The Hague Jazz Festival 2007 - Dag 1
Josh Dion Band voor het eerst in Europa
On Stage 13-06-2007 00:30
Op 18 en 19 mei 2007 werd voor de tweede maal het The Hague Jazz Festival georganiseerd. Als het festival vorig jaar nog een tegenhanger voor het naar Rotterdam verhuisde North Sea Jazz Festival genoemd moest worden, dan kon de organisatie het dit jaar met recht een volwaardig internationaal festival noemen.Het tweedaagse evenement, dat meer dan 40 artiesten en bands per dag had geprogrammeerd, kende met ongeveer 8.500 bezoekers een wat rustige start op vrijdag 18 mei. De zaterdag was echter een uitverkocht Congrescentrum waar zo'n 10.000 muziekliefhebbers te vinden waren. Slagwerkwereld.com maakte een selectie van artiesten die voor de frequente website-bezoekers bekend zijn, maar ook een met nieuwe of unieke projecten die op het podium stonden. Ook (vooralsnog) minder bekende artiesten zagen we optreden, en die deden qua muzikaliteit zeker niet onder voor de rest van de optredende artiesten.

Op de eerste dag traden bijvoorbeeld Slagwerkwereld.com-endorser Lucas van Merwijk en Nils Fischer op met Nueva Manteca in een duo-concert met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Maar ook was Cyril Directie te zien bij Rob van de Wouws Reboot Your Soul, Maarten Molema bij Room Eleven, Rol Calister met Armando Vidal Sanchez bij Randal Corsens Tumbbo en Erik Ineke met zijn JazzXpress.

Nueva Manteca & The Jazz Orchestra of the Concertgebouw
De meer dan speciale setting van Nueva Manteca met het Orchestra, waarbij het internationale concept van de eerstgenoemde band alles behalve ten onder ging in het blazersgeweld van de tientallen kopervreters, was een mooie opener van het festival. De knallende percussie van Lucas en Nils bleven overeind in de blazersarrangementen en de twee slagwerkers kregen veel ruimte voor hun spel. De solo's van onder andere Ben van den Dungen en Ilja Reijngoud stonden als een huis, net als de arrangementen, die in de bewerkingen voor zoveel blazers een pittige klus moeten zijn geweest voor bandleiders Laurens Jan Hartong en Henk Meutgeert.

In de groove-hoek speelden vervolgens The Jazzinvaders en Rob van de Wouw, met zijn Rebout Your Soul-project. The Jazzinvaders is een project van drummer Phil Martin en Rolf Delfos en Erwin Hoorweg van de Houdini's. Een groovy-must-see als je de kans krijgt.

Rob van de Wouw - Reboot Your Soul
Rob van de Wouw had meer dan goed zijn act together op The Hague Jazz. De band met Cyril Directie op drums had, behalve haar groove goed voor elkaar, ook vanaf het eerste moment de juiste sfeer te pakken. Robs solomomenten vulden de ruimte met zijn bijna nostalgisch gevoel aan Miles Davis, en toetsenist Wiboud Burkens (speelde o.a. met Michael Franti, Anouk en Kane) gaf een paar spetterende solo's op zijn Fender Rhodes. Met de stuwende maar evenzo subtiele drums van Cyril Directie was de band in topvorm. Met de warme en oh zo soulvolle stem van zanger Ivar zou deze band in het buitenland net zo makkelijk succesvol kunnen zijn.

Josh Dion Band
Wilde je drums op het meest intensieve niveau beleven, dan was Josh Dion met zijn band een van de hoogtepunten van de dag. Zijn mimiek spreekt boekdelen over hoe deze man in de muziek staat. Al spelend geeft hij het publiek een energie die maar weinig artiesten op een podium zo krachtig kunnen overdragen. Naast zijn ongelooflijk groovende spel neemt hij ook de vocalen voor zijn rekening, en wel alsof hij netjes studio-opnames aan het inzingen is. Deze man is een ongelovelijke ervaring om te zien op het podium. De kracht en muzikale arrangementen van zijn spel en drums zijn een waardevolle les in dynamiek. Met zijn 'ronde benadering' lijkt het wel of hij drumt in de New Orleans-traditie. Zijn spel is echter veel breder en heeft op bepaalde momenten de warme jazz-invloeden, net zoals hij even makkelijk een samba meepakt om bepaalde frases te benadrukken. Maar hij speelde vorig jaar dan ook niet voor niets het laatste album 'Wrapped in a Dream' van Spyro Gyra in.

Room Eleven
Met een vers gouden album aan de muur, videoclip opnames in Argentini, een WE-commercial op haar naam n een snel groeiende populariteit, is deze band een van de meest succesvolle van het afgelopen jaar. De sympathieke groep muzikanten speelde voor een bomvolle zaal waar het publiek direct stond te dansen. Room Eleven, met Maarten Molema op drums, gaat nog dit jaar een nieuw album opnemen. Binnenkort speelt de band op het Montral Jazz festival in Quebec en spelen ze elke dag op Oerol 2007. Ondanks het drukke schema, hebben Maarten en broer-gitarist Arin tijd gevonden voor een duo-interview over drums, broers en samen muziek maken. Binnenkort lees je het volledige interview op Slagwerkwereld.com.

Randal Corsen Tumbbo
Toetsenist Randal Corsen stond met zijn Tumbbo-project op de eerste dag van THJ. Met Rol Calister op drums, Armando Vidal Sanchez, Erik Brigitha en Roderick Volk op percussie knalde zijn band vanaf het eerste moment door de zaal. De 17-koppige Antilliaanse big band speelde verschillende Antilliaanse standards, door Randal voorzien van eigentijdse arrangementen. Met Tumbbo laat Corsen de rijke Latijns Amerikaanse traditie van muziekstijlen horen, zoals de tumba en Curaaose wals. De tumba heeft qua ritmiek diepe Afrikaanse roots, maar eveneens Europese harmonisch invloeden en teksten in het Papiamento. Naast de traditionele percussie, piano, gitaar ritmesectie heeft Tumbbo een uitgebreide blazerssectie. Deze mix mondde uit in een groot salsa-feest, waarin percussie de hoofdmoot was. Behalve dat dit een van de meest speciale concerten van het festival was, kon je Randal zien bij Martin Verdonk's - Latin Jazz V.S.O.P. en Tineke Postma op de tweede dag van het festival.

Als afsluiter van de dag bezochten we het late optreden van Eric Ineke met zijn JazzXpress. Oude jazz, zou je denken! Maar Eric Ineke weet in zijn tradities nog steeds hoe een band moet klinken, waar hij zijn gave van muzikaliteit kan leggen tijdens nummers en solo's, maar vooral zijn intensiviteit waarvan elke nieuwe generatie nog steeds bijzonder veel van kan leren.

Foto's & video's
Van elke band en artiest die genoemd zijn in dit artikel vind je uitgebreide online fotoboeken op hun pagina's op Slagwerkwereld.com. Bekijk ook de video's van Randal Corsens Tumbbo met o.a. Rol Calister en de solo van Armando Vidal Sanchez op de Media-tab.
drummer links