Joost Kroon begeleidt Heleen Schuttevaźr
On Stage 24-03-2004 22:04
Voor veel drummers is het al lastig genoeg om een leuke band te vinden, laat staan de juiste muzikanten. Anderen hebben hierin meer succes en spelen in meerdere formaties tegelijk. Joost Kroon is een van Nederlands nieuwe talenten en heeft zichzelf al succesvol weten in te wijden in de Jazz- en Popscene. Op zondag 21 maart 2004 speelde hij bij Heleen Schuttevaźr in 't Hoogt in Utrecht.Joost Kroon studeerde aan het Rotterdams Conservatorium, waar hij met een 10 cum laude afstudeerde. Naast zijn ervaring in de klassieke muziek en zelfs in het theater is hij een allround drummer die moeiteloos zijn weg weet te vinden binnen de stijlen die hem voorgeschoteld worden. Tijdens de sessie met Heleen Schuttevaźr liet hij zien wat het is om een artiest te begeleiden, standards te spelen en dynamische diepgang te geven aan een optreden waar niet voor geoefend is.

Samen met Benjamin Herman (saxofoon en leider van New Cool Collective) en Sven Happel (contrabas) begeleidde Joost zangeres, pianiste en bandleider Heleen Schuttevaźr tijdens een van haar sessies die ze regelmatig in 't Hoogt houdt. En met succes: het zondagmiddagcafé van het Filmhuis was vol en het publiek waardeerde overduidelijk de muzikale activiteiten van het vierkoppig gezelschap.

Op de kwaliteit van de muzikanten is eigenlijk niets aan te merken. Ieder weet wat hij doet, kan luisteren en geeft ieder ander de ruimte om zijn 'ding te doen'. Met vier ervaren muzikanten in de Jazz blijft het een spanningsveld waar de nummers en solo's naartoe gaan. En dat is juist wat de dynamiek van de nummers steeds weer een nieuwe vorm gaf die het publiek vanaf het begin kon waarderen.

Met zijn eigen stijl is Joost duidelijk aanwezig en kan tijdens een sessie als deze zijn functie als drummer feilloos invullen. Van drumsolo (zie de stream bij dit artikel) tot functioneel begeleiden van nummers als Perdido en Colibri. Wanneer hij een solo geeft is deze duidelijk muzikaal: de solo past in de vorm van het liedje (je kunt het thema desnoods doorzingen) en met een vrij improviserend vermogen dat zijn muzikale kwaliteiten duidelijk naar voren brengt.

We spraken met Joost af snel een uitgebreid interview te doen bij een optreden van New Cool Collective. Je wordt natuurlijk op de hoogte gehouden wanneer dit online komt!

drummer links