Wacken Open Air 2007 - dag 3
Vreedzame viering van muzikale agressie
On Stage 14-08-2007 17:37
Met net iets meer dan 1850 inwoners is Wacken een klein dorpje, gelegen in Noord-Duitsland, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. De groene omgeving is uitstekend geschikt om tot rust te komen. Behalve het eerste weekend van augustus: dan wordt Wacken jaarlijks overspoeld door metalheads uit alle windstreken die afkomen op Europa's grootste metalfestival: Wacken Open Air (WOA).Met drie buitenpodia en een festivaltent was het onmogelijk om alle acts te gaan zien. Daarom volgt hieronder een selectie uit het aanbod op dag 3.

»» Klik hier voor een verslag van dag 2.
»» Klik hier voor een verslag van dag 1.
»» Klik hier voor foto's van drummers op dag 3.
»» Klik hier voor foto's die een sfeerimpressie van het festival geven.

WOA dag 3: zaterdag 4 augustus

Sacred Reich
De eerste band op de True Metal-stage was Sacred Reich. De complete line-up, inclusief drummer Greg Hall, besloot elf jaar na het uitbrengen van hun laatste studioalbum om het opnieuw te proberen en vlamde als vanouds op het festival met lekker veel nummers van de oudere albums ('Ignorance', 'Surf Nicaragua' en 'The American Way'). Sterker nog, Sacred Reich zorgde voor het beste optreden van Wacken 2007. Zanger Phil Rind was verrassend goed bij stem en gitarist Wiley Arnett flitsend als altijd. Greg Hall speelde strak als een metronoom. Zijn Gretsch-drumstel en Anatolian-bekkens hadden een prachtige sound. De complete band groovede enorm. Wat een goed begin van de laatste festivaldag!

Stratovarius
Stratovarius wordt aangevoerd door de Finse gitarist Timo Tolkki en kent met de Duitse drummer Jörg Michael en de Zweedse toetsenist Jens Johansson een internationale line-up. Jörg Michael, die speelde op Premier-drums en Meinl-bekkens, maakte op het podium duidelijk waarom hij een belangrijke rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van het power-metaldrummen. Michael is een adequaat muzikant wiens kwaliteitsniveau consistent hoog is.

Heaven Shall Burn
De Duitse band Heaven Shall Burn, met Matthias Voigt achter zijn Mapex-drums, speelde een thuiswedstrijd. Tussen de nummers door nam frontman Marcus Bischoff uitgebreid de tijd om zich tot het publiek te richten. Hij moedigde iedereen aan tot crowdsurfen, het bouwen van een circlepit en het meedoen aan een wall of death. De publieksparticipatie was overweldigend.

Dir En Grey
Helemaal uit Japan kwam Dir En Grey om hun eigen stijl 'Visual kei J-rock', de Japanse glamrock-variant, te laten horen. 'Visual kei' betekent zoiets als 'visuele stijl' en refereert aan een stroming onder Japanse muzikanten die zich kenmerkt door excentrieke, soms flamboyante looks dankzij in het oog springende make-up, opvallende kapsels en uitgewerkte kostuums, vaak met androgiene trekjes. Drummer en medecomponist Shinya Terachi, gesponsord door Sabian-bekkens en Pearl-drums, en de rest van de band hebben intensief getourd de afgelopen zes maanden. Recent vonden fans dat de bandleden er vermoeid uitzagen en waren bang dat het drukke werkschema te veel zou zijn. Tijdens Dir En Grey's gedreven liveshow op Wacken wees echter niets in die richting.

Mythlorian
Mythlorian won de Nederlandse voorronde van de internationale Wacken Metal Battle en verzekerde zich zo van een optreden op de W.E.T.-stage. Ze speelden een korte set van vijf nummers, maar deden dat met een goede dosis energie en veel enthousiasme. Ondanks kleine problemen met het geluid, was hun optreden goed en hun podiumpresentatie professioneel. Drummer Argarath (Tom Heijnen), die speelde op Pearl-drums, Paiste-bekkens en Balbex-drumsticks, noemde het na afloop een "fantastische ervaring":
"Ik speel al 13 jaar in bands en heb op vergelijkbare podia gestaan (wat betreft grootte en hoeveelheid publiek), maar dit is toch Wacken... man man man, wat was ik zenuwachtig. Uiteindelijk was het toch een fantastische ervaring, en dat kwam voor 200% door het publiek. Man, het was zo gaaf om zoveel mensen daar uit hun dak te zien gaan, mee te zingen, een pit te bouwen... niet normaal. Echt, ik kreeg op 'n gegeven moment tranen in m'n ogen van het enthousiasme van het publiek."

