Eijk, De Rijk & Zuiderwijk - Muzikantendag 2004
On Stage 20-05-2004 17:02
Op 15 mei 2004 vond in de Melkweg in Amsterdag de Muzikantendag plaats. Het evenement, georganiseerd door Conamus, Buma en Sena, had ook dit jaar weer een waslijst aan grote namen die verschillende workshops en clinics gaven. Slagwerkwereld bezocht de clinics van Cesar Zuiderwijk en Eijk & De Rijk om ook degenen die niet aanwezig konden zijn te laten meegenieten van de kwaliteiten van deze heren.Cesar Zuiderwijk
De slagwerkaftrap op de Muzikantendag werd genomen door Cesar Zuiderwijk. Cesar is misschien wel het meest bekend als de drummer van de Golden Earring, de band waarmee hij al jarenlang successen boekt. Daarnaast is hij muzikaal veel breder actief: zo is hij oprichter van Music Station, zijn drumschool in Den Haag, was hij in 1992 al de leider van het '1000 drummers aan de Maas' spektakel en deed hij in 2000 een theatertournee met slagwerkgroep Percossa onder de titel: "Alle gekheid op een stokje".

Tijdens de (vroege) clinic liet Cesar weer duidelijk zien dat hij meester is op het gebied van inventief drummen, het spelen met ritmes en toepassen van technieken. Het eerste half uur werd besteed aan het hameren op de noodzaak van techniek. Met rust en beleid liet hij de volle zaal zien hoe je komt tot een goede warming-up, het studeren van rudiments en hoe je deze kunt toepassen op het drumstel.

Aan de hand van vragen uit de zaal liet Cesar zien hoe je hand- en voetcombinaties kunt maken, rudiments kunt toepassen in fills en wat de 'kortste weg is naar je bekkens'. In de filmpjes bij dit artikel zie je een drumsolo, een toepassing van een New Orleans dubbelbass patroon en hoe je van traditional grip kunt switchen naar een matched grip.

Eijk & De Rijk
Later in de middag gaven Jeroen de Rijk en Hans Eijkenaar een door Slagwerkkrant georganiseerde workshop over de samenwerking tussen een drummer en percussionist. Lezers van Slagwerkkrant kozen het afgelopen jaar Hans Eijkenaar tot beste drummer van het moment en Jeroen de Rijk tot beste percussionist van het moment.

De ins en outs van de samenwerking tussen drummer en percussionist kwamen uitgebreid aan bod tijdens de workshop. Niet alleen zijn Hans en Jeroen volledig op elkaar ingespeeld (zelfs wanneer ze afzonderlijk van elkaar opnames maken) maar kunnen ze hun spel ook duidelijk uitleggen aan de hand van anekdotes en muzikale voorbeelden.

Elk item dat aan bod kwam werd uitgelegd en voorgespeeld: de verschillende opvattingen van nummers, het inspelen van een nummer in de studio (weinig tot niets doen) en zelfs de technische aspecten van Hans zijn spel werden tot op de upstroke uitgedokterd. Helaas zaten er weinig percussionisten in de zaal om vragen te stellen. Toch kon Jeroen de Rijk duidelijk kernpunten aangeven waar drummers rekening mee moeten houden wanneer ze samenspelen met een percussionist. En dat toont het vakmanschap van de heren: ongeacht de situatie toch je spel spelen en functioneel zijn.
drummer links