Van Merwijk's Music Machine
Editie 2007 van het unieke project van Lucas van Merwijk
On Stage 09-07-2007 00:31
Slagwerkwereld.com endorser Lucas van Merwijk tourde in februari 2007 met een van zijn vernieuwende projecten door Nederland, Van Merwijk's Music Machine. De 'Machine' bleek een unieke band die hij had samengesteld met een paar grote namen in de gelederen: Carlo de Wijs (hammond), Roberto Vizcaino (percussie) en Konkie Halmeyer op steelpan. Niet alleen tourde de groep door heel Nederland, maar was zij ook te zien in het Vara-programma De wereld draait door.De bezetting van de band was een nog nooit eerder gehoorde combinatie van instrumenten. Wie denkt er nu aan om een steelpan naast een hammond op het podium te zetten? De muziek van de band vond haar wortels in de Cubaanse-, Caribische- en World-Jazztradities, waarin de muzikanten zich ook bewegen. Naast de optredens met de hele band deden Lucas en Roberto ook nog een rondje Duitsland voor wat clinics (Berlijn, Dsseldorf en Waldorf), en gaven ze op 2 maart een extra clinic bij Adams Drumworld in Ittervoort.

Slagwerkwereld.com vroeg Lucas naar zijn ervaringen met Van Merwijk's Music Machine, en hoe hij deze speciale groep muzikanten bij elkaar heeft gekregen.

De band
Lucas had de van oorsprong uit Cuba afkomstige Roberto Vizcaino uit Mexico laten overvliegen om deel te nemen aan het project. In de percussiewereld is Roberto Vizcaino een grootheid, en artiesten als Martin Verdonk en Nils Fischer namen les bij hem. Roberto is een perfect voorbeeld van virtuositeit, techniek en cordinatie bij het bespelen van meerdere percussie-instrumenten tegelijkertijd. Roberto Tomas Vizcaino Guillot studeerde af aan het Havanas Superior Art Institute en begon zijn professionele loopbaan in 1984 als deel van de Gonzalo Rubalcabas Proyecto ensemble. Roberto werkte als docent op verschillende instituten wereldwijd en heeft tegenwoordig een school in Morelia, Michocan Mexico. Iya is het meest recente percussie-ensemble dat door hem wordt geleid en bestaat uit alle studenten van zijn school.

Lucas over Roberto:
"Ik zag hem jaren geleden voor het eerst spelen tijdens een bezoek aan Cuba, waar Roberto samen met de toen nog jonge Horacio 'El Negro' Hernandez in een kroeg zat te spelen. In die band, van Latinpianist Gonzalo Rubalcaba, zag ik muzikanten die stuk voor stuk virtuoos waren. Roberto is sindsdien een van mijn grote helden, en de tijd die we met hem in de band hadden was geweldig. Dat gold voor de hele band: vanaf de eerste repetitie voelden we allemaal de chemie en was er onderling een soort directe vriendschap. Roberto woonde die periode bij ons in huis, en dat zijn voor mij mooie en belangrijke momenten in het leven."

Konkie Halmeyer speelde o.a. bij Monty Alexander. Hij is een van de meest expressieve 'Pan'-spelers in het Latin-Jazz en Caribische idioom van de laatste tijd. Konkie woont momenteel in het Caribisch gebied en was ook speciaal voor deze tour naar Nederland gekomen.

Lucas over Konkie:

"Ik leerde Konkie mischien wel 25 jaar geleden op Curaao kennen, hij woont daar nog steeds. Toen hij in Nederland woonde, speelde ik met hem in Fra Fra Sound, met onder andere de geweldige bassist Reno Steba. Het mooie mystieke geluid van een steelpan trekt me ontzettend. Luister bijvoorbeeld eens naar wat Andy Narell heeft gedaan, fantastische muziek is dat!"

Carlo de Wijs speelde zo'n beetje met iedereen die je uit je blote hoofd kunt opnoemen. Hij is virtuoos op Hammond en heeft de toch al niet geringe mogelijkheden van het instrument o.a. door toedoen van nieuwe electronische middelen naar een compleet nieuw niveau getild. Hij geeft les aan het conservatorium in Rotterdam en onlangs lanceerde hij nog zijn nieuwste project KeyJayLAB met Marnix Stassen op drums en percussie. Hierover lees je spoedig meer op Slagwerkwereld.com.

