Meinl Drumfestival 2006
A line-up of stars
On Stage 12-09-2006 12:37
Op zaterdag 9 september 2006 vond op het immense terrein van de Meinlfabriek in Gutenstetten, Duitsland het tweede Meinl Drumfestival plaats. Zeven topartiesten uit de Meinlschool verzorgden gedurende de dag clinics en masterclasses. Het werd een warme zomerse dag, en niet alleen door het verhitte spel van Thomas Lang, Rodney Holmes, Benny Greb of Jason Bittner.Naast het officiŽle programma kon je de hele dag een rondleiding krijgen in de fabriek waar Meinl haar bekkens fabriceert. De verschillende stands op het terrein gaven je een overzicht van de grote verscheidenheid aan producten die Meinl heeft. Naast cymbalen geldt dat ook voor percussie: van cajon tot egg shaker, alles stond in de zon uitgestald om uitgeprobeerd te worden door de meer dan 1000 bezoekers die het festival trok.

Thomas Lang
De aftrap werd genomen door 'action hero' Thomas Lang. Een letterlijke aftrap als je het bassdrumgeweld van Thomas om je oren krijgt. Thomas Lang is misschien wel de drummer die het verst gaat in het uitdagen van onafhankelijkheid van de ledematen. Het is meer dan spectaculair om deze drummer aan het werk te zien. Niet alleen zijn truukjes met stokken zijn natuurlijk wervelend mooi om te zien, zijn spel overtreft power en techniek en brengt drummen tot een bijna buitenaards niveau. Als toegift speelde hij nog twee nummers van zijn nieuwe DVD die het vervolg is op zijn succesvolle "Creative Control".

Tijdens zijn masterclass zat iedereen met open mond te kijken hoe hij zijn double basspatronen demonstreerde. Thomas is grappig en een goede docent. Ondanks dat hij ogenschijnlijk onnavolgbare dingen doet, is hij in staat zijn techniek verstaanbaar te maken voor zelfs een beginner.

Peter Wrba & Stefan Maass
Peter en Stefan richtten zich op het spelen met percussie in een popband. Tijdens hun clinic was het even afwachten waar het duo heen zou gaan. Maar toen de suggestie van de groove duidelijk werd begreep het publiek waarom deze twee muzikanten met regelmaat in teamvorm gevraagd worden als ritmesectie. Je ziet niet vaak dat een drummer en een percussionist zo goed op elkaar ingespeeld zijn en een groove warm en krachtig kunnen neerleggen. Hiermee toonden zij nog eens aan dat het allemaal niet zo technisch hoeft te zijn als je muziek maakt. Tijdens hun individuele solo's kwamen hun kwaliteiten natuurlijk goed naar voren, maar zoals ze ook tijdens de masterclass lieten zien en horen: minder doen en ruimte laten werkt vaak veel beter dan alles volslaan met noten.

Benny Greb
Benny kennen we van zijn Wicked Workshop-tour in Nederland in mei en zijn clinic op de Trommelrommeldag in Winterswijk. Zijn spel heeft een kernwoord en dat is muzikaliteit. Op zijn solo cd "Grebfruit" speelt hij veel verschillende stijlen, zingt en heeft hij alle blaasinstrumenten zelf ingespeeld. Niet alleen is hij een technisch wonder, ook is hij in staat om humor in zijn spel een grote rol te laten spelen.

En Benny is grappig. Tijdens zijn masterclass kreeg hij iedereen in het publiek aan het lachen om zijn grappen over drums en zijn spel. Zijn clinic was weer een creatieve sessie waarin hij laat zien dat hij zijn trommels door en door kent. Geluiden en tonen die je nog niet kent tovert hij met stokken en blote handen uit zijn drumstel. Een nieuwe meester is opgestaan met dit jonge talent.

Jason Bittner
Jason is een van de eerste koningen van de double bass. Alhoewel hij zich openlijk afvroeg waarom hij een double bass masterclass moest geven met Thomas Lang aanwezig, liet hij zien dat er maar weinig drummers zijn die zijn niveau kunnen halen. De clinic was hard, snel en leek niet te stoppen. Meer dan 45 minuten knalde nummers van zijn band Shadows Fall door de zaal en in weergaloos tempo solerend sloeg hij bijna iedereen de tent uit.

Tijdens zijn masterclass nam hij in sneltreinvaart zijn 'double bass crash course' door, zoals die gepubliceerd is in Modern Drummer. Starten met 16e noten, afwisselen met patronen en langzaamaan steeds een stapje verder gaan. En hij kent de klappen van de zweep: als je niet normaal begint met oefenen ťn met een metronoom, dan ga je het niet redden. Zijn advies om goed en constructief te oefenen viel goed bij het aanwezige publiek in de Masterclass tent: "Slowly but surely wins the race!"

Rodney Holmes
Met het thema 'developing musicality on the drumset' startte Rodney de masterclasses van het festival. En zoals het een goede docent betaamt, ontleedde hij zijn spel tot op het bot. Muzikaal drummen start met een aantal accenten op bijvoorbeeld de toms. Daarna pas je de accenten toe in een ritme en gaat deze vervolgens verplaatsen over de drumset. Toppunt was wel hoe hij demonstreerde hoe dit ook nog eens in verschillende stijlen gedaan kan worden. Wat eenvoudig lijkt, was onnavolgbaar mooi tijdens zijn clinic op het hoofdpodium. Rodney is een meester met een zeer eigen aanpak en een uitgesproken stijl. Zijn spel is anders, heeft veel lagen en Rodney vertelt een verhaal tijdens zijn solo's. Zoals Norbert Saemann, de organisator van het festival, na afloop van Rodney's clinic zei: "Een kleine man die heel groot is!"

Rivo Drei
Afsluiter van de dag was geen drummer, maar een band: Rivo Drei uit Berlijn. Deze driemansformatie van toetsen en zang, basgitaar en drums staat bol van verrassende ritmische schakelingen. Drummer Felix Lehrmann is met zijn 21 jaar een van de Meinlendorsers die direct in het oog springt. De band staat als een huis met zijn groovend werk dat wordt omschreven als een kruising tussen The Dave Matthews Band en The Police. Wie Stewart Copeland's werk kent, weet direct genoeg!

De tweede editie van het Meinl drumfestival was een groot succes met zeven sterren uit de Meinlschule die stuk voor stuk het publiek op hun eigen manier versteld deden staan. Een leuk initiatief van de artiesten was de ode aan organisator Norbert Saemann. Als verrassing kreeg hij aan het eind van de dag door de artiesten een ingelijst bekken met handtekeningen uitgereikt als dank voor zijn werk.

Mocht je volgend jaar zin hebben in een spectaculair drumweekend? Regel dan een hotel in een van de naburige stadjes, bezoek het festival dat behalve de goede sfeer ook erg goed georganiseerd is en geniet van de mooie omgeving rond Gutenstetten en Neurenberg. Meinl verstrekt alle internationale informatie op haar website.

Helaas was het niet mogelijk de artiesten te filmen op het festival. We zullen het je uiteraard melden wanneer Meinl streams op haar website publiceert.

Meer foto's en informatie over de artiesten, hun werk en hun referenties vind je op hun artist pages.
drummer links