Verslag European Youth Music festival

Studenten Kunstencentrum het Klooster doen verslag van EYM 2004

On Stage 28-05-2004 17:13

Van 19 tot 23 mei vond in de Øresund regio in Denemarken het 8e European Youth Festival plaats. Rond de steden Malmö en Kopenhagen vonden 1000 concerten plaats, opgevoerd door jongeren uit 30 landen. Op de veertig beschikbare podia deed elke slagkwerkgroep een viertal optredens. Het aandeel van slagwerk onder de muziekgroepen is groot. Het programma varieerde van percussiegroepen en steel bands tot marimbaorkesten. Negen studenten van Kunstencentrum het Klooster uit Woerden gingen onder hun groepsnaam "Saxslag" met docent Kees de Dreu naar Denemarken en doen verslag van hun slagwerkweek, waar ook de Brass Machine uit Veghel aanwezig was.

door: Marloes van 't Oever

Maandag
In alle vroegte verzamelden we ons bij het Klooster (6.30u). De laadruimte van het busje bleek ruim genoeg om alles in mee te vervoeren. Rond half 8 vertrokken we van Woerden richting Hörby in Zweden. Bij Enschede gingen we de grens over en via Hamburg reden we naar Puttgarden, waar we met de boot de oversteek maakten naar Denemarken (14.30u). Het laatste gedeelte van de reis ging via Kopenhagen en Malmö (de brug) naar Hörby.

Rond half 7 kwamen we aan op de Frostaschool en werden we ontvangen door een ontvangstcomité en een welkomstdrankje met op de achtergrond piano met zang. De Brass Machine uit Veghel was ook gearriveerd. Een heerlijke maaltijd stond klaar en tijdens het eten werden we vermaakt met een theatervoorstelling wat gericht was op cultuurverschillen.

Dinsdag
Om 7 uur gaat de wekker en langzaam komt iedereen op gang na de vermoeiende nacht. Rond 8 uur vertrekken we naar de Georgeshillschool. Hier hebben we twee concerten gegeven om half 10 en 11 uur. Vooraf aan het concert gaf Kees een korte uitleg over de instrumenten die meespeelden. Er waren twee groepen van 80 kinderen tussen de 10 en 13 jaar. Om vijf uur begon de opening van het prefestival in Hörby op een pleintje. De Brass Machine speelde rond half 6 in de grote tent en daar hebben we met plezier naar geluisterd.

Na het avondeten zijn we ons gaan voorbereiden op het avondconcert op onze slaaplocatie. Rond kwart voor 9 begon het opbouwen van het podium voor ons concert om 21.40u. De zenuwen werden nu wel een beetje gekweekt door de hoeveelheid publiek. Vooraf de Yell! met z’n allen en vervolgens er tegen aan. Het was een geweldig concert: goed gespeeld en het publiek stond tot buiten de tent!! We hebben veel enthousiaste reacties van het publiek gehad en gaf het ons echt een super kick!

Woensdag
Vandaag vertrekken we na het ontbijt naar het festivalterrein in Malmö. Rond 12 uur vertrekken we naar Malmö voor een eerste verkenning van de stad. Met moeite vinden we een parkeerplaats voor de bus, maar daarna maken we een wandeling door de stad. Ook lopen we even naar de concertlocatie van morgenavond en bezoeken we een muziekwinkel daar in de buurt. Hier wordt alles natuurlijk even uitgeprobeerd.

Het openingsconcert begint om acht uur met zeer veel wind, dus met veel klappen, zingen, swingen en springen blijven we een beetje warm. De Ale Möller Band heeft opgetreden met o.a. Timbuktu (een bekende rapartiest). Ze maakten muziek uit Arabië, Afrika en Zweden. De achtergrond van de band is in de jazz en Zweedse volksmuziek, maar de laatste tien jaar richten ze zich op de World Music. Ook hebben we een show van de Cirque Nouveau gezien. Tijdens het concert wordt verteld dat 1000 mensen worden geëvacueerd, omdat hun tenten zijn weggeblazen door de wind. Na afloop van het concert nog een warm drankje als koffie of thee en dan de tent in.

Donderdag
Na het ontbijt luisterden we naar een harmonieorkest uit Hongarije die in de grote eettent gingen spelen.

