Wacken Open Air 2007 - dag 2
Veel concerten en één drumclinic
On Stage 13-08-2007 12:08
Met net iets meer dan 1850 inwoners is Wacken een klein dorpje, gelegen in Noord-Duitsland, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein. De groene omgeving is uitstekend geschikt om tot rust te komen. Behalve het eerste weekend van augustus: dan wordt Wacken jaarlijks overspoeld door metalheads uit alle windstreken die afkomen op Europa's grootste metalfestival: Wacken Open Air (WOA).Met drie buitenpodia en een festivaltent was het onmogelijk om alle acts te gaan zien. Daarom volgt hieronder een selectie uit het grote aanbod op dag 2.
»» Klik hier voor een verslag van dag 1.
»» Klik hier voor foto's van drummers op dag 2.
»» Klik hier voor een verslag van dag 3.
»» Klik hier voor foto's die een sfeerimpressie van het festival geven.

WOA dag 2: vrijdag 3 augustus

The Black Dahlia Murder
The Black Dahlia Murder opende de tweede dag op de Party Stage met een strakke en energieke show. Shannon Lucas, voormalig drummer van All That Remains, kwam in maart 2007 bij de Amerikaanse metalband spelen. The Black Dahlia Murder stelt hoge eisen aan een drummer wat betreft techniek, snelheid, uithoudingsvermogen, kracht, en - niet in het minst - muzikaliteit en creativiteit. Shannon Lucas maakte duidelijk het allemaal in huis te hebben.

Napalm Death
De grinders van Napalm Death draaien al heel wat jaren mee. De groep wordt over het algemeen beschouwd als uitvinders van het genre grindcore: zelf waren ze in ieder geval de eerste band om hun muziek als dusdanig aan te duiden. De huidige bezetting geen enkel oorspronkelijk bandlid meer. Napalm Death begon hun Wacken-show wat slordig en met een slecht geluid, ondanks de pogingen van Danny Herrera om met zijn drumspel structuur te bieden. De zaken werden gelukkig iets beter na enkele songs. Op dit moment reizen de heren van Napalm Death de wereld rond met hun World Domination Tour, maar het was vandaag waarschijnlijk iets te vroeg voor de groep om te overheersen op Wacken.

Amorphis
De Finse band Amorphis, met medeoprichter Jan Rechberger achter de drumkit, werd geformeerd in 1990. In eerste instantie speelde de band recht toe recht aan deathmetal, maar evolueerde door de jaren heen naar andere genres. Tomi Joutsen, leadzanger van Amorphis, heeft beslist een van de mooiste stemmen die er in de metalwereld te horen zijn: zowel cleane vocalen als diepe grunts brengt hij met hetzelfde gemak voort. In 1995 werd Rechberger vervangen door Pekka Kasari. Maar in april 2002 kondigde Kasari zijn vertrek aan omdat hij meer tijd met zijn gezin wilde doorbrengen. Zijn vervanger was niemand minder dan Jan Rechberger, die terugkeerde naar zijn oude stek om daar niet meer vandaan te gaan.

Torture Squad
De festivaltent bood een stadium voor deelnemers aan de internationale WOA Metal Battle-bandwedstrijd. Afkomstig uit 16 verschillende landen over heel de wereld, zetten bands hun beste beentje voor om een platencontract en andere fijne prijzen te winnen. Drummer Amílcar Christófaro en band Torture Squad gaven 's middags een indrukwekkende show en zouden uiteindelijk de WOA Metal Battle winnen. De Braziliaanse thrash/death metalformatie is ruim vijftien jaar actief en bracht reeds vier studioalbums en een live cd/dvd uit.

Possessed
Begin 2007 nam Possessed-zanger/bassist Jeff Becerra verscheidene leden van Sadistic Intent in dienst, inclusief trommelaar Emilio Marquez, om opnieuw op te treden onder de naam Possessed. Becerra, die van zijn middel verlamd is na een schietpartij in 1989, was duidelijk ontroerd door de reacties van het Wacken-publiek. Marquez speelde goed, hoewel zijn het geluid van zijn bassdrums iets te veel getriggerd klonk.

Mennen
De Nederlandse heavy metalband Mennen, aangevoerd door zanger Joss Mennen en met Fon Janssen op de drumkruk, bracht onlangs het live album 'Freakalive ' uit via Armageddon Musict. Maar niets gaat boven de ervaring om hen in het echt op een podium te zien spelen. Na successen in Portugal, Spanje, Frankrijk en zelfs Japan en de VS, zou hun performance op WOA 2007 wel eens het begin kunnen vormen van een doorbraak in Duitsland.

Sturm Und Drang
En toen was daar ineens een groepje vijftienjarigen dat onder de naam Sturm Und Drang (vernoemd naar 's wereld eerste jeugdbeweging ooit) het Showcase-podium in de perstent opklom en zich met een optreden presenteerde. Het was verbazingwekkend om drummer Carl Fahllund (geboren in 1992) en de rest van de jonge band live aan het werk te zien. In mei 2007 tekende Sturm Und Drang een Europese deal met Gun Records – dezelfde onderneming die ook de Finse collega's van HIM internationaal sterrendom bezorgden. Sturm Und Drang's debuutalbum, 'Learning To Rock', wordt komende herfst in Europa uitgebracht. En de rest van de wereld? Daar komen we vast op terug binnenkort...

