Live: Brian Blade & Wolfgang Muthspiel
Bimhuis, Amsterdam - 28 februari 2008
On Stage 16-04-2008 23:06
In het goede gezelschap van John Engels, Kim Weemhoff en Ifor Baynes zat Slagwerkkrant-redacteur Mark Eeftens in het mooie nieuwe Bimhuis aan het IJ. Amper bekomen van een fenomenaal concert van SFJazz Connection met Eric Harland, een paar dagen daarvoor, vroeg ik mij af wat de combinatie gitaar-drums zou brengen, en of dat even boeiend kon zijn als bijvoorbeeld een piano-drumsduo.Dat bleek een overbodige vraag, want vanaf de eerste noten zaten we op het puntje van onze stoel en dat bleef zo tot het einde. Zelden zon spannend concert gezien, waarbij je constant benieuwd bent wat er gaat komen. Muthspiel speelde de meest wonderschone composities en werd daarbij zowel genspireerd als gevolgd door Brian Blade.

Ik kan me geen drummer heugen met zon mooie aanslag (ook wel toets, toucher of touch) als deze bijna verlegen slagwerker. Het was niet alleen wat Blade speelde maar ook hoe hij sloeg op trommels en bekkens. Hij sloeg, klopte, stootte, drukte, viste, aaide, rammelde, smeerde en ga zo nog maar even door. Tussen de noten liet hij ook de nodige gaten vallen, wat alleen maar bijdroeg aan de spanning. Op een gegeven moment verzuchtte John Engels: Ik hoor gewoon hele akkrden in die man zn spel!

Muthspiel speelde vaak een riffje dat vervolgens in een loop werd afgespeeld, en daaroverheen speelde hij zijn solos. Zo ontstaan er meerdere lagen in de muziek, en Blade improviseerde en reageerde zich daar weer doorheen; een web wevend van klanken en ritmes, soms polyritmisch dan weer jazzy en funky. De gespeelde nummers staan ook op de mooie cd 'Friendly Travelers' (Material records) en er is een live-cd/dvd-box verkrijgbaar onder de naam 'Friendly Travelers Live'. Beide zijn normaal gesproken in het Bimhuis verkrijgbaar en erg mooi. Na afloop zochten we, nog naar adem happend, Brian Blade op in de kleedkamer. In gezelschap van John Engels loop je daar namelijk zomaar naar beneden. Blade werd overladen met complimenten en reageerde daar tamelijk verlegen op.

Eenmaal weer boven sloegen we, nog stoned van de muzikale betovering, de wijn maar over. Even napraten, cds kopen en daarna snel naar huis om dit concert te verwerken. Thuis heb ik de volgende dag meteen een oud interview met Blade opgezocht en alle cds besteld waar hij op speelde, alsmede wat cds die hem weer benvloed hebben. Kortom: n echt goed concert, en je hebt weer voor maanden inspiratie.

Blade noemde als inspiratie onder meer:
Pat Metheny - 'Bright Size Life' (met Bob Moses)
John Coltrane - 'Ballads' (met Elvin Jones)

Hij speelde onder meer op:
Joni Mitchell: 'Taming The Tiger'
Joshua Redman: 'Moodswing', 'Momentum', 'Freedom In The Groove', 'Live At The Village Vanguard'

Muthspiel & Blade - Friendly Travelers Live


drummer links