Succesvolle eerste Zaanse slagwerkdag
On Stage 04-04-2007 12:09
De eerste Zaanse slagwerkdag is een vervolg van de twee slagwerkdagen die eerder in Haarlem plaatsvonden. De locatie werd gewijzigd naar FluXus Centrum voor de Kunsten in Zaandam, omdat organisator Jeroen Vrolijk verhuisde.Al vanaf de eerste drumdemonstratie van Carel Vrieling, eigenaar van drumschool Zaanstreek, zit de zaal bijna helemaal vol. In zijn demonstratie geeft hij tips over verschillende Afro-Amerikaanse drumstijlen.

Hierna neemt voormalig Kane-drummer Martijn Bosman achter het drumstel plaats voor een masterclass. Hij begint zijn demonstratie met een daverende drumsolo langs verschillende stijlen, waarbij hij alles uit zijn drumstel haalt wat er in zit. “Als je veel gevraagd wilt worden als studiodrummer, zoals ik, moet je ook bereid zijn simpel te spelen”, adviseert hij het publiek.

Daarna is het de beurt aan een van Vrolijk’s leerlingen, Jim Horvath, om kort uit te leggen hoe je een simpel ritme uitbouwt tot iets wat een stuk moeilijker klinkt. Ook Vrolijk zelf geeft nog een demonstratie, aan de hand van zijn onlangs verschenen instructieboek ‘Heronimus Drummethode’.

De Venezolaanse drummer Marco Toro Bernal, bekend van de 'metalatino' band Laberinto en zijn eigen Toro Ensamble, geeft vervolgens samen met Vrolijk een spetterende demonstratie Latijns-Amerikaans drummen. Duidelijk genietend speelt Bernal op zijn conga’s zomerse ritmes, waarop het publiek meeklapt.

Hierna volgt een korte pauze en als daarna Ruben van Roon, drummer voor Hans Dulfer en ook bekend als DJ Kikke, uitleg komt geven over dancedrummen met samples, is de zaal beduidend leger.

Remco van der Sluis, drummer van Jan Akkerman, geeft hierna een overweldigende demonstratie. Als hij klaar is besluiten Vrolijk en Bernal spontaan naar voren te komen om samen met Van der Sluis de dag op een spectaculaire wijze af te sluiten met een drumjam.

“Het was echt knallen” vindt Jeroen Vrolijk. “Dat het na de pauze wat rustiger was, zal wel aan het mooie weer liggen."

Op 23 april organiseert Vrolijk een slagwerkdag in Zandvoort aan Zee. De volgende Zaanse Slagwerkdag is gepland over een jaar.
drummer links