Steve Smith & Vital Information 25th anniversary special
Deel III: interview en live video's
On Stage 09-11-2008 22:27
Dit laatste artikel in de serie over Steve Smiths 'Vital Information 25th anniversary special' had net zo goed de volgende titel kunnen hebben: "Een retrospectief op Vital Information, door Steve Smith". Toch zou dat de lading niet in zijn geheel dekken aangezien er ook video's van het concert bij dit artikel zitten. Laat staan de 'Prelude voor het interview' die je hieronder kunt bekijken. De afsluiter van de serie heeft een ± 17 minuten durend interview met de grootmeester waarin hij terugkijkt op 25 jaar Vital Information.25 Jaar geleden liet Steve Smith de wereld voor het eerst kennis maken met Vital Information toen hij het gelijknamige debuutalbum uitbracht. In die tijd had hij al een hele carrire achter zich met Journey. Maar de grootmeester die zichzelf nog steeds elke nieuwe uitdaging eigen maakt vindt tegenwoordig de grootste muzikale- en persoonlijke groei in jarenlange training in het onbekende, zoals bijvoorbeeld de Indiase ritmiek en muziek.

We gaan tijdens het interview terug in de tijd. Een tijd waarvan Steve ons de geschiedenis van de band geeft, persoonlijke details deelt met de kijker en simpelweg een drive laat zien die niet te stoppen lijkt. De studiegenoot van Mike Stern, die overigens op het debuutalbum te horen is, praat openlijk over de slechte tijden, de goede tijden en de veranderingen die de band heeft doorgemaakt op muzikaal gebied. Een leerzame les.

Steve neemt je mee vanaf zijn periode bij Journey, naar de jaren van Vital Information: de start, de bijna-break-up in 1993 en het hervinden en vernieuwen van de sound van de band in 1998/1999 waar het 'Where we come from' album het resultaat van is. Gedurende de jaren '90 was Steve zoekend naar zijn herkomst in de US-muziek en luisterde naar bands en artiesten als The Meters (Ziggaboo Modeliste), Booker T, Jimmy Smith en James Brown grooves om nieuwe muzikale ideen op te doen voor het nieuwe geluid van VI. Maar ook Philly Joe Jones, Max Roach, Art Blakey, Miles Davis en Tony Williams zijn een paar van de namen die zijn muzikale persoonlijkheid hebben gevormd. In het interview hoor je het complete verhaal plus alle details van Steve zelf.

Nog steeds houdt hij van zijn werk. In n statement vat hij doel en visie op zijn werk samen:
"We want to let people experience it live. Even if its for the first time. We are not recreating the music, but moving forward in different ways."

Vital Information 2008 is:
Baron Browne - bas
Steve Smith - drums
Tom Coster - keyboards
Vinny Valentino - gitaar

Bekijk de video's van het interview, de band n de Sign Off van bassist Baron Browne!

video player

Recente en belangrijke releases van Steve Smith (en Vital Information)

 • Drum Legacy - Standing on the Shoulders of Giants (dvd 2008)

 • The Art Of Playing With Brushes (dvd 2007)

 • Vitalization (cd 2007)

 • Drumset Technique/History of the U.S. Beat (dvd 2004)

 • Where We Come From (cd 1998)

 • Vital Information (cd 1983)


 • Andere 'Steve Smith & Vital Information 25th anniversary special' in deze serie:
  Steve Smith & Vital Information 25th anniversary special
 • Deel I: Setting up Steve's drums

 • Deel II: de sound check

 • Deel III: the interview and the concert

 • drummer links