Pestpop 2007
Slecht geluid teistert goede optredens
On Stage 25-04-2007 17:42
Welke artiesten er op een festival komen is uiteraard erg belangrijk, maar dat ook de organisatie van invloed is op het succes van een festival, bewees de tweede editie van Pestpop, dat op 20 en 21 april plaatsvond in het Belgische Wieze. Niet kloppende gastenlijsten, een bouwterrein als camping en slechte voorzieningen voor de bands, maar vooral de geluidskwaliteit waren het hele weekend een bron van ergernis voor de festivalgangers en de bands zelf. Piepende, krakende en haperende boxen tergden de optredens behoorlijk.De Oktoberhallen, waar Pestpop in gehouden werd, is een soort enorme vliegtuighangar. Het podium stond halverwege de zaal om iets van de ruimte weg te nemen, maar de hal was duidelijk nog een behoorlijke stap te groot voor het festival. Vooral op vrijdag was het vaak angstig leeg.

Op deze dag zouden naast enkele normale optredens ook akoestische shows gegeven worden door de Belgische gothic band Sengir en de Amerikaanse heavy-metalband Jon Oliva’s Pain. Bij Sengir bleken ze hiervan echter niets te weten, dus werd er een elektrisch optreden gegeven. Het hele optreden lang werd de band geteisterd door technische problemen.

Ook Jon Oliva’s Pain, dat wel een akoestische set speelde, had te kampen met storingen, dit tot zichtbare woede van bandleider Jon Oliva. Nadat de problemen enigszins verholpen waren, speelde de groep een fenomenale akoestische show met een verrassende setlist. Naast nummers die zich makkelijk lenen voor een akoestisch set als Believe, speelde de band ook pittigere nummers als Ghost in the Ruins. Gitarist Matt LaPorte liet uiterst creatief gitaarspel horen.

Op de zaterdag was het geluid al wat beter, maar nog steeds verre van optimaal. Deze dag konden vooral liefhebbers van de heavy-metalband Savatage hun hart ophalen, omdat er drie bands met leden of voormalig leden van deze band speelden.

Gitarist Chris Caffery speelde vooral eigen materiaal, maar was niet te beroerd om zowel bij Circle II Circle met voormalig-Savatage zanger Zachary Stevens en bij Jon Oliva’s Pain, met Savatage bandleider Jon Oliva, een gastoptreden te verzorgen. Helaas viel de gitaar van Caffery tijdens zijn optreden met Jon Oliva’s Pain continu uit.

De afsluiter van het festival was de Zweedse extravagante industrial band Deathstars, maar na de Britse doom metalband My Dying Bride die voor hen speelde, liep de zaal al snel leeg.

Er stonden veel goede bands op Pestpop, maar de organisatie en vooral het geluid lieten enorm te wensen over. Bovendien is het gezien het lage bezoekersaantal maar de vraag of er een derde editie zal komen.