Masters Of Death Tour 2006
Grave, Unleashed, Dismember & Entombed @ Dynamo, Eindhoven
On Stage 20-11-2006 15:02
Onder de noemer "Masters Of Death Tour 2006", sloegen de metalzwaargewichten van Unleashed, Grave, Dismember en Entombed hun handen ineen. De vier Zweedse bands besloten dit jaar door Europa te touren met iedere avond een andere band als headliner.Muziekhistorie
Eind jaren tachtig/begin jaren negentig ontstond in Zweden een eigen, kenmerkende stijl death metal met zware, zompige riffs: de rauwe, wat primitieve old-school sound uit Stockholm. De bands waren steevast te herkennen aan het typische "Sunlight Studio's"-gitaargeluid, dat ze creerden door twee distortion boxen aan elkaar te koppelen. De eerste golf bands in deze stijl bestond onder meer uit Grave, Carnage en Nihilist. Uit deze laatste twee acts ontstonden Entombed, Dismember en Unleashed.

In 2006, zo'n vijftien jaar later, besloten vier van de invloedrijkste bands in deze scene samen door Europa te touren. Dankzij het "Masters Of Death"-concept, kregen metalfans een uitgelezen kans om ze allemaal tegelijk op n avond live op het podium te zien. Op 19 november 2006 stonden de death metalveteranen in Dynamo te Eindhoven, Nederland.

Exterminator
De avond in Dynamo werd echter geopend door de Belgische formatie Exterminator. Deze band begon 1991 en heeft sindsdien de nodige demo's en twee albums uitgebracht. Drummer Marco Vreven kwam in juli 2006 de bezetting versterken, als opvolger van Marc Damiaens. Exterminator speelde solide, maar ietwat doorsnee death metal. De vijftien jaar ervaring betaalde zich duidelijk terug met een strakke set.

Grave
Welke van de vier afwisselende headliners zou in Eindhoven starten? Het bleek Grave te zijn. Nadat drummer Pelle Ekegren kort voor de tour wegens "persoonlijke redenen" opstapte, werd Ronnie Bergersthl (onder andere bekend van Julie Laughs Nomore, Amaran, Centinex) ingehuurd. Met de nieuwe drummer speelde Grave veel materiaal van oude albums, waaronder klassiekers als Turning Black, Soulless, en Into the Grave. Grave gaf een uiterst degelijk optreden, maar leed enigszins onder een matte performance in vergelijking met de navolgende bands.

Unleashed
Unleashed, met drummer Anders Schultz achter de ketels, ging intens van start. De groep bracht een combinatie van oude publieksfavorieten en nieuwe nummers, afkomstig van hun laatste release "Midvinterblot". De band vermaakte zich overduidelijk op het podium en speelde vol vuur. Van alle bands deze avond bracht Unleashed de meeste interactie met de aanwezige metalheads tot stand.

Entombed
Olle Dahlstedt is drummer in Entomed sinds Peter Stjrnvind na jaren trouwe dienst vertrok bij de groep. De drummer is een uitstekende toevoeging aan de band. Dahlstedt speelt erg to-the-point. Zijn benadering is niet altijd die van een typische metaldrummer. Hij speelt met een extreem groovende swing en heeft fills perfect onder de knie, waarmee hij de muziek stevig bijeen plakt en de band voortstuwt als een opgevoerde stoomtrein. Entombed rockte intens en toonde groot enthousiasme en spelvreugde, niet in het minst dankzij frontman Lars Gran Petrov. Klassieke nummers als Supposed to Rot, Crawl en natuurlijk het onvermijdelijke Left Hand Path bracht de death metalviering tot een hoogtepunt.

Dismember
Headliner deze avond was Dismember. Grondlegger en oorspronkelijk drummer Fred Estby ramt als sinds de start van de formatie in 1988 alle nummers vakkundig dicht. Estby gaf bovendien de specifieke sound van deze groep vorm als producer van Dismember-albums. Dit is wellicht ook de reden dat Dismember door de jaren heen het dichtst bij het geluid uit de begindagen is gebleven. Met hun energieke show bewees Dismember een fantastische afsluiter van een geweldige (en oorverdovende) avond te zijn.

Vier bands die samen een (sub)genre definieerden en nu samen toeren en de headliningpositie afwisselen om de zaken fris te houden, blijkt een bijzonder vruchtbaar idee. Het concept verdient navolging. Benieuwd welke volgende vier klassieke bands de krachten op soortgelijke wijze bundelen!
drummer links