Satyricon, Keep of Kalessin en Insomnium
Live @ Tivoli De Helling in Utrecht, 21 september 2006
On Stage 30-09-2006 15:09
Bikkelharde kwaliteit vol duistere sferen: dat is het resultaat als je Insomnium, Keep of Kalessin en Satyricon op één avond programmeert. Een verslag vanuit een uitverkocht Tivoli/De Helling in Utrecht, Nederland.Het was aan de Finse formatie Insomnium, met Markus Hirvonen achter de drumkit, om het publiek in de de juiste stemming te brengen. Ondanks het tegenvallende zaalgeluid lukte dat aardig, want de eerste hoofden sloegen er al snel op los. Iets meer afwisseling in Insomnium's combinatie van melodische death- en doommetal zou hun muziek waarschijnlijk naar een nog hoger niveau tillen.

Keep of Kalessin wist de stemming er nog beter in te krijgen met hun stevig doorbeukende death-/blackmetal. Drummer Vyl (echte naam: Vegard Larsen) voorzag de razensnelle riffs van een passende ondersteuning met een knap staaltje drumwerk. De muziek van de Noorse band is niet baanbrekend te noemen, maar Keep of Kalessin stond met grote overtuiging op het podium. De heren kregen daardoor al snel de volledige zaal aan hun voeten.

Halverwege de show leek er iets mis te zijn met een gitaar en kreeg drummer Vyl de ruimte voor een zeer uitgebreide drumsolo. Ook al spraken geruchten van een vaste truc (de gitarist schijnt vaker voor te wenden last te hebben van een technisch mankement om gelegenheid te bieden voor een drumsolo), de snelle roffels en combinaties tussen bassdrum en toms maakten ook indruk onder niet-drummers in de zaal.

Toen was het de beurt aan Satyricon. In de studio bestaat de groep slechts uit frontman Satyr en drummer Frost (echte naam: Kjetil Haraldstad). Live wordt het duo onder meer bijgestaan door Keep of Kalessin-gitarist Obsidian C, die tijdens deze tour dus steeds twee maal aan de bak moet.

Zo'n vier jaar na het zwarte meesterwerk "Volcano" bracht het Noorse Satyricon eerder dit jaar "Now, Diabolical" uit. Satyricon is de laatste jaren sterk gevolueerd: de pompeuze en technische black metal van weleer heeft plaats gemaakt voor "black 'n roll". En de band was vastbesloten om live een dwarsdoorsnede van zijn gehele oeuvre te geven: al vroeg tijdens de show kondigde zanger Satyr aan dat ze chronologisch alle albums aan bod zouden laten komen. Satyricon voegde de daad bij het woord en hoe!

Drummer Frost zat achter een imposante Tama-drumkit met Sabian-bekkens. Al zwetend, brullend, grommend en gierend ramden de muzikanten het repertoire erdoorheen. Met nummers als The Path Of Sorrow, Tied In Bronze Chains, A Moment of Clarity en Now Diabolical wisten ze het publiek goed te vermaken. Ook voor de oudere metalfans was er het nodige te genieten met covers van Venom, Bathory en het nummer Fuel For Hatred dat werd geniaal ingezet met een Black Sabbath-intro.

Een exclusief interview met Satyricon-drummer Frost vind je overigens hier.
drummer links