Rond 11 uur vertrokken we naar de concertlocatie in Malmö (Kultuutkopaniet in de Mazettisalen). Hier hebben we onze instrumenten opgeslagen voor vanavond op de derde verdieping van het gebouw. Op de vierde verdieping zullen we in een knus zaaltje ons concert geven. Om één uur gaf Rødovre Percussion uit Denemarken een concert in de foyer van het Concertgebouw. Deze groep maakte veel gebruik van melodisch slagwerk, zoals marimba’s en ook een bas-marimba, en hadden een gevarieerd programma. Vervolgens zijn we in de grote zaal naar het Jugend Symphonie Orchester des Muzikschule Detmold uit Duitsland wezen luisteren.

Daarna zijn we naar het Folketspark gewandeld. In dit park waren drie buitenpodia en een kermis. We hebben gesmuld van de suikerspinnen en ijsjes. In dit park hebben we de volgende optredens gezien:

1. Stubenmusik uit Ober-Grafendorf - Oostenrijk -Tirolerlmuziek/ zang
2. Ceol Na Mara uit Furbo - Ierland - Fluit begeleid door kinderen
3. Lollands Harmonieorkest -Denemarken - Jeugdorkest
4. Goois Jeugdorkest uit Hilversum - Nederland - Jeugdstrijkorkest + blazers
5. Saxfabriken uit Bålstra - Zweden - Saxorkest klassiek

Tegen vijf uur zijn we naar de concertlocatie gegaan om alles klaar te zetten en in te spelen. Totaal onverwacht stonden Judith en Iman als leuke verrassing in de zaal. Helaas, was er om 18.00u nog geen publiek. Daarom gingen we beneden bij de Nederlandse groep ‘Percussion Explosure’ uit Wijchen kijken. Onze host kwam om kwart over zes zeggen dat er een groep van 20 mensen is gekomen. Het leuke was dat het de Saxfabriken waren en nog twee superfans uit Hörby. Dus wij snel naar boven en spelen maar. Het was niet zo’n grote groep publiek, maar de sfeer was er zeker en ook dit heeft zijn charmes.

Hierna zijn we naar het grote podium gegaan voor een optreden van de Stick Slagverkensemble en Symphonic Band uit Zweden (Halmstad). Vervolgens in een andere tent nog een jambeesessie bijgewoond, een zangnummer en onritmisch slagwerk door een jongen van 10 jaar op een drumstel gehoord.

Vrijdag
Na het ontbijt wandelen we naar het grote podium om te genieten van Los Mosquitos uit Vissenbjerg. Een goed klinkende band gecombineerd met marimba’s uit Zweden. Daarna speelde een drumband en harmonieorkest uit Vellinge (Zweden).

Het concert vindt vandaag plaats in het Medborgerhuset in Hvidovre, een plaatsje vlak onder Kopenhagen. We vertrekken om 11.30u en na het uitpakken volgt er een repetitie.

Om 15.00u vertrekken we naar Kopenhagen om het Junior Harmonieorkest uit Kolding (Denemarken; 16.00u) en het Saxorkest uit Boxtel/ Vught (Nederland; 17.00u) te zien.

Bij het concert zijn er 5 mensen uit Hvidovre aanwezig, Judith en Iman en het orkest waarmee we het dubbelconcert geven. Dit is het Jugendblasorchester der Musikschule Hünenberg uit Zwitserland. Dit orkest had veel jeugdleden en wij hebben een nummer met Zwitserland meegespeeld. Heel erg leuk ontvangen van beide kanten. Het concert was goed en door het dubbelconcert was er meer contact tussen ons en Zwitserland. Het is leuk om naar elkaar te luisteren en op deze manier heb je ook meer publiek.

Zaterdag
Bij het opstaan werden alle tassen weer ingepakt en de tenten opgebroken, want het is de dag van de terugreis. Bij het inleveren van de tenten moesten ze in veel te kleine tentzakken gepropt worden. Nadat iedereen een festival t-shirt had gekocht, zijn we gaan ontbijten (8.30u).

Saxslag bestaat uit:

slag
Kees de Dreu
Daniel Gort
Maurice Schuyt
Sander van Vliet
Emmy Wateler

sax
Casper Dik
Ingeborg Brillemans
Eric Brillemans
Marleen Verduyn
Marloes van 't Oever

In totaal deden er zo’n 27 Nederlandse groepen mee aan het festival. Meer informatie kun je vinden op de website van het festival.

zoeken
zoeken