Steve Smith viert 30 jaar Sonor-endorsement
Live clinic in Muzikaza te Roermond
On Stage 05-12-2008 01:12
In samenwerking met Sonor, Zildjian, Vic Firth en Hudson Music reist Steve Smith dit jaar de wereld rond met zijn 30th anniversary clinictour. Op zaterdag 1 november gaf Steve een clinic in de Muzikaza te Roermond, overigens een prachtige muziekwinkel met een uitgebreid slagwerkaanbod.Al heeft Steve een schat aan ervaring in het geven van clinics en als docent, hij is altijd de eeuwige student gebleven, hongerig naar wat er nog meer over drums te leren valt. Maar weinig slagwerkers op deze wereld hebben de technische bagage en het inzicht van zo veel verschillende muziekstijlen - van het ontstaan van de drumkit tot vandaag de dag - in de mate waarin Steve zich die eigen gemaakt heeft. Dat maakt zijn optreden zowel intimiderend als inspirerend. Het was niet voor niets dat Steve vijf jaar op een rij tot beste all-around drummer werd verkozen door de lezers van Modern Drummer en onlangs terechtkwam in de top 25 van beste drummers aller tijden van hetzelfde blad.

We willen niet alle onderdelen van Steve's clinic verklappen, maar geven hieronder enkele hoogtepunten om je een indruk te geven.

Voordat Steve begon met spelen, introduceerde hij enkele essentiŽle kenmerken van de manier waarop hij zijn clinic benadert. Hiertoe behoren onder meer frasering om de muziek te laten ademen, het streven naar het spelen van melodiŽn in plaats van ritmes en het gebruik van dynamiek (van fluisterzacht tot uitbundig hard en van langzaam tot snel plus alle gradaties daar tussenin). Daarnaast legde de grootmeester uit wat de voordelen zijn van spelen met verschillend materiaal (mallets, kwastjes, talawands en stokken). Ook benadrukte hij het belang van oefenen, optreden en studeren: wie als muzikant beter wil worden, moet deze drie onderdelen met elkaar in balans brengen.

Steve begon met spelen op zijn speciale 30th Anniversary drumkit. Om Steve's dertigste jaar als officieel Sonor-artiest te vieren, bracht Sonor een limited-edition signature kit uit, gebaseerd op Steve's persoonlijke wensenlijst. Het kostte Steve vier dagen om al z'n voorkeuren in kaart te brengen. Het resultaat is een combinatie van moderne en vintage elementen, een schitterende achtdelige set met trommels van beukenhout die zijn afgewerkt met een Birdseye Amber-laklaag. Tot de bijzondere kenmerken behoren de ingekeepte spanbokken, de t-rod spanschroeven en de vilten strip op de bassdrum. De 5,5"x 14" gegoten metalen snaredrum is voorzien van klassieke Phonic-spanbokken. De drumset als geheel klonk simpelweg fantastisch.

Steve bouwde zijn opening op zeer smaakvol op, waarbij zijn ritmisch rafinement en ideeŽn over frasering duidelijk tot uiting kwamen. Vervolgens ging Steve achter zijn jungle drumkit zitten, waarbij hij zijn muzikale veelzijdighijd, zijn geweldig hand- en voettechniek en sublieme timing opnieuw benadrukte.

Halverwege de clinic gebruikte Steve een fill van een liedje dat hij speelde met Journey en gebruikte dit voor een crash course drumgeschiedenis. Hij liet horen hoe de fill ooit was bedacht door Gene Krupa en hoe drummers als Max Roach, John Bonham en Steve Gadd dat in de loop der jaren doorontwikkelden en er hun eigen draai aan gaven. Nadat Steve Smith zijn eigen versie in een Journey-nummer had gestopt, kwamen er nieuwe, jonge drummers die het idee oppakten en het op hun beurt verder ontwikelden. Het unieke aan Steve is dat hij niet alleen met plezier zijn enorme kennis deelt, maar bovendien de gave heeft om de zaken op een begrijpelijke manier uit te leggen en bovendien alles feilloos op drums kan demonstreren.

Andere hoogtepunten tijdens de clinic waren Steve's interpretatie van de uit Zuid-India afkomstige vocale percussietechniek konnakol (ook bekend konokol) en een smaakvolle versie van Mr. Hi-Hat, een solo die ooit werd bedacht door "Papa" Jo Jones.

Steve Smith is altijd de grenzen van creatief drummen blijven oprekken en verruimt nog steeds zijn muzikale horizon. Hij heeft zijn leven gewijd aan het onder de knie krijgen van van een zo breed mogelijk muzikaal spectrum. In al die jaren heeft hij zijn vaardigheden zo fijngeslepen dat hij ontzettend veel technieken beheerst die allemaal zijn samen te vatten onder de noemer 'complete drumset drumming'. Wie de kans krijgt om zo'n fantastische muzikant live te aanschouwen, raakt ongetwijfeld ademloos. Werkelijk een traktatie!