Lucas:

"Carlo en ik speelden voor het eerst samen in de Music Machine. Daar hoort een grappige anekdote bij. Het openingsstuk dat we met de band speelde is een compositie van Eddy Louiss, een van de grootste Europese hammondspelers. Ik heb vroeger een cassettebandje grijsgedraaid van een Tross Session-opname van Eddy Louiss met Paco Sry op drums. Ik vertelde dat Carlo tijdens de repetities en hij heeft destijds exact dezelfde opnames grijsgedraaid, kende alle stukken uit zijn hoofd! Ik hoefde dus niets meer uit te leggen over mijn idee van hoe de band moest klinken. Carlo wist meteen wat ik bedoelde. En met zijn muzikale kwaliteiten hoef je dan echt niet bang te zijn dat er nog iets fout gaat."

De tour
Gedurende een maand deed de groep zo'n 20 optredens door heel Nederland. De band speelde uiteenlopende nummers en de ruimte voor slagwerksolo's was ruimschoots aanwezig. Voor de pauze namen Lucas en Roberto samen het eerste deel van de show voor hun rekening. Afwisselend op drums, percussie, cajon en een timbale-battle, was dit een spectaculaire vooraankondiging van wat er na de pauze zou komen. De virtuositeit en het muzikale register van Roberto Vizcaino kwamen zeer goed uit de verf: hij speelde thema's over de conga's en koebel met de rechterhand, terwijl hij er met de linkerhand overheen soleerde.

Lucas zelf was even onnavolgbaar als altijd. Met claves met zijn linkervoet op de koebel begeleidde hij zijn solo's, die hier en daar weer de grenzen van de drums verkende. Zeker tijdens het concert in het Bimhuis; zijn drumsolo duurde langer dan een kwartier. Het was een aaneenschakeling van spectaculaire variaties, ongelooflijke polyritmiek met tempowisselingen en technisch vernuft waar je heel lang voor moet studeren. Lucas is onbetwist een van de beste drummers op de wereld.

Tijdens het concert in het Bimhuis zijn opnames gemaakt voor een dvd. De releasedatum daarvan is nog onbekend, maar zodra deze uitkomt laten we je dat meteen weten.

Van Merwijk's Music Machine 2008
Niet alleen geeft Lucas nog steeds les op het conservatorium, hij speelt zich ook nog eens een slag in de rondte met al zijn verschillende activiteiten. Je kunt hem dit jaar nog enkele keren zien met de CCBB, tijdens de Ritmo Inferno-tour met Drums United die doorloopt in 2008, en, in februari 2008, met een geheel nieuw concept van de Music Machine. Lucas doet alvast de achtergrond en samenstelling uit de doeken van Van Merwijk's Music Machine 2008:

"Ik was met mijn vrouw Roosje op vakantie op Cyprus en daar zagen we Theodosii Spassov spelen. Dat is een fluitist, eigenlijk is het de Kaval, een instrument dat van oudsher alleen door herders in de Balkanlanden bespeeld werd. Hij is de bekendste musicus van Bulgarije. (Theodosii speelde o.a. met Ennio Morricone, Trilok Gurtu en Le Mystre des Voix Bulgares, waarmee hij een Grammy won; red.) Het leek ons meteen waanzinnig om iets met hem te doen in de 2008-editie van de Music Machine.

De bedoeling is een soort Latin Bulgarian Fusion te maken, waarin hij natuurlijk een grote rol speelt. Verder doen ook mijn oude vrienden Martin Verdonk en Reno Steba mee. Het is al lang geleden dat we voor langere tijd samen hebben gespeeld en zij hebben als geen ander alle stijlen onder de knie, en kunnen die ook nog eens overal toepassen. Een aparte rol is weggelegd voor Stormvogel. Hij zal op de synthesizer proberen de crossover-link te gaan leggen tussen de Bulgaarse- en de latinmuziek."

Foto's en video's
We maakten tijdens de concerten weer genoeg foto's voor Slagwerkwereld.com en filmden de concerten van Van Merwijk's Music Machine in Nieuwegein en het Bimhuis. Een aantal foto's zitten natuurlijk bij het artikel, net zoals een paar video's van de band. Je kunt ze bekijken via de tabs bovenaan dit artikel en via de Artist pagina's van de artiesten.

Binnenkort komen er meer video's beschikbaar met meer solo's en een special over de Hang, die tijdens een van de optredens bepeeld werd door Lucas' eerste docent!

drummer links