Drumvoer uit Pimba’s keuken
Pimba speelt en vertelt over zijn werk bij Grillig
On Stage 28-06-2004 10:36
Drummer Pimba speelt sinds mei 2004 in de Rotterdamse 'hipfunkjazzrockhop'-band Grillig. Fresh en willing -net afgestudeerd aan het Rotterdams conservatorium- zet Pimba zich op verschillende muzikale gebieden in; zo geeft hij workshops, geeft les en probeert zijn Pimba-concept van geprogrammeerd drummen in te zetten waar hij kan. Slagwerkwereld filmde hem bij een van zijn optredens met Grillig in Plan C in Rotterdam, waarvan Pim zelf verslag doet met tekst en uitleg over wat hij speelt.Stream1: Interlude & Laat je gaan
Bij Laat je gaan laat ik in het couplet Hi-Hat slagen weg zodat je telkens een soort van stop krijgt in je groove, wat voor spanning zorgt en de groove uitstelt, zodat ie echt lekker gaat lopen als je de Hi-Hat dan ineens wel doorspeelt.

Een leuke tip: leg een splash op een china en je hebt een tweede Hi-Hat voor een smerige sound!

Stream 2: Aardig Brak
Let hier op het drum intro. Ik imiteer hier een scratcher, wat ook aardig in je gage scheelt. Het principe is heel eenvoudig: pak een tweede snaredrum, draai hem om, Beweeg je stok van rechts naar links over het snare matje en sikesikesikepak!
Tijdens mijn workshops besteed ik veel aandacht aan dit soort creatieve concepten; hoe je geluiden kunt maken die bij je passen en heel goed in dienst kunnen staan van de muziek.

Stream 3: Je maakt me gek
Dit is Grilligs upcoming single. Eigenlijk is het gewoon een heel lekker nummer met een simpele maar doelmatige drumpartij. Het nummer heeft veel geaccentueerde herkenningspunten, waardoor je het meteen kent en mee kunt doen. De blazers pakken veel van deze accenten mee dus de groove is heel goed!

Stream 4: Dansvoer
Dansvoer gaat over eten n dansen. Het nummer is een typische dance beat. Kenmerkend aan een dance beat is the four to the floor kick. De beats van dance muziek worden meestal geprogrammeerd met drumcomputers.

Wil je een dance beat goed neerzetten, dan moet je denken als een drumcomputer. Bij een drumcomputer zit elk geluid (Kick/Hi-Hat/Snare) onder een knopje dat je aan en uit kunt zetten. Deze geluiden noemen we samples. Door het aan en uitzetten van deze samples bouw je de dance beat!

Om spanning te creeren speel ik soms een Snare Roll (snaredrum opbouw). Ondertussen gaat de beat gewoon door. Bekijk hiervoor de transcripties van de Basis Groove en de Groove Roll.

drummer links