Mark Schulman: hoe een clinic kan knallen
"No stinky breaths in my seminar!"
On Stage 21-09-2007 21:30
Op de laatste dag van augustus rijden we richting Den Haag. Op 1 september vindt Beatstad plaats, het jaarlijkse muziekfestival waar dit jaar ook megaster P!nk zal optreden. Maar vanavond zal haar drummer, Mark Schulman, in het Paard van Troje een clinic geven. We zijn benieuwd naar de man die kneiterhard zijn vellen beslaat en toch zijn groove staande weet te houden. We ontmoeten Mark in zijn kleedkamer en hij blijkt een meer dan toegankelijke persoonlijkheid. Nu zijn we helemaal benieuwd!Het eerste wat hij doet is het publiek opwarmen, opjagen bijna. Niet alleen de al uitgelaten fans voor het podium, maar ook de rest in het caf van Het Paard. Hij gaat 100% voor de sfeer, de energie, en die weet hij op te jagen; de pakjes Tic Tacs vliegen direct door de zaal, de rest van de avond gevolgd door stokken en zelfs Remo-vellen.

Maar Mark Schulman is toch wel wat meer dan gezelligheid en positieve energie. Hij start zijn clinic met een medley van de artiesten waar hij mee gewerkt heeft, 'to get the party started', kunnen we zeggen. Het zijn geen kleine namen waar hij de afgelopen twintig jaar mee gewerkt heeft: Simple Minds, Destiny's Child, Cher, Foreigner en de Pointer Sisters zijn enkele van die artiesten. Tijdens de anderhalf uur durende clinic is er dan wel veel ruimte voor grappen en onzin, maar zodra hij over muziek of drums praat is dat de focus. En die neemt hij zeer serieus.

Verschillende onderwerpen komen in zijn programma aan bod: het werken als professioneel muzikant - vooral het spelen in een band, studeren van rudiments en techniek, lesgeven en optreden. Hij gaat uitgebreid in op zijn hand-/voetcombinaties en demonstreert die in een heldere les van drie minuten.

Met duidelijke bewoordingen legt hij uit hoe hij 16e noten speelt als combinatie met handen en voeten. Vervolgens 16th note triplets en voor de volledigheid ook nog even in 32e. Hij demonstreert ze rustig, maar kan ze ook in een vreselijk snel tempo in allerlei combinaties uitvoeren. In de vijf video's bij het artikel zie je hoe Mark dit alles uitlegt en extreme solo's speelt tijdens de medleys die hij zelf bewerkt en ingespeeld (of zelfs ingezongen) heeft.

De rode draad in zijn clinic is de (professionele) houding die je moet hebben als muzikant. Als beginner en als gevorderde moet je op je spel blijven letten en postitief te blijven in wat je doet. Hij benadrukt de waarde van veel oefenen en alle muziek zo open mogelijk te benaderen.

Ook de jongens uit het publiek die Mark laat spelen krijgen deze behandeling. Hij vraagt het publiek om reacties en stuurt de jonge drummers naar huis met goede, handzame tips om hun spel te verbeteren.

Video's en foto's
Uiteraard hebben we weer veel foto's genomen en de opnames tot nette video's verwerkt. De video's vind je op de Mediatab en de foto's op de Picstab. Daarnaast heeft Mark ons nog twee extra video's aangeleverd van zijn clinic op Paderborn 2005 en van zjn Plymouth-clinic - met rood haar! Het volledige fotoalbum van de clinic vind je op Marks artist page.
drummer links