Type O Negative
Type O Negative's mix van mistroostige gothic/doommetal (traag maar heavy en melancholisch) groeide aan populariteit in de jaren '90. Na het album 'October Rust' in 1996 nam het succes af. Type O Negative laatste album, 'Dead Again' (dat in 2007 verscheen), was een sterke comeback. Helaas speelde de band beneden zijn niveau op Wacken. Aan drummer Johnny Kelly lag het niet. Het was vooral te wijten aan frontman Peter Steele, die duidelijk niet nuchter was, met wijn gooide, slordig speelde en onverwachts van het podium verdween. Duidelijk een van de weinige mindere concerten.

Immortal
Ook de Noorse black metalband Immortal was bij elkaar gekomen voor een reünie. De groep begon het optreden met The Sun No Longer Rises, inclusief twee breaks die een eeuwigheid leken te duren en daarmee de spanning opbouwden. Immortal vervolgde met klassiekers als Sons of Northern Darkness, Tyrants, At The Heart Of Winter en One by one. Immortal-frontman Abbath toonde tussen de nummers door een bijzonder gevoel voor droge humor te hebben. Drummer Horgh (Reidar Horghagen) is een beestachtig goeie drummer met een indrukwekkende voettechniek. De rolls op zijn bassdrums zijn zo ongelooflijk snel.

Municipal Waste
Voor het gezelligste optreden zorgde Municipal Waste met een zeer energieke, pure, leuke en feestelijke show. Hun old-school crossover van thrashmetal en hardcore-punk is sterk geënt op bands uit de jaren '80. Misschien is Municipal Waste's aandacht voor fun, voor plezier op het podium, de belangrijkste bijdrage van de band. Drummer Dave Witte hield het moordende tempo stevig vast zonder aan strakheid te verliezen. Gitarist Ryan Waste moest zijn best doen om het bij te houden. Zelfs de intermezzo's met bodyboards en de beruchte beerbong haalden de vaart er niet uit. Municipal Waste is gonna fuck you up!

Cannibal Corpse
Veel sneller, harder en luider dan de muziek van Cannibal Corpse is niet mogelijk. Er zijn weinig grunters die bruter klinken dan George "Corpsegrinder" Fisher. De Amerikaanse death metalformatie verwierf bovendien een beruchte reputatie met hun over-the-top albumcovers en songteksten. Hun albums werden zo aanstootgevend geacht, dat ze in meerdere landen werden gecensureerd en verboden. Zo mocht de groep jarenlang geen nummers van de eerste drie albums spelen tijdens optredens in Duitsland. Wacken 2007 was daarom een speciaal concert: Cannibal Corpse speelde de eerste show in Duitsland sinds de ban werd opgeheven. Drummer Paul Mazurkiewic, die sinds de begindagen in 1988 bij de groep speelt, en de rest van Cannibal Corpse vierden het opheffen van de ban op luidruchtige wijze, onder andere door het nummer Hammer Smashed Face te spelen.

Vital Remains
Wie op Vital Remains stond te wachten, kwam bedrogen uit: de band speelde niet, ondanks een aankondiging in het programmaboekje. Gitarist Dave Suzuki speelde verbazingwekkend genoeg in de studio ook alle drumpartijen in van Vital Remains-albums als 'Dechristianize' en 'Icons of Evil'. Voor live optredens werd Antonio Donadeo ingehuurd. Helaas kwam Vital Remains door onbekende reden niet opdagen op Wacken.

Avantasia
Ook Tobi Sammet van Avantasia liet 's zaterdags verstek gaan tijdens een persconferentie. Hij bleek een ontstoken blinde darm te hebben die met spoed moest worden verwijderd in het ziekenhuis. Sammet is inmiddels weer herstellende. Sammet, die op vrijdag nog als 'special guest' meezong met Saxon, had willen aankondigen dat Avantasia volgend jaar headliner is op Wacken.

Al met al blijft Wacken een bijzonder festival, waar de liefde voor muzikale agressie bijzonder vreedzaam gevierd wordt. En waar bands spelen die stuk voor stuk het nodige vragen van hun slagwerkers wat betreft techniek, creativiteit, muzikaliteit, snelheid, power en uithoudingsvermogen. Rain or Shine, see you at Wacken 2008!

drummer links