North Sea Jazz 2006 - dag 2
On Stage 17-07-2006 21:49
Dag 2 van North Sea Jazz 2006 was een drummersdag. Rond een uur of tien was kiezen onmogelijk geworden. Jeff Watts met Branford Marsalis, Jack DeJohnette met John Scofield en de Manu Katché Neighbourhood begonnen tegelijkertijd hun concerten, halverwege gevolgd door David Garibaldi met Tower of Power. Gelukkig was het Slagwerkwereld-Slagwerkkrant-team met twaalf man/vrouw aanwezig, dus we konden ons wél goed verdelen over de veertien zalen van Ahoy’ Rotterdam.Wie thuis bleef kon op Slagwerkwereld.com volledige concerten in videostream meemaken van Richard Bona, Sergio Mendes, Neville Brothers, Bilal, Tower of Power, Davell Crawford en Leela James, met dank aan NPS Output.

Jeff ‘Tain’ Watts’ A Love Supreme
Het Branford Marsalis Quartet won in februari een Grammy voor hun in het Amsterdamse Bimhuis opgenomen cd/dvd-project A Love Supreme, de beroemdste compositie van John Coltrane. In de uitvoering – één lange jazztrip als altijd – die het kreeg tijdens North Sea koos Jeff ‘Tain’ Watts halverwege voor een ruime solospot, die hij met ongebreidelde energie en evenveel smaak invulde. Die man is compleet ‘weg’ als hij speelt, geconcentreerd en gepassioneerd; met briljante techniek en een groove die onderhuids doorloopt, terwijl je eigenlijk alleen maar vrij spel waarneemt. Op dag drie doet Watts een clinic, mede tot stand gekomen door Slagwerkkrant. We zijn benieuwd!

Richard Bona
De uit Kameroen afkomstige selfmade multi-instrumentalist en zanger stond op het grote Maaspodium om gelijktijdig met Rodney Holmes bij Bill Evans & Randy Brecker Soulbop Band de zaterdag te openen. Met een sfeervolle introductie leidde hij zijn optreden in. De muziek van Richard Bona rijkt van Afrika tot Latijns Amerika. Zijn Afrikaanse zang is bijna net zo spectaculair als zijn basspel. Op de live streams kon je Ernesto Simpson op drums en Samuel Torres op percussie sfeervolle ritmes zien spelen.

Room Eleven
Room Eleven stond in Congo voor een volle tent te spelen. En ze kregen de zaal plat! De band die in juni haar eerste CD ‘Six White Russians And A Pink Pussycat’ uitbracht kon meteen opdraven op het North Sea. Drummer Maarten Molema is een groover van het eerste uur en zangeres Janne Schra is behalve bloedstollend mooi ook nog een erg begenadigd zangers met een volwassen podium presentatie.

Delfeayo Marsalis
Jason Marsalis, jongste telg in de meest bekende familie in de muziekwereld speelde met broer Delfeayo in Hudson. Dit is een drummer waar we in de toekomst nog veel meer van gaan horen. En niet alleen omdat hij uit de Marsalis-familie komt. In 1998 bracht hij al zijn eerste album ‘The Year of the Drummer ‘ uit met zijn eigen band. Toen was hij 21.

Hank Jones Trio met Roberta Gambarini
Willie Jones III speelde met de 87-jarige pianist die onder andere met Charlie Parker en Ella Fitzgerald speelde. De broer van drummer Elvin Jones is van de eerste generatie bebop jazz muzikanten uit de jaren veertig en was daarom een lust voor het oog en oor om te zien. De invloed van Hank Jones rijkt inmiddels ver; zo spotten we saxofoniste Tineke Postma en guitarist Eduardo Righini in het publiek die oprecht onder de indruk waren.

