Muzikantendag 2007
Tips en tricks van de professionals
On Stage 17-05-2007 02:05
Zaterdag 12 mei 2007 vond de jaarlijkse Muzikantendag plaats in en rond De Melkweg te Amsterdam. Een bomvol programma met een groot aantal panels, workshops, demo- en managementspreekuren om jou muzikaal een stap vooruit te helpen.Ook voor drummers en percussionisten viel meer dan genoeg op te steken, met name dankzij het Slagwerkkrant-programma. Wat te denken van bijvoorbeeld Ed Warby, Mark Eeftens, Mario Goossens, Jeroen Kleijn en Marco Toro Bernal?

Ed Warby
Metaldrummer Ed Warby startte zijn clinic direct vol gas met een nummer van het klassieke Gorefest-album 'False': "Loopt de tape wat langzamer mee vandaag, of speel ik wat sneller door de adrenaline? Volgens mij vloog ik over de click heen..." Vervolgens vertelde Warby onder meer over zijn ervaringen met Gorefest, zijn drumstijl (van blastbeats, tot subtiele ghost notes) en zijn aanpak als sessiedrummer bij Ayreon en Krezip. Hij ondersteunde zijn verhaal door meer songs te spelen van Gorefest en Ayreon, steeds begeleid door de backingtracks van beide bands. En adrenaline of niet - Warby's spel was net zo strak als altijd, niets op aan te merken dus!

Mark Eeftens
Ondertussen was Mark Eeftens in de Slagwerkkrant Masterclass Room college aan het geven over stokhouding en slagtechniek. Jarenlang vroeg hij alle topdrummers, nationaal en internationaal, naar hun grip. In Slagwerkkrant wijdde hij er afgelopen jaar al een serie artikelen aan, nu gaf Mark Eeftens het aanwezige publiek alle verzamelde kennis in een uur mee.

Ro Krom & Marc Baronner
Kraak & Smaak bestaat in de kern uit producerstrio Oscar de Jong, Mark Kneppers and Wim Plug. Live wordt de electronsiche muziek ondersteund door niemand minder dan slagwerker Ro Krom en bassist Marc Baronner. Het drum-en-bas-duo legde uit hoe ze proberen om de analoge en digitale muziek zo goed mogelijk te laten samenvloeien. Ro Krom: "Ik heb juist gekozen voor een jazzkitje omdat die digitale beats al zwaar genoeg zijn van zichzelf. Als ik dat wil evenaren, ga ik in hetzelfde spectrum zitten en wordt het juist te veel. Nu valt het veel meer op wat ik doe."

Mario Goossens
Een van de meestgevraagde studiodrummers uit Belgi is Mario Goossens. De muzikale duizendpoot, onder meer bekend van Hooverphonic, Noordkaap en Triggerfinger, ging onder meer in op op het verschil tussen sessiedrummen en je eigen ding doen en de sounds die een liedje nodig heeft. Daarnaast liet Goossens horen welke artiesten hem hebben benvloed, en hoe hij aan die invloeden zijn eigen draai heeft weten te geven. Mario Goossens: "Probeer goed te bedenken welke sound het beste bij het liedje past. Als je denkt dat het nodig is om je snare te dempen met een theedoek, moet je dat gewoon doen!"

Jeroen Kleijn
Of het nu albums zijn van Johan, Spinvis, Bauer, Scram C Baby of Daryll-Ann, Jeroen Kleijn drumt steevast mee. Ook live speelt hij met al die verschillende bands van hetzelfde platenlabel; Excelsior. Genoeg reden voor Mark van Schaick om de huisdrummer van het Excelsior-label live te interviewen.

Marco Toro Bernal
Het hoogtepunt op slagwerkgebied werd verzorgd door Marco Toro Bernal (Laberinto, Toro Ensamble). Hij legde op heldere en inspirerende wijze uit hoe je percussieritmes kunt vertalen naar je drumkit en omgekeerd. Bernal illustreerde zijn concept met onder meer congas en drums. Ronduit knap was hoe hij een swingend maracas-patroon wist te vertalen naar het drumstel. Toen hij vervolgens ook het aanwezige publiek wist over te halen om met hem mee te spelen, was zijn workshop helemaal af.

The Engine Room: The Apers
Een kijkje in de machinekamer van de band, dat is het idee achter The Engine Room. Wegens succes waren er twee Engine Room-sessies dit jaar. De eerste was met The Apers, 's Neerlands meest succesvolle punkrockband met Ivo 'Backbreaker' Bos op de drumkruk. Naast de nodige live nummers was er ruimte voor vragen vanuit het publiek. Aan de orde kwam onder andere de zoektocht naar het juiste tempo waarop een liedje optimaal groovet en hoe de rest omgaat wanneer een van de bandleden stilvalt.

The Engine Room: Roos(beef)
Roos(beef), winnaar van de Grote Prijs in 2005 in de categorie singer/songwriter, verzorgde de tweede Engine Room-sessie. Roos stond dit maal met haar band, waaronder drummer Tim van Oosten, in de Melkweg. Naast het spelen van enkele nieuwe nummers, legde de zangeres onder meer uit hoe haar liedjes tot stand komen, hoe ze haar stemtechniek verder probeert te verbeteren en waarom drummer Tim op goedkope en zelfs tweedehands bekkens speelt.

Luie Hond
De band mag wel Luie Hond heten, te beroerd om hard te werken zijn deze Friese muzikanten allerminst. De reggae-/skaband, met Andries van Wieren op drums en Bart Dalenoord op percussie, bestaat inmiddels alweer tien jaar. Tijdens een intieme workshop kon het publiek ontdekken hoe deze prettig gestoorde ratjetoe aan muziek en teksten komt, en hoe ze die harmonieuze samenzang voor elkaar krijgen.

21 programmaonderdelen per uur
Van demospreekuren tot discussiepanels, van een professionele fotoshoot tot advies over banpromotie en platendeals, en van live-interviews met onder andere Ellen ten Damme, Kevin Aper (The Apers) en Jan Smeets (Pinkpop) tot de uitreiking van de Duiveltjes - met ieder uur 21 programmaonderdelen was het lastig kiezen tijdens de Muzikantendag.

The Case: Chris Sweet en Deluxe
Daarnaast was er wederom het vaste onderdeel The Case: een stoomcursus in het artiestenbestaan. Uit alle inzendingen selecteerde sterdrummer en producer Hans Eijkenaar twee acts voor The Case: zangeres Chris Sweet en de band Deluxe, met Vincent Stijns op drums.

Beide acts werden op het podium voorgesteld aan het publiek. Samen met zangcoaches, pr-experts en ervaren managers besprak vervolgens Hans Eijkenaar de muziek, stipte verbeteringspunten aan en ging de vaste band van Anouk een middag lang met beide acts aan de slag om hen naar een hoger niveau te tillen.

Organisatie
Muzikantendag werd georganiseerd door Buma Cultuur, met medewerking van Sena Performers. De programmering kwam tot stand in samenwerking met BGIN, BV Pop/FNV Kiem, Gitarist, IMMF, Interface, Keyboard Plus, Ongekend Talent, POP NL, Productiehuis OostNederland en Slagwerkkrant.

Meer foto's van alle drummers en bands vind je op hun artistprofielen via de links onderaan dit artikel.
drummer links