van Merwijk tot Verdonk
Martin Verdonk en Lucas van Merwijk - Pearl Percussion Clinic
On Stage 21-06-2004 02:42
Op zondagmiddag 20 juni 2004 gaven Martin Verdonk en Lucas van Merwijk een Pearl Percussion Clinic in theater De Avenue in Venlo, in samenwerking met Stick 'n' Strings en BMI, de importeur van Pearl. Een handjevol mensen wist de weg te vinden naar het theater, waar een van de meest muzikale clinics van het jaar werd gegeven.Lucas van Merwijk werd door de lezers van ‘de Slagwerkkrant’ jaren achtereen gekozen tot beste Jazz- en Fusiondrummer van de Benelux. Naast zijn werk met veel verschillende artiesten is hij leider van de internationaal vermaarde Cubop City Big Band, het slagwerkduo DRUMIX!, met de afrikaanse sabar master drummer Aly N' Diaye Rose en de 9 man sterke wereldpercussie groep Drums United, waar hij dit jaar nog mee op tour gaat.

Martin Verdonk is, net als Lucas, docent aan de World Music afdeling van het Rotterdams Conservatorium en staat internationaal bekend als een van de beste percusionisten van het moment. Recentelijk bracht Martin zijn nieuwe CD 'Old School New Sound' uit. Deze release ging direct vergezeld van een re-release van zijn eerste solo-CD 'Tribal Fusion' met Horacio 'El Negro' Hernandez, Danny Gottlieb én Lucas van Merwijk op drums.

De opmerking dat 'deze heren kunnen spelen' mag dus eigenlijk niet meer gemaakt worden. Tijdens de ruim een uur durende clinic stond het spel bol van warme, geïmproviseerde ritmes en melodische patronen. Het improviseren gold dan ook als belangrijkste uitgangspunt. Zonder exacte afspraken over wat er gespeeld gaat worden, creëeren ze ruimte en vorm door naar elkaar te luisteren, elkaar uit te dagen en te benaderen met ritmische vormen.

Ondanks de paar vragen uit het publiek, waardoor er wél veel gespeeld kon worden, vertelde Martin over zijn instrumenten met leerzame lessen voor zowel drummer als percussionist. Ook Martin wijst op de noodzaak van techniek om je spel te kunnen beheersen en demonstreerde dat aan de hand van een essentiële shaker-techniek. Dat hij zijn instrumenten kent en beheerst liet hij zien met de Shekere. Ritmes, geluiden en tonen kun je maken met dit instrument. Martin haalt ze er allemaal uit.

Lucas' drumstel kenmerkt zich, naast de Flat Tim, door het grote aantal koebellen. Hierop speelt hij melodische patronen door zijn ritmes heen of gebruikt ze als 'setting' voor een groove. Naast zijn Hi-Hat staat een pedaal waarmee hij een staande koebel met zijn linkervoet bespeelt. Voor de creatieve drummer een idee om over te nemen en zo nog meer mogelijkheden aan je spel toe te voegen! Het andere opvallende item is de Flat Tim, die links van zijn Hi-Hat hangt. Bekijk de streams voor Lucas' techniek, spel en muziek met drums en percussie. Dit zijn lessen.

Het zijn unieke momenten als twee slagwerkers van dit caliber samen het podium betreden, en niet alleen elkaar, maar ook het publiek raken met hun spel. Bekijk en beluister de bijgevoegde streams voor solo's en samenspel van Martin en Lucas. En mocht je in de buurt zijn, donderdag 24 juni geeft Martin nog een clinic met René Barthen in Joure bij Vancore Percussion Instruments B.V.

drummer links