North Sea Jazz 2006 - dag 1
Live uitzendingen op Slagwerkwereld.com
On Stage 15-07-2006 15:36
De eerste dag van North Sea Jazz was live te volgen via Slagwerkwereld.com, met dank aan NPS Output. De beestachtige Ron Brunner, bij het Clarke/Duke-Project, die geïnterviewd is voor een van de komende nummers Slagwerkkrant, was de grote verrassing. Vinnie Colaiuta moest alles uit de kast halen om de dominante, maar briljant spelende Jeff Beck bij te benen. Op Slagwerkwereld konden we ze live op de vingers kijken!Kijk verder zaterdag- en zondagavond met (onder voorbehoud) live beelden van Ernesto Simpson bij Richard Bona, Mike Shapiro bij Sergio Mendes, Willie Green bij The Neville Brothers en David Garibaldi bij Tower of Power. Ga naar de online uitzending om direct naar de North Sea Jazz Live-pagina te gaan.

The Bad Plus clinic
De eerste dag van North Sea Jazz begon met een heerlijke clinic van The Bad Plus, met een van d up and coming drummers van dit moment, David King. Clinics had The Bad Plus al wel eerder gegeven, maar nog nooit in deze vorm. In een uur, voor een publiek van een vijftigtal mensen, liet het trio zien hoe een bestaand werk best kan worden bewerkt voor een akoestisch trio. The Bad Plus staat bekend om de bijzonder originele interpretatie van nummers als Iron Man van Black Sabbath. Tijdens de clinic hoorden we een primeur: de studie van een van de nummers van hun grote jeugdliefde Rush, in dit geval 'Tom Sawyer'. Met de nodige humor en zelfspot maakten de heren duidelijk dat het maken van vrije muziek niet noodzakelijkerwijs te maken heeft met intellectualiteit of muzikaal snobisme, en dat kon het publiek meer dan waarderen. King was bijzonder present. Zowel in fysiek (zijn hele bovenlichaam zwaait constant vervaarlijk over de kit), als in muzikaal opzicht (iemand in het publiek vroeg zich af of de andere twee zich niet gentimideerd voelden met King naast hen). Clinics zijn per definitie niet de meest makkelijke werkvormen; vragen blijven soms uit of de clinicians spelen zonder inspiratie. Dit was dus een prachtig voorbeeld van hoe het ook kan!
Mis de clinic van Jeff Tain Watts niet, zondag 16 juli tijdens North Sea Jazz. Lees hier meer.

Eddie Palmieri met Horacio Hernandez en Giovanni Hidalgo
Aan het appalus te oordelen leek het wel of het tweeduizendkoppige publiek bij het latinjazz-concert van pianist Eddie Palmieri voor Giovanni Hidalgo gekomen was. Het was dan ook alweer een tijd geleden dat de met lengte voorsprong meest virtuoze conguero ter wereld in Nederland te zien was geweest. Zijn vette aanslag in combinatie met onvoorstelbare watervlugheid deden iedereen plezier. Dat gold ook voor de solo van Horacio El Negro Hernandez, die nota bene in een cha cha een solospot kreeg die hij meer dan uitbuitte. Het lijkt wel of zijn polyritmiek zich nu inmiddels verheft tot kunst in plaats van kunstje. Gewoonweg prachtig.

Fourplay
Muzikaliteit van het hoogste niveau. Met Harvey Mason op drums een knaller van een opener in de Maashal. Harvey Mason is een meester in grooven en weet elke keer weer uit een verassende hoek te komen met smaakvolle fills en ritmes. De band die verder bestaat uit Nathan East (o.a. Lional Ritchie en Eric Clapton), Larry Carlton (met meer dan 3000 studiosessies op zijn naam bij o.a. Steely Dan) en Bob James liet het publiek ruim anderhalf uur genieten van de best of maar ook bracht ook recenter werk ten gehore met bloedmooie solos van de individuele muzikanten.

Brad Mehldau Trio
De voormalig pianist van onder andere Jimmy Cobb en Joshua Redman is tegenwoordig zelf een van de grootheden in de Jazz-scene. In een warme luistersessie kon de pianist met bassist Larry Grenadier en Jeff Ballard op drums een volle zaal doodstil krijgen. Jeff Ballard is een koning van de groove. In het trio van rijzende ster Brad Mehldau lijkt het wel of zijn creativiteit niet meer te stoppen is.

