North Sea Jazz 2006 – dag 3
Met video impressie van het festival!
On Stage 19-07-2006 01:04
Zondag 16 juli was de derde en laatste dag van het North Sea Jazz festival 2006 dat dit jaar voor het eerst in Rotterdam plaatsvond. Online kon je op Slagwerkwereld.com alle dagen de live streams van NPS Output bekijken. De uitzending van zondag was te zien van 16.30 tot 0.00 uur met onder andere RH Factor met Roy Hargrove, Paco de Lucia, Marcus Miller met Poogie Bell en Joe Zawinul & WDR Big Band met Nathaniel Townsley op drums en Alex Acuña op percussie.Leslie Nielsen met Salle de Jonge
Leslie Nielsen warmde het publiek in de tent voor Ahoy’ vanaf 15.30 uur alvast op met hun organ-based funk. Nadat ze in 2004 als voorprogramma van Van Dik Hout op de grote podia van Nederland kwamen te spelen is de band doorgebroken met haar energievolle muziek. Drummer Salle de Jonge (de opvolger van Joost Kroon bij de Handsome Harry Company) drumt zijn stokken aan rafels en soleert alsof zijn leven ervan af hangt. Geweldig om te horen én te zien, zoals je op de foto’s kunt zien.

RH Factor – Roy Hargrove
Neo-soul/funk/jazz van de RH Factor, zoals het in de aankondiging stond. Drummer Jason Thomas legt een basis neer die rete strak en supervet is. Met zijn drumsolo liet hij zien dat hij een ontzettend goede dynamische controle heeft terwijl hij geen afbreuk doet aan de onderliggende groove. Roy Hargrove was later als gastsolist nog te zien bij de Dizzy Gillespie All Star Big band in Amazon.

Pierre Courbois Five-Four sextet
De drummer van de ‘vreemde’ maatsoorten en een van de boegbeelden van de Nederlandse drums. Een concert dat begint met de Balkenende Blues en een zelf samengesteld en gemaakt drumstel; Pierre is geweldig om te zien spelen, heeft een unieke eigen sound en spel en kan als geen ander de grenzen van het drummen verleggen. Met artiesten als Ilja Reijngoud, Jasper Blom en Niko Langenhuijsen kreeg het publiek een voorstelling van de top van de Nederlandse jazzscene te zien.

Ari Hoenig bij Kenny Wheeler
Niet alleen is Ari prachtig om te zien spelen, hij is ook een ontzettend dynamische drummer die je volledig ziet opgaan in de muziek. Wil je veel meer weten over Ari? In Slagwerkkrant 131 - jan-feb 2006 vind je een uitgebreid interview met Ari over creativiteit en componeren op het drumstel.

Jeff ‘Tain’ Watts clinic
Slagwerkkrant werd door North Sea Jazz gevraagd welke drummer zij graag een clinic zouden zien geven tijdens het festival. Nou, Jeff Watts dus. En dat was een hele ervaring. Tain kwam wat slaperig tevoorschijn uit de tot het ochtendgloren durende sessies in het Hilton hotel de avond ervoor (na zijn optreden met Branford Marsalis), maar dat belette hem niet werkelijk alles uit de kast te trekken. Pittige clinic, dat wel. Binnenkort laten we op Slagwerkwereld.com de hoogtepunten zien!

Izaline Calister
Vorige week gaven we al een preview van Izaline en haar band. Het optreden op het NSJ deed er niet voor onder. De met latin jazz en Antiliaanse en Cubaanse ritmes overgoten muziek is echt een lust voor oog en oor. Drummer Roël Calister liet zien hoe je gewoon met het metaal van een schep een supersolo kunt geven en percussionist Rendel Rosalia drijft het publiek op met zijn conga’s. Izaline vertelt, zingt, danst en neemt je mee op de reis die haar tot het schrijven van de nummers heeft gebracht. Niet alleen goed maar ook bijzonder vermakelijk!