Paul Acket Award voor Han Reiziger
Voorafgaand aan het optreden van Hank Jones met Willie Jones II werd de Paul Acket Award ‘Special Appreciation’ 2006 uitgereikt aan de weduwe van Han Reiziger. De in mei van dit jaar overleden musicus, presentator kreeg hiermee posthum erkenning vanwege zijn grote verdienste voor de Jazz.
Met de verhuizing van het festival zijn alle zaalnamen vernoemd naar internationale rivieren. De Paul Acket-zaal bestaat daardoor niet meer. Om de oprichter, die in 1992 overleed, toch nog blijvende erkenning te geven is de prijs die tot dit jaar de Bird Award heette, omgedoopt tot Paul Acket Award.

Manu Katché Neighbourhood
Het is zijn eerste echte jazzrelease. Manu Katché verbaasde positief met dit op ECM uitgebrachte project Neighbourhood. De live-uitvoering tijdens North Sea klonk dicht bij de cd-versie. Katché speelde geïnspireerd en was subtiel en groovy zoals we hem kennen. Dat hij in de Missouri-tent in een donker hoekje was weggestopt deed daar niets aan af.

Rodney Holmes bij Bill Evans & Randy Brecker Soulbop Band
Van meet af aan lijkt alles op het podium compleet hunky dory! Er wordt relaxed gespeeld met een veelheid aan finesse en Holmes baant zich breed glimlachend een weg door de toch niet bepaald misselijke stukken, daarbij de trucendoos genadeloos opentrekkend. De onvoorstelbare routine waarmee deze lui spelen doet direct denken aan voorgaande jaren en maakt het moeilijk om nog superlatieven te bedenken om dit gezelschap te omschrijven. Met name bij Above and Below (Brecker Brothers) blijkt hoe onnavolgbaar deze man meester is over zijn instrument. Driewerf hoera ook voor de heren van het geluid!

Trio Beyond: Jack DeJohnette, John Scofield & Larry Goldings
Wat een trio! Drie meesters op hun instrumenten in een volledig gevulde Hudson. Na wat vertraging door technische problemen met de organ van Larry Goldings zorgde het trio ruim een uur voor een virtuoos optreden. Trio beyond is een hommage aan The Tony Williams Lifetime, het baanbrekende jazzrock-project van een van de meest belangrijke drummers aller tijden. Mocht je dit project willen beluisteren, er is een dubbel-cd uitgebracht van het concert op het London Jazz Festival met de titel ‘Saudades’.

Monsieur Dubois
Dit is een geweldig bandje! Rudi Sanders drumt alsof zijn leven er vanaf hangt en met Udo Demandt op percussie zijn deze twee heren de denderende trein die over het publiek heenrijdt. Met Maarten Meddens op Fender Rhodes en Bart Wirtz en Dirk Beets als blazers is deze band een genot om naar te kijken. Het debuutalbum ‘Ruff’ mag je daarom gerust aanschaffen!

New Cool Collective
Op het podium is NCC misschien wel de meest spectaculaire band in Nederland. Elk optreden is een uniek feest en dat wisten de bezoekers van het NSJ. In een meer dan overvolle Darlin speelde de band met drummer Joost Kroon en percussionisten Jos de Haas en Frank van Dok bijna het dak van Ahoy’. Tijdens het optreden werd de band aangevuld met drie vrienden die de band op haar Keniaanse reis heeft leren kennen. Te weten: Oneko Arika, George Odero en Michel Ongaro.

Joost Kroon voorafgaand over het optreden van NCC op het North Sea:

“Het zal een geweldig optreden worden vanavond. We hebben onze drie gasten op het podium erbij vanavond en dat wordt gewoon weer een heel leuk feestje. Het is sowieso altijd leuk om hier te spelen. (Het is Joost zijn vijfde jaar op het NSJ inmiddels. Red.) Het is best uniek om op het laatste NSJ in Den Haag gespeeld te hebben en het eerste in Rotterdam.”

Op dag 3 vervolgde de videostream-uitzending vanaf 16.30 uur met concerten van RH Factor, Paco de Lucia, Marcus Miller, Bettye Lavette, Joe Zawinul, Paul Weller, Erykah Badu en Dr John.

drummer links