Simon Phillips: "Let the music take over"
Een superclinic van The King of Drums bij Adams Drumworld
On Stage 02-06-2008 09:24
Adams Drumworld programmeerde op 30 april - redelijk gewaagd - Simon Phillips voor een clinic met daags erna twee uitverkochte masterclasses. Maar liefst 800 man was aanwezig bij de clinic van de technische grootmeester die zijn werk humoristisch afdoet met quotes als: "I have absolutely no idea what I am doing," en "Its not fast, not flashy, but in control."Simon Phillips
Simon Phillips is behalve een van de grootste drummers op aarde, ook een die tijdens zijn carrire het vroegst begonnen is. Als 13-jarig ventje was hij al op tour met de band van zijn vader en op zijn zestiende drumde hij de eerste shows van een van de bekendste musicals allertijden: Jezus Christ Superstar.

Met zijn jonge talent en vroege professionele loopbaan als drummer zat hij bij de ene grote artiest na de andere op de drumkruk. Zijn cv brengt ons vanaf zijn tienerjaren langs bands en artiesten als The Who, Jeff Beck, Pete Townshend, Michael Schenker, Whitesnake en zelfs Wall Street Crash. Een van zijn recentere jobs is natuurlijk zijn vaste drumplek binnen Toto, waar hij Jeff Porcaro verving na zijn overlijden in 1992. Maar ook speelde hij met bassist Doug Wimbish van Living Colour, Steve Vai, deed studiowerk voor The Corrs en had in het nieuwe millenium als hobbyproject nog even de band Doves of Fire met Steve Lukather.

De clinic
Adams Drumworld in Ittervoort had de meesterdrummer en inspirator voor veel generaties weten te strikken voor een clinic in haar festivalhal en twee exclusieve masterclasses de dagen erna. De inschrijvingen daarvoor waren in no-time uitverkocht. Lars Nijman, de jongste nieuwkomer aan het drumfirmament, opende de avond met verve. Het twaalfjarige megatalent vulde 45 minuten met spectaculair technisch en muzikaal geweld. Alhoewel jong, en - eerlijk is eerlijk - nog niet alles 100% onder controle, is Lars een veelbelovende nieuwkomer die Nederland op drumgebied de komende jaren vast en zeker op de internationale rock- en fusionkaart kan gaan zetten.

Maar wat kun je nu verwachten van een clinic van iemand die zo doorgewinterd is in muziek en drums? Veel, behoorlijk veel zelfs. Simon wist zijn drumgeluid binnen een paar uur precies zo te krijgen als we op zijn (solo) cd's kunnen horen en bespeelde ze, ondanks een flinke jetlag, net zo strak en spectaculair als altijd.

Uren hard werken
Simon Phillips is niet een man die de kantjes er vanaf loopt. Professioneel en uitzonderlijk rustig duurde zijn clinic langer dan 2 uur. Op zijn spel is natuurlijk niets aan te merken; het raakt je ongeacht of je het nu mooi vindt of niet. Maar vooral zijn tijd en vergaande aandacht voor de vragen uit het publiek maakten hem nog toegankelijker dan zijn grootheid deed vermoeden. Aan de hand van een aantal opmerkelijke quotes nemen we de clinic door.

"Close your eyes, wave your arms around,
and you are bound to hit something."

Een grappig, maar subtiel statement over zijn immense setup die hij al jaren gebruikt en hoe hij die bespeelt. In eerste instantie lijkt het makkelijk om een vraag uit het publiek zo te beantwoorden. Maar Simon maakt graag grappen en doet dat aan de lopende band. De sfeer is daardoor al snel gezet en het publiek weet dat hij een goed statement maakt als hij het netjes en diepgaand uitlegt.

"I work from the sound, not the amount of drums I have standing around me. All I do is improvisation. I make things up at the spot."

Zijn reden daarvoor is vrij eenvoudig: "Just not to play standard licks." En dat zegt eigenlijk direct alles over hoe hij nog steeds zijn drums benadert: fris en met een vrije geest waarmee hij alleen maar vernieuwend bezig wil zijn in zijn spel.

"Let the music take over"

Zelfs wanneer je veel spullen om je heen hebt staan, hoef je niet alles altijd te raken. Simon denkt niet in paradiddles of flams als hij speelt. Hij speelt wat hij ter plekke bedenkt en laat zich niet leiden door techniek. Hij laat zich leiden door zijn muzikale gevoel en hoe hij dat het best op de drums kan uiten. Daar tegenover staat ook bij Simon dat je wel degelijk moet (blijven) oefenen om je techniek op peil te houden, zodat je kunt spelen wat je wilt spelen.

"Relax and centre yourself... loosen yourself up"

Een ander statement dat hout snijdt. Een van de vragen uit het publiek ging over hoe relaxt hij speelt, en hoe hij dat volhoudt bij hoge tempo's bij bijvoorbeeld double bass. Met een mooi voorbeeld omschreef hij hoe je gewoon hard moet oefenen om hoge bassdrumsnelheden te halen: "Buddy Rich used to practice with the strings off!"

Een goede tip daarbij is om de spanning van de veren van de bassdrumpedalen niet t strak te houden. Ga uit van de natural rebound en loosen yourself up. Mooie en zinvolle lessen die eigenlijk alleen maar betekenen dat je ervoor moet zorgen dat je zo comfortabel mogelijk speelt.

Kort samengevat gaf Simon in woorden de les waar veel drummers nog steeds aan werken: "Dont repeat yourself and let the music take over."

Simon Phillips was op 30 april met recht de (vooralsnog) ongekroonde Koning van de Drums op Koninginnedag 2008.

Onder de IMG-tab vind je foto's van Simon Phillips' clinic. Op zijn artist page vind je alle foto's van de clinic in zijn Miscellaneous Answers drum clinic-fotoboek.
Klik hier voor Lars Nijmans artist page + fotoboeken.

drummer links