Indoor percussie
Percussion dag en Color Guard & Indoor Percussion Finals
On Stage 18-05-2007 15:51
Op zaterdag 31 maart organiseerde CGN in Eindhoven haar jaarlijkse Color Guard & Indoor Percussion Finals, daarnaast werd in Waalre een speciale Percussion dag georganiseerd rond de Amerikaanse gasten van Rhythm X uit Columbus, Ohio.voor de ‘drumcorpsslagwerker’ is in de winter weinig te beleven. Om dit gat op te vullen is men (eerst in Amerika en later in Nederland) begonnen met het organiseren van wedstrijden voor indoor percussion ensembles.

De meeste indoor ensembles bestaan uit een back field ensemble en een front ensemble. Het back field ensemble bestaat, net als bij drumcorpsen, uit snares, multi-tenors, cymbals en bassdrums. In het front ensemble van een drumcorps zie je voornamelijk malletinstrumenten zoals marimba’s en vibrafoons, drums- en percussie-instrumenten. Bij het front ensemble van een indoor ensemble zie je echter ook ‘popinstrumenten’ als gitaar, keyboards en basgitaar.

Binnen de indoor percussion-competitie heb je twee verschillende klassen. In de Marching Class moet de groep naast de muziek ook showfiguraties instuderen en presenteren. De Concert Class is bedoeld voor stilstaande groepen en draait meer om de muziek. In die laatste klasse eindigt in Eindhoven het Beatrix Percussion Ensemble als eerste. De tweede plaats is voor Showband USA uit Frankrijk en de derde plaats gaat naar Blue Lions, eveneens uit Frankrijk. In de Marching Class worden de Senators uit Engeland kampioen. Percussion Unlimited uit Loon op Zand wordt tweede en Vintage uit Engeland derde.

Rhythm X
Tijdens de Percussion dag even verderop in Waalre zijn er clinics van Tim Fairbanks en Tim Jackson (Rhythm X) en optredens van de slagwerkgroep St. Ceacilia uit Doornenburg en de tamboers, pijpers en steelband van de Mariniers Kapel.

Rhythm X is een zogenaamd independent indoor percussion ensemble. Dit betekent dat ze niet aan een school of drumcorps verbonden zijn. Iedereen onder de 23 jaar kan auditie doen. Het ensemble is opgericht in 2002 en dat jaar werden ze meteen kampioen in de Open Class (gemiddeld niveau). Het jaar daarop kwamen ze uit in de World Class (topniveau) en haalden een derde plaats. In 2006 bereikten ze zelfs de tweede plaatst.

De leden van Rhythm X wonen verspreid over heel Amerika. Elk jaar vanaf december komen ze drie weekenden per maand in Ohio bij elkaar om te repeteren. Tot februari hebben ze dan de tijd om veel aan techniek, uniformiteit en muziek te werken. Tijdens het wedstrijdseizoen, dat in februari begint, wordt veel aandacht besteed aan het ‘cleanen’ van de muziek (iedereen spatgelijk laten spelen) en het verfijnen en aanpassen van het programma. Hier wordt zeer constructief aan gewerkt. Tijdens een van de clinics zagen we de multi-tenors werken aan het cleanen van de tenorssolo in het programma. Ze begonnen met het uitspitten van een klein gedeelte van één maat van de solo. Dit fragment werd net zo lang te herhaald tot iedereen het gelijk speelde.

Vaak worden er gedurende het seizoen - mede op aanraden van de jury - ook nog muzikale of visuele dingen veranderd in het programma. Zo werken alle secties afzonderlijk toe naar een waanzinnig stukje slagwerkentertainment. Dit jaar worden de Indoor Percussion Finals van 19-21 april gehouden in Ohio, de thuisbasis van Rhythm X. Natuurlijk gaan ze er alles aan doen om dit jaar voor het eerst op de eerste plaats te eindigen.

De show
Aan het einde van deze geslaagde Percussion dag bracht Rhythm X z’n complete showprogramma ten gehore, waarbij bleek dat de muziek van Justin Timberlake en z’n band *NSYNC zeer geschikt is voor slagwerkensemble. Fantastisch om te zien hoe de muziek en figuraties een geheel vormen in dit acht minuten durende slagwerkspektakel.

Meer informatie over Indoor Percussion in Nederland vind je op colorguard.org en meer over de Amerikaanse organisatie vind je op gi.org.

Auteur: Dirkjan van Groningen
drummer links