Trommelrommeldag Winterswijk
On Stage 22-05-2004 15:27
Op 16 mei vond de zevende Trommelrommeldag plaats, georganiseerd door Interdrum in Winterswijk. Slagwerkwereld bezocht voor de eerste keer dit evenement en kwam tot de ontdekking dat het afreizen naar Winterswijk meer dan de moeite waard was; de Trommelrommeldag is een uniek evenement om een jaarlijks bezoek aan te brengen.Op de Trommelrommeldag kan iedereen een kraampje huren om zijn of haar spulletjes onderhands te verkopen. Dat dit een goed initiatief is blijkt uit de medewerking van de importeurs en slagwerkers die meewerken aan het evenement. Dit jaar kwamen Bart Vergoosen, Martijn Bosman, Mark Eshuis & Femke Krone, Dave van Beek & George Pelupessy Ún Marco Minneman naar Winterswijk om de bezoekers leerzame en overgetelijke clinics te geven. Slagwerkwereld doet verslag van de laatste drie clinics van de dag.


Mark Eshuis & Femke Krone

De clinic van Mark Eshuis en Femke Krone richtte zich op de samenwerking tussen drummer en percussionist. Mark doceert aan het conservatorium in Alkmaar en is drummer bij Margriet Eshuis. Femke haar CV laat een groot aantal verschillende artiesten zien waar zij mee gespeeld heeft. Ook zagen we haar dit jaar tijdens de uitzendingen van Idols percussie spelen bij het begeleiden van de Idols-kandidaten.


Over de samenwerking tussen drummer en percussionist lieten Mark en Femke aan de hand van duidelijke muzikale voorbeelden zien dat de een de ander kan aanvullen en niet in de weg hoeft te zitten. Dat de twee slagwerkers goed op elkaar zijn ingespeeld kwam goed naar voren bij het 'onderscheid maken tussen couplet en refrein'. Mark liet ook zien hoe je percussie kunt integreren in je drumspel: met shaker en conga liet hij verschillende mogelijkheden zien waarmee je je spel kunt variŰren met meer geluiden en combinaties.


Dave van Beek & George Pelupessy

Dave en George gingen tijdens hun clinic een stap verder en lieten zien hoe interactie en samenspel met verschillende stijlen kan leiden tot unieke grooves en mogelijkheden. Deze heren zijn thuis in de afro-cubaanse muziek waarbij ze aan de hand van de clave de mogelijkheden benutten in het samenspel tussen drummer en percussionist. Door bijvoorbeeld samen een Songo ritme neer te leggen kunnen diverse combinaties gemaakt worden tussen bassdrum, hi-hat, snare en de percussieintrumenten van George. In de filmpjes zie je hoe de heren grooves neerzetten en er ook nog over soleren.


Marco Minneman

Afsluiter van de dag was Marco Minneman. Een drummer met een unieke eigen stijl en een technisch ongelooflijk niveau. Marco is expert op het gebied van 'Independent Drumming'. Zijn set is een combinatie van toms, hi-hats en veel pedalen! In de filmpjes zie je hoe Marco techniek toepast in bijna onmogelijke combinaties. Let vooral op het voetenpatroon dat hij onder zijn solo legt.


Voor meer foto's en verslagen kun je natuurlijk op de website van Interdrum terecht. Op de website van Astrid, webmeesteres van www.kane-abroad.nl, vind je een verslag van de clinic van Martijn Bosman.

drummer links