Maria Rita
De zangeres uit Brazilië verkocht van haar debuutalbum maar liefst 1 miljoen stuks. Ongekend populair in eigen land en terecht aanwezig op het NSJ 2006. De opstelling van percussionist Da Lua is op zijn minst interessant te noemen. Samen met drummer Cuca Teixeira en bassist Sylvio Mazzucca Jr. zorgde hij ervoor dat je de opkomst van de 29-jarige zangeres net snel meer zult vergeten. Wat een showgevoel met spannende ritmiek die je direct kippevel bezorgde zodra ze het podium betrad. Op de foto’s zie je precies wat we bedoelen!

Cheikh Lô
De uit Senegal afkomstige Cheikh Lô heeft als drummer, percussionist, zanger en guitarist al een flinke CV opgebouwd. Niet alleen produceerde Youssou N’Dour twee van zijn drie albums maar ook werkte hij lange tijd als sessiemuzikant in Parijs. De band met Samba N’Dokh kreeg het publiek aan het dansen met aanstekelijke Afrikaanse ritmes en vette slagwerksolo’s. De Afrikaanse muziek is een stijl die je moet liggen, maar als je er van houdt dan is dit een band die je zeker moet gaan zien als je de kans hebt. Met Cheikh Lô was het Congopubliek alvast goed opgewarmd voor het concert van Lucas van Merwijks Cubop City Big Band. De big band die 22 hoofden telt presenteerde daar tevens de cd van de Anniversary tour van 2005/2006, ‘Latin Vocal Explosion LIVE’.

Lucas van Merwijk’s Cubop City Big Band
cd presentatie ‘Latin Vocal Explosion LIVE’
Na de jubileumtour in 2005 en begin 2006 stond de big band van Slagwerkwereld.com endorser Lucas van Merwijk als een van de afsluiters geboekt op het NSJ. Met percussionisten Nils Fischer en Gerardo Rosales staat dit spectacel altijd garant voor een fantastiche avond. Maar onder de titel ‘Latin Vocal Explosion’ heeft de show een extra dimensie met zangeressen Izaline Calister en Lilian Vieira van Zuco 103. Het concert op het NSJ was tevens een unieke gelegenheid om de gelijknamige cd te presenteren. Binnenkort zullen we je video’s laten zien op Slagwerkwereld.com van het concert van de Cubop City Big band op het North Sea Jazz 2006.
Bekijk hier alvast hoe de band eerder dit jaar een reeks concerten deed tijdens de jubileumtour.

North Sea Jazz 2006
Dit jaar was een speciaal jaar voor NSJ. Niet alleen verhuisde het festival naar Rotterdam, ook kregen alle zalen een andere naam (even zoeken voor de vaste festivalbezoekers dus) en werd de traditionele Bird Award (vernoemd naar Charlie Parker) omgedoopt tot Paul Acket Award. Het programma was werkelijk weer van uitzonderlijke kwaliteit en Slagwerkwereld.com is blij en trots dat ze alle festivaluitzendingen dankzij NPS Output heeft kunnen laten zien op de website. Overigens werd er online veel meer uitgezonden dan op televisie dus we hopen dat je hebt genoten van de concerten van bijvoorbeeld Richard Bona en Jeff Beck met Vinnie Colaiuta.

Video-impressie North Sea Jazz 2006

Er werden dit jaar veel nieuwe namen gepresenteerd waaronder de Nederlandse bands Leslie Nielsen met Salle de Jonge, Monsieur Dubois met Rudi Sanders en Room Eleven met Maarten Molema op drums. Oudgedienden als John Engels, Pierre Courbois, Van Morrison, Randy Brecker, Roy Hargrove en Herbie Hancock waren natuurlijk ook weer aanwezig en Artist in Residence Branford Marsalis gaf elke dag verschillende concerten met onder andere Jeff ‘Tain’ Watts en Roy Haynes.

Volgend jaar zal vast en zeker nog beter en spectaculairder worden na de eerste ervaringen in de nieuwe North Sea Jazz thuisbasis Ahoy’ in Rotterdam. North Sea Jazz 2007 zal plaatsvinden op 13, 14 en 15 juli.

drummer links