Stone Sour-drummer Roy Mayorga geeft interview
"I play from the heart and wear my emotions on my sleeves"
On Stage 18-07-2006 22:07
Stone Sour's tweede album, "Come What(ever) May", ligt eind deze maand in de winkel. Het is de eerste release waarop Roy Mayorga als drummer te horen is.

Een mooie aanleiding om hem eens aan de tand te voelen over zijn eerste slagwerkinvloeden, de onverwachte uitnodiging om bij Stone Sour te komen spelen, en zijn muzikale uitdagingen na 22 jaar ervaring.
Hifi-speakers als monitors
Toen Roy Mayorga vijf jaar oud was wist hij al dat hij drummer wilde worden. Omdat hij regelmatig het huisraad aan gort mepte, kocht zijn moeder hem een klein speelgoeddrumstel. Deze kit sloopte hij echter direct. Toen Roy uiteindelijk op een professioneel drumstel overstapte (20 inch jazzkit met 12-14 inch floortom), speelde hij nummers van Peter Criss (Kiss) keihard mee en fantaseerde dat hij voor een groot publiek stond. "The speakers angled at me like monitors" Hij gaf dan ook regelmatig een optreden voor zijn ouders om te laten zien welke nieuwe nummers hij had ingestudeerd.

Samen met zijn broer formeerde Roy op z'n viertiende zijn eerste band. Ze lieten zich inspireren door bands als Joy Division en Killing Joke. Daarna speelde en tourde hij met verschillende punkrockacts, waaronder Youth Quake.

Alive in Holland
Eenmaal terug in zijn geboortestad New York, ging hij bij de groep Nausea spelen. Roy Mayorga kwam met Nausea in 1990 voor het eerst naar Europa. Mayorga:
"We visited Holland as well, playing in Groningen and Hengelo. Channel Zero Reality / Profane Existence released a great video of these shows: "Alive in Holland". I think it was issued in 1993."

Na ruim twee decennia touren en opnames met de meest uiteenlopende artiesten, waaronder Vanilla Ice, Dave Navarro, Amen en Ozzy Osbourne, belde zanger Corey Taylor van Stone Sour met de vraag of hij wilde meewerken aan de opnames van hun nieuwe album. Roy was zich op dat moment aan het voorbereiden op de tour met Sepultura.

Spelen met Stone Sour
Stone Sour zocht plotseling een drummer om de nummers direct in te spelen: twee weken voor de opnames zag vorige drummer Joel Ekman zich genoodzaakt de band te verlaten vanwege zijn ernstig zieke zoon. Behalve het nummer 30/30-150, dat Amen-drummer Shannon Larkin inspeelde, nam Mayorga de rest van het nieuwe album voor zijn rekening:

"Ik zag spelen bij Stone Sour direct als een uitdaging en dacht meteen: ' dit is wat ik wil doen'. Ik kan nu meer dynamiek in mijn spel brengen en groovender spelen. Van snel naar langzaam, van hard naar gevoelig. Bij Sepultura en Soulfly was ik voornamelijk hard en snel aan het hakken. Deze stijl heb ik nog nooit eerder gespeeld. Voorheen was het voornamelijk thrash and punkrock, wat ik ook zeer leuk vindt, maar dit is een mooie kans om met geweldige artisten muziek te maken."

Uitleggen wat voor drummer Roy Mayorga is, vindt hij lastig en laat dit liever aan anderen over. "I play from the heart and wear my emotions on my sleeves..."

Chiropractor
Voor het optreden neemt hij een Red Bull en gaat helemaal los, "even when only five people are watching". Het komt regelmatig voor dat drummers die zo hard en intensief spelen als Mayorga de nodige klachten ontwikkelen aan polsen, schouders of rug. Heeft Mayorga nog geen last van slijtage?

"Als sinds het begin ben ik vaak flink aan het headbangen tijdens het spelen. Op een gegeven moment kreeg ik daar wat last van. Een paar jaar geleden bezocht ik daarom een chiropractor. Tegenwoordig stretch ik goed van tevoren, zodat ik niet opnieuw last krijg van mijn nek en rug. Zo kan ik nog steeds losgaan."

Wat er na Stone Sour komt weet Roy nog niet. Voorlopig ziet Roy met deze groep voldoende uitdaging:

"Naast het schrijven van filmuziek heb ik op dit moment geen behoefte aan sideprojects en krijg Stone Sour al mijn aandacht".

Nieuwsgierig naar Stone Sour's nieuwe album "Come What(ever) May"? Op de releasepagina vind je meer informatie en de mogelijkheid om online te bestellen.

drummer links