download (1)

Clinic Virgil Donati

Adams Drumworld in Ittervoort

On Stage 17-06-2007 17:28

Op dinsdag 12 juni kwamen zo’n 500 mensen naar Drumworld in Ittervoort om te genieten van de kunsten van Virgil Donati. Donati verklaarde prompt dat Drumworld zo’n beetje de beste faciliteiten ter wereld heeft voor het houden van zo’n clinic.

De zaal was inderdaad ideaal met veel ruimte voor het volop toegestroomde drummerspubliek. Dat bood goed zicht op het virtuoze spel van Donati, door velen gezien als een van de beste solisten ter wereld. Toch was er ook wat tegenspoed.

Donati zou een vrouw geholpen hebben die gevallen was en had daarbij voor het eerst in zijn leven een peesje geblesseerd in zijn arm. Daardoor kon hij zijn linkerarm maar gedeeltelijk belasten en moest hij zich vaak behoorlijk verbijten. Toch was het juist interessant om te zien wat hij ondanks die handicap nog klaarspeelde, en dat was nog steeds imposant.

Donati’s hersenen waren natuurlijk niet geblesseerd dus de metrische modulaties, polyritmes en multidimensionale grooves vlogen ons nog steeds om de oren. Hij speelde ook nieuwe arrangementen van Donati klassiekers als Dog Boots en Alien Hiphop, waarbij hij bij Dog Boots zichtbaar zijn best moest doen om de dubbelebassroffels er uit te persen. Toch waren zijn solo’s mooi en de power ongeloofelijk, zeker voor een geblesseerde drummer. Daarna gaf de meester tekst en uitleg met een aantal interessante en uitdagende voorbeelden vanuit een 5/16e ritme. Je kunt de voorbeelden hiernaast downloaden.

Ten slotte was er nog alle tijd voor een foto en een handtekening waarbij goede zaken gedaan werden met de nieuwe Virgil Donati Signature Snaredrum van Pearl. Het publiek ging tevreden naar huis, verbaasd over hoe goed Donati presteerde ondanks zijn blessure. In het najaar komt Donati overigens weer richting Nederland en België. We houden je op Slagwerkwereld.com natuurlijk op de hoogte!

door Mark Eeftens / KJ
zoeken
zoeken