DAMM-package, So What, Gouda
On Stage 15-03-2004 15:00
Onder de naam Dutch Angry Metal Movement (DAMM) hebben vier getalenteerde, eigenzinnige metalbands hun krachten gebundeld om als package de Nederlandse podia onveilig te maken. Liefhebbers van hedendaagse technische metal kunnen genieten van El Shit, Nomen, Sk;rl en Textures. Vrijdag 12 maart jl. stonden de bands in So What te Gouda op het podium.El Shit

De band die het verst van huis speelt, mag als eerste optreden. In de gezellige maar erg koude zaal zorgt El Shit uit Groningen daarom voor de aftrap. De bandnaam, ontstaan uit een lolletje toen de gemiddelde bandleeftijd nog rond de vijftien jaar lag, doet wellicht denken aan pretpunk, maar niets is minder waar.


Het trio zet de standaard voor de avond meteen hoog met hun compromiloze complexe muziek. Onlangs verzorgden drummer Ron Velthuis en de overige twee bandleden het voorprogramma van Soulfly. Hun mix van zware grooves met ingetogen en psychedelische passages past goed bij de experimentele metal van Max Cavalera. De muziek van El Shit neigt onder meer naar nu-metal en dampende stoner rock. De band houdt het voortdurend spannend en eigenzinnig, en brengt het geheel met de nodige ervaring.


Onderlinge waardering

El Shit is erg te spreken over de DAMM-package. Ron:

"Als het lekker gaat, is het net alsof 't zomaar vanzelf komt allemaal. Het is geweldig om met deze vaste groep optredens te doen. Het concact onderling tussen de bands is goed en ik kijk graag naar de andere drummers als zij bezig zijn. Behoorlijk leerzaam kan ik je vertellen."


Dat alle deelnemende bands enthousiast zijn, blijkt ook uit het feit dat gedurende de avond regelmatig DAMM-bandleden tussen het bewegende publiek in de voorste rijen staan om hun collega's aan te moedigen.


Sk;rl

De tweede band in Gouda is Sk;rl uit Tilburg. Het vijftal won in 2001 de Wraak van Brabant en leverde met "_blank" in 2002 een indrukwekkende release af. Sk;rl valt met name op door de aparte en meeslepende melodielijnen voor gitaar en zang. Ooit speelde Bart Nederhand van Peter Pan Speedrock in een verre voorloper van Sk;rl, inmiddels drumt Bart Waalen al weer enige jaren in het gezelschap. Ondanks de hoekige beats, houdt Bart alle bandleden bij elkaar en slaagt er bovendien in alle ritmes een groove mee te geven. Mede dankzij een goede podiumpresentatie geeft Sk;rl een optreden dat plezierig is om naar te kijken.


Nomen

De 'math-metal' die Nomen ten gehore brengt, is van alle bands wellicht het meest gericht op doorbeuken. Af en toe doet Nomen zelfs denken aan Fear Factory. Het Amsterdams/Gronings kwartet Nomen liet een sterke indruk achter op het Ozzfest 2002. Maar ook op een relatief klein podium als So What komt de band tot zijn recht. Dankzij drummer Peter van der Laan blijven de muzikanten ondanks de tegendraadse ritmes strak samenspelen, zodat het nergens ontaardt in chaos. Er zijn andere bands die avond met pakkender melodieën, maar wie graag een lading strakke en beukende polyritmische metal voor z'n bakkes krijgt, is bij Nomen aan het goede adres. Niet direct toegankelijk, maar de moeite waard om in meerdere beurten te ontdekken.


Textures

Ondanks de uitstekende kwaliteiten van de voorgaande bands is het optreden van Textures duidelijk het hoogepunt van de avond. Dat de zes muzikanten heel wat kwaliteiten in huis hebben, is goed te horen op hun debuutalbum "Polars". De release schopte het tot "CD van de maand" in Aardschok en werd door Oor omschreven als "één van de beste Nederlandse metalplaten van de laatste jaren". Op het album wordt felle en hectische metal afgewisseld met sferische soundscapes, wat nieuwsgierig maakt naar een optreden: hoe brengen de muzikanten het er live vanaf?


Het antwoord op deze vraag luidt simpelweg: uitstekend! Voor het optreden maakt drummer Stef Broks in een kort vraaggesprek al een enthousiaste en gedreven indruk. Op het podium blijken ook alle andere bandleden te stralen. Stef:

"De DAMM-tour met deze bands is een feestje. We zijn gewoon mannetjes die graag muziek maken en we genieten allemaal met volle teugen van alle optredens samen. We hadden het er vanmiddag met de andere bands nog over dat we bang zijn dat het later niet meer zo leuk is als nu."


Op "Polars" liet zanger Pieter Verpaalen horen indrukwekkend te kunnen schreeuwen. Inmiddels is Verpaalen vervangen door Eric Kalsbeek (ex-Brainshake). De nieuwe zanger blijkt een breder bereik te hebben en voor meer vocale afwisseling te zorgen, wat goed past bij de diversiteit van Textures' muziek.


Ondanks de vele optredens blijkt de band genoeg tijd te vinden voor het schrijven van nieuwe songs. Het nieuwe nummer (dat niet op Polars staat) dat Textures in So What laat horen, belooft veel goeds voor een opvolger van "Polars". Muzikant van de avond is wat ons betreft Stef Broks. Hij blijft gedurende heel het optreden bijna onmenselijk strak spelen ondanks de adembenemende snelheden, de vele tempowisselingen en de complexe polyritmische drumpartijen. Broks is een topdrummer!


DAMM in 2005?

De vier bands van de Dutch Angry Metal Movement spelen allemaal tegendraadse, complexe metal uit het straatje van bijvoorbeeld Meshuggah, Machinehead en Mastodon. Desondanks hebben ze ieder een eigen sound. De initiatiefnemers van de DAMM-package, boekingsbureaus Bidi Bookings en Glam Bookings, hebben met deze vier bands dan ook een gelukkige keuze gemaakt. Het is een uitstekend inititatief dat navolging verdient. Hopelijk komt er volgende jaar een nieuwe editie van de DAMM-package met net zulke talentvolle bands.


Klik hier voor de complete lijst van komende DAMM-optredens in 2004.

drummer links