Lacuna Coil
De Italiaanse band Lacuna Coil heeft het allemaal: sfeervolle composities, slimme arrangementen, de noodzakelijke doses energie en twee aantrekkelijke vocalisten: Andrea Ferro en Christina Scabbia. Geen wonder dat drummer Cristiano Mozzati plezier heeft in zijn baan! De drummer (die Pearl, Ufip en Vic Firth bespeelt) en de rest van de formatie stelden absoluut niet teleur.

Sabbat
De pagan-thrashers van Sabbat, met Skyclad-zanger Martin Walkyier als frontman, ondergingen de nodige personeelswisselingen tijdens hun actieve periode van 1985 tot 1991. Drummer Simon Negus, die speelt op Mapex drums en Zildjian bekkens, en gitarist Andy Sneap zijn de enige medeoprichters die op alle releases meespelen. Sabbat werd eind 2006 herenigd en de groep presteerde goed op WOA 2007. Jammer dat er geen langetermijnplannen zijn voor de reünie. Misschien heeft de succesvolle show op Wacken de mening van de heren veranderd.

Dimmu Borgir
Hellhammer (echte naam: Jan Axel Blomberg), de vaste drummer van Dimmu Borgir, werd door een schouderblessure en uitvalsverschijnselen in zijn rechterarm gedwongen om af te zeggen voor de geplande festivalshows en de Europese tour van de band. Hellhammer's plaats werd ingenomen door Tony Laureano, die ook met Dimmu Borgir speelde tijdens Ozzfest 2004 en op festivals in 2005. Laureano heeft inmiddels meerdere malen bewezen dat hij een betrouwbare sessiemuzikant is die gemakkelijk kan invallen. Ook op Wacken toonde de drummer waarom hij één van de selecte groep musici is die als eerste gebeld wordt wanneer een extreme metalband op korte termijn een vervangende drummer nodig heeft.

Blind Guardian
In 2005 sloot Frederik Ehmke sloot zich aan bij Blind Guardian, ter vervanging van vorige drummer Thomas "Thomen" Stauch. Blind Guardian gebruikte op het podium een lading led-lichten in plaats van een backdrop, die net iets te veel Las Vegas-associaties opriep. Het optreden van de groep was verder onberispelijk. Met zijn Ice Stix raakte Ehmke zijn Tama-drumkit en Meinl-bekkens met precisie en kracht, zijn timing bijna nauwkeurig als een atoomklok.

Sahg
De Noorse band Sahg moest op zoek naar een nieuwe drummer kijken nadat Tor Bjarne Bjelland opstapte. Het debuutalbum van Sahg, 'Sahg I ', staat vol heavy en stoner rock met psychedelische invloeden. In februari van dit jaar begon Sahg aan de opnames van een tweede album, met Brynjulv Guddal als co-producer en geluidstechnicus. Omdat Guddal bovendien een uitstekend drummer is, speelde hij ook maar even alle slagwerkpartijen in bij gebrek aan een vaste Sahg-drummer. Vermoedelijk stond hij ook met Sahg op het podium tijdens hun show op WOA 2007. Eén ding staat vast: de zware grooves zouden John Bonham met trots vervullen.

Iced Earth
De laatste band op het True Metal-podium deze vrijdag was Iced Earth. In oktober 2006 werd drummer Brent Smedley opnieuw door de band in de armen gesloten voor de opnames en tournees van Iced Earth's nieuwe albums. Smedley, die Bobby Jarzombek verving, is tevens een bekend drumdocent en geeft lessen in zijn thuisstad Jacksonville in Florida. Eerder speelde Smedley met Iced Earth tijdens de periodes 1996-1997 en 1998-1999. Hij voegde het frequent gebruik van double-bass toe als onderdeel van de Iced Earth-sound. Het drumwerk op Iced Earth wordt vaak benadrukt door het regelmatige gebruik van drags en flams op de bassdrums, meestal ter aanvulling op de slaggitaar van bandleider Jon Schaffer.

Mike Terrana's drumclinic
WOA 2007 bood meer dan een uitgebreid aantal concerten: er was ook ruimte voor een drumclinic door trommelveteraan Mike Terrana (onder meer bekend van Rage, Axel Rudi Pell, Masterplan en Razorback). Terrana eindigde in 2006 met een wereldwijde tour drumclinics die werd gesponsord door Premier-drums, Meinl-bekkens, Attack-trommelvellen, Vic Firth-drumsticks en Trick bassdrumpedalen. Op Wacken gaf hij twee drumclinics ter promotie van zijn nieuwe dvd 'The Rythm Beast - In Session', die hij opnam om de 30-ste verjaardag te vieren van zijn professionele loopbaan als drummer.

In deze tijden, waarin overdubs en digitale bewerkingen met ProTools gemeengoed zijn, is het dapper om een dvd uit te brengen waarop alle tracks op de old school-manier werden opgenomen: in één take, zonder edits en zonder de boel achteraf 'strak te trekken'. Maar zonder een spoortje twijfel komt Mike Terrana er goed mee weg. Tijdens zijn clinic toonde de drummer zijn enorme hoeveelheid ervaring, uithoudingsvermogen, snelheid en coördinatievaardigheden. Indrukwekkend!
drummer links