Van Gene Zijde: theater vol muzikale twilight zones
Gastbijdragen van Stef Broks en het Gruntkoor
On Stage 09-01-2008 20:12
"De waanzinnigste productie waaraan ik ooit heb meegewerkt", zo omschrijft Textures-drummer Stef Broks glimlachend het theaterstuk Van Gene Zijde. Een mooie samensmelting van experimentele muziek en experimenteel theater.In het verhaal gaf het Gruntkoor gestalte aan psychiatrische patinten die na een gruwelijke brand Van Gene Zijde terugkeren om wraak te nemen.

Langzaam werd het mysterieuze verhaal ontvouwd en van een passende en intrigerende live soundtrack voorzien. De hoofdmoot bestond uit een dynamisch duet tussen drums en piano. Stef:
"Regisseur Jochem van der Heide vroeg mij voor deze voorstelling. Met Textures werken we in de studio aan ons volgende album, maar ik kon gelukkig voldoende tijd vinden om n keer te repeteren en twee voorstellingen te doen."

Ondanks de korte en relatief beperkte voorbereiding, groeide Van Gene Zijde uit tot een bijzondere en onderhoudende aflevering van Proeflokaal.

Dat kwam voor een belangrijk deel door de muzikale bijdragen van Stef Broks, kunstenaar Jan Schellink (onder muzikanten bekend als uitvinder van de electrische wok) en het Gruntkoor. Dit koor, vooralsnog de eerste in z'n soort in Europa, bevat onder meer leden van Kamikaze, Led Astray, Money Power en Nuestros Derechos.

Proeflokaal
Proeflokaal is de naam van de vaste experimentele avond in Theater Kikker te Utrecht die sinds 2001 maandelijks plaatsvindt. Esthetische veiligheid wordt niet gegarandeerd, een hoge verassingsgraad wel.

drummer links