Tom Beek Quintet
Tom Beek won vorig jaar nog de prijs voor beste compositie in de Dutch Jazz Competition. Met Marcel Serierse op drums, Karel Boehlee op piano, Martijn van Iterson en Jeroen Vierdag op bas en contra bas was hij een van de openers van het festival. En wat Marcel doet is altijd goed. Een van de meest ervaren en veelzijdige drummers van Nederland die speelde met artiesten als Rene Froger en Paul de Leeuw, maar ook met bijvoorbeeld Tineke Postma (laatst nog door NPS op televisie uitgezonden!).

Gabriel Rios
Garbriel Rios heeft een knallende ritmesectie van drums en twee percussionisten (Eva Schampaert en Kobe Proesmans). De Belg uit Puerto Rico is mateloos populair, en niet alleen bij het vrouwelijk publiek vanwege zijn schoonheid! De muziek van de Sambabelg werd door Theo van Gogh in de film 06/05 gebruikt en de band stond al met haar spetterende show op festivals als Lowlands, Pinkpop en Noorderslag. Leuk detail op het podium: drummer Karel Debacker speelt op het Belgische drummerk Lignum.

John Engels bij Fay Claassen
Claassen had het geluk om in een zaal te zingen met voldoende zitplaatsen, hetgeen de intieme sfeer van het delicate genre ten goede kwam. Engels vierde zijn dertigste North Sea Jazz (de man heeft tot op heden maar n editie gemist!) en was zichtbaar in zijn nopjes. Het onmiskenbare donkere Engels-geluid in combinatie met de indrukwekkende Hein van de Geyn op contrabas zorgde precies voor de ondersteuning die deze misschien ietwat basale vorm van jazzvocaliteit nodig heeft.

Jeff Beck
Het leek wel of Vinnie Colaiuta vrijaf had bij Jeff Beck. De drumometer sloeg door! Een van d acts van dit jaar knalde van het podium in de Nile zaal. De duizelingwekkende precisie van de guitarist en zijn oh zo herkenbare geluid was een genot voor oog en oor. Jeff Beck nam het publiek mee op een historische trip door zijn ouvre. Vinnie speelde meer dan spetterend alle nummers boordevol technische hoogstandjes. Wat een spectaculaire drummer blijft hij toch! Nummers als Behind the Veil van zijn grammy winnend album Jeff becks guitar shop (overigens ingespeeld door Terry Bozzio) en Led Boots afkomstig van Wired werden door Vinnie met zinderende intensie gespeeld.

Nik Brtsch Ronin
Dit is sfeermuziek. Sfeermuziek van een ander kaliber. De band Ronin is vernoemd naar de Japanse samurai-vechter. De band die haar zen-funk samenvat onder de noemer ritual groove music heeft met drummer Kaspar Rast en percussionist Andi Pupato twee heren die muzikaal perfect in deze melange hun draai kunnen vinden. Het is geen rare muziek en het is geen buitenbeentje op het NSJ. Het is een uniek geluid dat je te horen krijgt. Heel erg de moeite waard!

Stefan Lievestro
Bassist Stefan Lievestro heeft met zijn 6-tet een uniek bandje om zich heen verzameld. Met Hans van Oosterhout op drums kan het natuurlijk al bijna niet meer stuk! De band met guitarist Jesse van Ruller, blazers Jasper Blom, Mete Erker en pianist Harmen Fraanje is simpelweg te gek. De combinatie van deze zes heren is een aaneenschakeling van muzikaliteit en creativiteit. Mocht je ze eerdaags ergens tegenkomen ga dan kijken!

Al Jarreau
Voorheen de artiest van de plusconcerten, dit jaar voor iedereen toegankelijk in de Nile-zaal. Drummer Mark Simmons begeleidt de misschien wel meest bekende zanger van het North Sea Jazz met strakke en duidelijk neergelegde grooves. Het is verbazingwekkend om ook dit jaar weer een verfrissend optreden van de inmiddels 66-jarige artiest te zien. Dat hij nog maar vele jaren op het NSJ aanwezig mag zijn!

Tot en met zondagavond vinden er online uitzendingen plaats op Slagwerkwereld.com van NPS Output.
klik hier om de online uitzending te bekijken.
drummer links