwijl Ederson Rodrigues Xavier het stuk begeleidt met zijn vrije dans.

Capoeira
Direct aansluitend op Nagoya Marimbas dansten Ederson Rodrigues Xavier en Alexandre Santos Silva. Eerstgenoemde was danser bij Djazzex en het Scapino ballet. Rodrigues Xavier danste zowel op Nagoya Marimbas als op zijn eigen, moderne interpretatie van de capoeira, een gevechtsdans uit brazili.

De capoeiradans werd op de berimbau begeleid door Alexandre Santos Silva. De berimbau is een gebogen stok met een ijzeren snaar waar je met een klein stokje tegenaan slaat, en een klankkastje van een kalebas. In de tweede video bij dit artikel zie je Silva de berimbau bespelen, de capoeira dansen en zingen. De video bevat beelden van hun optredens in De Doelen in Rotterdam en het Muziekkwartier in Enschede.

video player

The Big Bang werd mede mogelijk gemaakt door door de volgende sponsors: hoofdsponsor Zildjian cymbals en Tama drums, co-sponsor Remo drumheads/percussion.

drummer links